ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αξιοποίησε το “μαξιλάρι” των 35 δισ. ευρώ

 

Την αξιοποίηση του μαξιλαριού των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα κρατικά ταμεία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έκαναν χθες το απόγευμα.

Στην  συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα  οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η χώρα δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις ενώ έδωσαν έμφαση στο μαξιλάρι των 35 δις ευρώ το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της μετά από αυτή την περιπέτεια.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε  στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία.

Αυτό το μαξιλάρι  -πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» και πρότεινε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση  για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των συνεπειών του κορονοιού στην οικονομία.

Τα μέτρα που πρότεινε

-Κατ αρχήν να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.

-Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.

-Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.

– ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση  να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας ο Αλέξης Τσίπρας είπε

Πρώτα από όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.

Για το ΕΣΥ

Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.

«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του ’18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά –εργασιακά  προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη « να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.»

click4more: Το Eurogroup… πήρε το όπλο του! “Κανονιά” 1,5 τρις για στήριξη της οικονομίας

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε  έξι μέτρα που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και παράλληλα θα ενισχύσουν  τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί  από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοιος :

-Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το  επίδομα  400 -500 ευρώ που συζητά η κυβέρνηση για τους 460.000 εργαζόμενους που μένοντας σπίτι δεν θα έχουν απολαβές από την δουλειά τους  , δεν είναι αρκετό και γι αυτό η πολιτεία θα πρέπει αξιοποιώντας το μαξιλάρι να δώσει τους μισθούς κάποιων μηνών.

-Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις-Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

-Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

-Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

-Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις  στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων  και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό  λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν στην σύσκεψη για την Λιβύη- να μην μετέχει  σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό καθώς όπως είναι γνωστό σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ταγιπ Ερτογαν, η Αγκελα Μέρκελ και ο Μανουελ Μακρόν θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. newsit.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ