ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Β. Καλοπήτας: «Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης»

 

Το σημαντικό ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της τεράστιας πρόκλησης της αειφόρου διαχείρισης για τα Δωδεκάνησα, ανέδειξε το μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Βάιος Καλοπήτας κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ της Ν.Ε. νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Νησιωτικά προβλήματα και οι προοπτικές επίλυσής τους σε Ά και΄Β Βαθμό Αυτοδιοίκησης».

Όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βάιος Καλοπήτας «Αν δεν απαντήσουμε ολοκληρωμένα στις προκλήσεις του σήμερα, δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις του αύριο» χαρακτηρίζοντας την κλιματική κρίση ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι στηρίζουν και προωθούν πολιτικές «πράσινης ανάπτυξης», αλλά σε κάθε φυσική καταστροφή, όπως υπογράμμισε, ανακαλύπτουν την κλιματική αλλαγή και παρότι το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 18 κόκκινες περιοχές της Ευρώπης που χτυπάει το φαινόμενο, σύμφωνα με την μελέτη που συνέταξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από τον Α’ και Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που μίλησε για πράσινη ανάπτυξη, πιστεύει από θέση αρχής σε αυτήν διότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για τον Έλληνα ένα περιβάλλον οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής ευημερίας και η περιβαλλοντική προστασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε κατά την τοποθέτησή του απαριθμώντας τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση στα νησιά και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που καλούνται να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό, συνεπικουρούμενες από το κεντρικό κράτος.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης αποτελούν βασικές παραμέτρους του νέου παραγωγικού μοντέλου του Κινήματος. «Τολμήσαμε μέσα στη μεγάλη κρίση, να μιλήσουμε για ένα Πράσινο Μοντέλο Ανάπτυξης, για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, κόντρα σε πολλούς αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με επιμορφωτικά προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αλλά και ανάδειξη των καλών πρακτικών των Περιφερειών και των Δήμων για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τις αστικές αναπλάσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο. Και για να γίνει αυτό απαιτείται και διάθεση για ρήξεις και τομές απέναντι σε παθογένειες και χρόνιες αγκυλώσεις» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα έχει πατριωτικό καθήκον να γίνει οδηγός μιας δίκαιης ενεργειακής Μετάβασης της Ελλάδας σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών co2 οδηγώντας εκεί την κοινωνία και την οικονομία μέσω της τεράστιας τεχνολογικής προόδου που συντελείται σήμερα με πρωταγωνιστές τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σε αυτόν τον στόχο και προς αυτή την κατεύθυνση, η Ρόδος δεν μπορεί να είναι απλά ένας παρατηρητής αλλά επιβάλλεται να γίνει πρωταγωνιστής», κατέληξε ο κ. Καλοπήτας χαρακτηρίζοντας την κλιματική κρίση ως έναν τεράστιο κίνδυνο για τα νησιά μας αλλά και ως μια μεγάλη ευκαιρία για να μπουν κανόνες ώστε να διασωθεί το ανθρωπογενές και φυσικό τους περιβάλλον.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ