ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βαρθολομαίος Ιντζάς: «Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε!»

Με θετικό πρόσημο κλείνει η φετινή σεζόν σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο Ιντζά, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Semiramis και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου. Ο κ. Ιντζάς σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην σεζόν που πέρασε, στην επιμήκυνση και κατά πόσο αυτή είναι δυνατή για αυτή ή την επόμενη χρονιά, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από τις προκρατήσεις που υπάρχουν ήδη για το 2023.

Η σεζόν που πέρασε

Σχετικά με την φετινή σεζόν, ο κ. Ιντζάς είπε τα εξής:

«Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Νοέμβρη, και το κλείσιμο της σεζόν είναι δεδομένο –με κάποια αεροπλάνα να παραμένουν έως τις 15 του μηνός, όπως και κάποια συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Η έκβαση της σεζόν ήταν θετική για όλους ενώ τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά μετά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, που διανύσαμε. Θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να παραπονιούνται κάποιοι. Πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε! Κι αυτό γιατί η Ρόδος παραμένει ένα πολύ δυνατό Branding σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Με πρώτη την Μεγάλη Βρετανία (παρά το Brexit), δεύτερη την Γερμανία και τρίτη την Σκανδιναβική αγορά καθώς και τις άλλες αγορές μας, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, φαίνεται ότι οι παραδοσιακοί πελάτες μας, επανεμφανίσθηκαν και δεν μας ξέχασαν παρ’ όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, την οικονομική και ενεργειακή κρίση που διανύουμε. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, για όλη αυτή την δουλειά που τουλάχιστον εμείς, στον ιδιωτικό τομέα κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και τον βιώνουμε, κυρίως στα τελευταία χρόνια.»

Προκρατήσεις

Αισιόδοξος δήλωσε για την ερχόμενη σεζόν λόγω των ρυθμών προκρατήσεων, που όπως είπε «τέτοιο ρυθμό είχα να δω από τη δεκαετία του ‘80», ενώ η αποκορύφωση θα έρθει το 2024.

«Θέλω να πιστεύω ότι η σεζόν του 2023 θα είναι πάρα πολύ καλή. Αυτό φαίνεται ήδη από τις προκρατήσεις, οι οποίες πάνε πάρα πολύ καλά για όλους. Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι τέτοιο ρυθμό προκρατήσεων, έχω να δω από την δεκαετία του ’80! Και είναι γεγονός πως πάμε πολύ δυναμικά και φαίνεται πως η αποκορύφωση θα είναι το 2024. Αυτό εφόσον δεν έχουμε άλλη εξέλιξη, δηλαδή πανδημία κ.α. καθώς ο τουρισμός κρέμεται σε μία κλωστή και όλα αυτά αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Προσωπικά, επιμένω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά και μάλιστα η σεζόν, θα ξεκινήσει νωρίτερα –από τις αρχές Απριλίου. Συνεπώς, έχουμε πολύ καλά μηνύματα και η σεζόν θα προχωρήσει πάλι έως τις 10-15 Νοεμβρίου

Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει παρά το ότι έχει οικονομικές δυσκολίες, το δείχνει αυτό και για το 2023, γιατί μπορεί να πάρει και έκπτωση αυτή τη στιγμή, κάτι που βοηθά στην καλύτερη εξέλιξη της επόμενης χρονιάς.

Οπότε προβλέπουμε μία πολύ καλή σεζόν για το 2023 όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή και παρά το οικονομικό δείχνει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να ταξιδέψει. Το ζήτημα είναι τι θα ξοδέψει του χρόνου. Αυτό θα εξαρτηθεί από την όλη εξέλιξη του χειμώνα.

Φέτος, ήταν σαφώς χαμηλότερα τα έσοδα πλην μερικών αγορών. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που αναμέναμε, πράγμα λογικό εφόσον υπήρχαν πολλές παράμετροι. Ακόμη και πτώση να σημειωθεί το 2023, θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.»

Επιμήκυνση σεζόν φέτος

Δεν τίθεται θέμα επιμήκυνσης της σεζόν για το νησί, μιας και δεν έχουν γίνει απαραίτητες προετοιμασίες και δεν έχουν σχεδιαστεί οι ανάλογες στρατηγικές. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Είναι σαφές ότι το θέμα της επιμήκυνσης, ΔΕΝ υπάρχει. κι αυτό γιατί απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον δύο ετών. Απαιτούνται υποδομές, απαιτείται στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος, και μια σειρά από παραμέτρους που απαιτούν στρατηγική. Όλοι το ζητάμε, όλοι θέλουμε να δουλέψουμε παραπάνω, αλλά δεν μπορεί να γίνει με λόγια. Θέλει ανθρώπους αρκετά έμπειρους, που να μπορούν να σχεδιάσουν και να ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτό το θέμα.»

Ερώτηση για επιμήκυνση σεζόν επόμενης χρονιάς

Σε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να έχουμε χειμερινό τουρισμό του χρόνου, απάντησε:

«Ούτε του χρόνου προβλέπω χειμερινό τουρισμό.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Γιατί τα οργανωμένα κέντρα Τουρκία, Αίγυπτος Ισπανία Πορτογαλία, λειτουργούν ως χειμερινοί προορισμοί πάνω από 20 χρόνια, γνωρίζουν το αντικείμενο και ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου έως το άνοιγμα της σεζόν του Μαρτίου – Απριλίου Είναι λογικό ότι οι τουρίστες θα τους προτιμήσουν για όσα προσφέρουν σε αντίθεση με εμάς. Επιπλέον, τον χειμώνα δεν ταξιδεύει ο ίδιος αριθμός ατόμων όπως το καλοκαίρι. Δεν μιλάμε για 30.000.000 τουρίστες μιλάμε για 3.000.000 –που θα προτιμήσουν κάτι πιο οργανωμένο.»

Δεν αρκεί ο καλός καιρός. Τι θα κάνει ο τουρίστας όταν έρθει εδώ; Πού θα πάει; Σε ποια αξιοθέατα; Πού θα φάει;»

Συμβόλαια 2023

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, ανέφερε πως μπορεί τα συμβόλαια να ανέβηκαν 10-12%, αλλά δεν καλύπτουν τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη την αγορά.

«Αν αναλογιστεί κάποιος ότι φέτος, τα αναλώσιμα ήταν 40% ανεβασμένα, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν, η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται κ.λπ., σίγουρα δεν αρκούν»

Στήριξη από το κράτος

Κλείνοντας, μίλησε για το θέμα της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από τα ξενοδοχεία, τονίζοντας πως η στήριξη του κράτους θα είναι αυτή που θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

«Ένα δύσκολο θέμα. Για το ενεργειακό σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά λόγω περιορισμένων χώρων δεν είναι εύκολο για τα ξενοδοχεία που είναι μέσα στην πόλη. Θα χρειαστούμε στήριξη από το κράτος, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εφόσον ο τουρισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, το κράτος πρέπει να αρχίσει να βλέπει με διαφορετικό μάτι και τα ξενοδοχεία και το τουριστικό πακέτο.

Πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης που θα μπορούν να απαλύνουν τουλάχιστον σε καλό βαθμό το πρόβλημα και να φτάσουμε στα δεδομένα που δεν θα είναι ζημιά για τις επιχειρήσεις.»ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ