ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Β.Καλοπήτας: Προσφυγικό, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

 

Η κόλαση της Μόριας κάηκε ξανά. Μετά την ολοσχερή καταστροφή του κέντρου φιλοξενίας, δρόμοι, πεζοδρόμια μέχρι και νεκροταφεία έχουν γεμίσει με πρόσφυγες που δεν έχουν πλέον πάνω από το κεφάλι τους ούτε το ανεπαρκές πανί της σκηνής που ζούσαν τόσα χρόνια.Παράλληλα, με τα κρούσματα του Κορωνοϊού στο κέντρο να ήταν ήδη αυξημένα, ο διασκορπισμός των προσφύγων αποτελεί μία υγειονομική βόμβα που ειδικοί λένε ότι δεν θα αργήσει να σκάσει.

Οι σκέψεις όλων μας είναι με τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους αλλά και με όλη την τοπική κοινωνία της Λέσβου που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Καθίσταται, πλέον, ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη για Ευρωπαϊκή επέμβαση για να μοιραστούν οι χώρες του Βορρά το βάρος που έχει επωμιστεί στη χώρα μας.

Σε όσες συναντήσεις κορυφής και αν συμμετάσχει ο κ. Μητσοτάκης και όσα ευχολόγια και αν εκδοθούν, αν δεν υπάρξουν πράξεις από τις ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσφυγικό ζήτημα θα ενταθεί και στο τέλος θα καταπνίξει τις τοπικές κοινότητες.

Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πρόσφυγες στα νησιά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους κατοίκους των νησιών αποτελούν μία βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ποιο είναι το νόημα της Ε.Ε. εφόσον δεν στηρίζει τη χώρα μας; Ποιες οι αξιώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας; Φαίνεται πως η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης μας καθιστά απλούς θεατές στα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους ασκώντας πίεση αλλά και προσπαθώντας να εισβάλει στα ενδότερα της χώρας μας μέσω κατασκοπίας. Αυτό εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται τα Κυβερνητικά στελέχη.

Όταν γίνεται λόγος από την Κυβέρνηση για προβοκάτσια στην Μόρια της Λέσβου, παραδέχεται εμμέσως ότι τα σύνορά μας δεν είναι ασφαλή. Παραδέχεται εμμέσως ότι δεν ξέρει ποιοι μπαίνουν στη χώρα μας. Παραδέχεται εμμέσως ότι είναι πιθανόν πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας βρίσκονται επί Ελληνικού εδάφους.

Αυτές οι προκλητικά αμελείς και επικίνδυνες δηλώσεις πέρα από την ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό αναδεικνύουν και την αναποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διαφύλαξη της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Σε άλλες χώρες οι αρμόδιοι Υπουργοί θα είχαν παραιτηθεί. Εδώ όμως, η άνεση του Υπουργικού θώκου απορροφά την αιδώ.

Βάιος Καλοπήτας 12/9/2020

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ