ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βάιος Καλοπήτας – Αναγκαία τα κάθετα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών

Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της χώρας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σχετίζονται με τον τουρισμό όπως καταστήματα εστίασης, ένδυσης, τουριστικών προϊόντων, ταχυφαγεία κ.α. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργούν σπαστά, ανά μήνα και αν.

Είναι αυταπόδεικτο ότι επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης αναλογικά με τα εισοδήματά τους τα προηγούμενα έτη, και όχι οριζόντια μέτρα στήριξης που ωφελούν λίγες περιπτώσεις επαγγελματιών ή αφήνουν εκτός ρυθμίσεων επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πραγματικά.

Ενόψει του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2 αλλά και διαφόρων λογής προγραμμάτων ΕΣΠΑ που επιδοτούν την εργασία ή την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος δεν θα φτάσει σε κοντινά του 2019 επίπεδα, πρέπει η Κυβέρνηση να προβλέψει μέτρα στήριξης που αφορούν το παθητικό των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Μέτρα όπως η επαναφορά των 60 ή των 100 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ή για χρέη στο δημόσιο γενικότερα, η αναστολή καταβολής μισθωμάτων μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον και η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων ακινήτων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Καταστήματα Παλιάς Πόλης, Νέας Αγοράς Ρόδου, Λίνδου κ.α.) με βάσει τη νέα διαμορφωθείσα εμπορική αξία των καταστημάτων και αναλογική οικονομική ενίσχυση προς αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη αναντίρρητα θα ωφελούσε την οικονομία των νησιών μας και την ζωή των καταστηματαρχών.

Για να ανακάμψει η οικονομία είναι απαραίτητες οι λειτουργικές επιχειρήσεις. Για να είναι λειτουργικές οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο οικονομικής απραγίας είναι αναγκαία η ουσιώδης κρατική παρέμβαση και η εφαρμογή επιδοματικών πολιτικών, όχι για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αλλά για λόγους επιβίωσης.

 

Βάιος Καλοπήτας

Μέλος ΚΠΕ Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ