ΔΙΕΘΝΗ

Τζο Μπάιντεν και Πατριάρχης Βαρθολομαίος συζήτησαν για Χάλκη, εμβόλια και κλιματική αλλαγή

Στο Οβάλ Γραφείο βρέθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνάντησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στο Λευκό Οίκο λίγες ώρες αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε ύστερα από έντονη αδιαθεσία. Το κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ θερμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με ανάρτησή του στα social media, ανέφερε ότι Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Τζο Μπάιντεν για τρία συγκεκριμένα θέματα, με πρώτο φυσικά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Βαθύτατα ευγνώμονες στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε την επείγουσα ανάγκη οι πολιτικοί ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την συνεχή στήριξη στον Οικουμενικό Θρόνο και τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.

Διαβεβαιώσεις για τη Χάλκη και από Μπλίνκεν

Το ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν τόνισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Είχα την τιμή να συναντήσω την Αγιότητά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσουμε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία. Εκτιμάμε τη συνεργασία μας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως και τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και αλλού στην περιοχή», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανάρτησή του.

Κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας, έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου ο Παναγιώτατος τους είχε υποδεχθεί στο Φανάρι.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την πάγια αρχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και εντός της χώρας, αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια την χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μπλίνκεν για την διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έκανε αναδρομή και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρών και σε αυτή τη συνάντηση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνομιλώντας με τον Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα υπόκεινται οι χριστιανοί στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλά, επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

newsit

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ