ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θρηνούμε 15.000 νεκρούς κι εσείς παίζετε κρυφτό

Τιτανομαχία στη Βουλή καθώς σήμερα (18.10.2021) ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, επρόκειτο να γίνει την περασμένη Παρασκευή αλλά λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» αναβλήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα. Η συζήτηση αναμένεται εκ των πραγμάτων να μην περιοριστεί μόνο στα ζητήματα της πανδημίας αλλά και στις πρόσφατες πλημμύρες.

Με ευχές στην Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε εκ μέρους και της Κ.Ο. του κόμματός του ο πρωθυπουργός. Μερικές φορές αυτές οι ανθρώπινες δοκιμασίες πρέπει να μας ευαισθητοποιούν περισσότερο, είπε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι πρέπει να δείξουμε αντανακλαστικά καταλαγής και να είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί. Χωρίς να προσωποποιούμε τις αντιπαραθέσεις μας και χωρίς να λένε ότι σε ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτή την χώρα υπάρχει η προσωπική ευθύνη η δική μου».

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού

 

Τσίπρας: «Αφού μπουκώσατε με χρήμα τα ΜΜΕ πιστέψατε ότι κανείς δεν θα καταλάβει την αποτυχία σας»

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας.

Kαταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες». Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό». Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

Επανέλαβε πολλές φορές την λέξη αποτυχία για την κυβέρνηση και έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «αφού μπουκώσατε με χρήμα τα ΜΜΕ πιστέψατε ότι κανείς δεν θα καταλάβει την αποτυχία σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι «την μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε οι ίδιοι αφού ξηλώσατε την dream team της συμφοράς», και αναφέρθηκε στην παραίτηση Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, την τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλο υπουργείο και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού. Αναφερόμενος δε στην τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι πρωτοφανές να τοποθετείται υπουργός Υγείας ένας δικηγόρος και υπουργός Δικαιοσύνης ένας γιατρός.

Ειδικά αναφερόμενος στον Θάνο Πλεύρη είπε: «Τον βάλατε εκεί γιατί είναι ακροδεξιός και κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές». «Σας καλώ να συνέλθετε και να λάβετε μέτρα τώρα πριν χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ