ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βασίλης Δοντάς, Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου «Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός!»

Η φετινή σεζόν ήταν σίγουρα δύσκολη για όλους, αφού το περιβάλλον δεν ήταν βιώσιμο αλλά αποθαρρυντικό λόγω του lockdown. Τα καταστήματα μας είχαν ήδη προβεί στις παραγγελίες των εμπορευμάτων τους πριν την ανακοίνωση του lockdown….» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, Βασίλης Δοντάς. Ο συγκεκριμένος κλάδος μετράει τεράστιες ζημίες απώλειες και πληγές, ενώ ο κ. Δοντάς, αναφέρεται στους χειμερινούς μήνες που είναι από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών ακόμα και σε σύγκριση με αυτούς της κρίσης γιατί εδώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο.
«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να παραμείνουμε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός και προτρέπουμε ως σωματείο τα μέλη μας να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, ‘αγκαλιάζοντας’ τους επισκέπτες μας και παρουσιάζοντάς τους την αληθινή ελληνική φιλοξενία!»

Κύριε Δοντά, το 2020 ήταν η πλέον κακή χρονιά για τους επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης. Θα θέλαμε να μας κάνετε μια σύντομη αποτίμηση.

Κύριε Μάτση, η φετινή σεζόν ήταν σίγουρα δύσκολη για όλους, αφού το περιβάλλον δεν ήταν βιώσιμο αλλά αποθαρρυντικό λόγω του lockdown. Τα καταστήματα μας είχαν ήδη προβεί στις παραγγελίες των εμπορευμάτων τους πριν την ανακοίνωση του lockdown. Παρόλα αυτά άνοιξαν, με παρότρυνση του σωματείου, ώστε ο επισκέπτης να μην τα βλέπει κλειστά. Εξάλλου όπως έλεγαν και οι παλιοί << όσο είσαι ανοικτός δουλεύει η τύχη σου>>. Βάλαμε πλάτη στις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Μην ξεχνάτε ότι ανοίξαμε αρχές Ιουλίου, έχοντας μισή σεζόν μπροστά μας, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα μας να συρρικνωθούν κατά πολύ. Ως σωματείο γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις κυμάνθηκαν στο 30% του τζίρου του 2019, αλλά κρατάμε το γεγονός ότι ανοίξαμε και βάζαμε <<κάτι>> στα ταμεία μας. Ένα θετικό είναι πως μας επισκέφτηκαν τουρίστες για πρώτη φορά , αφού δεν είχαν άλλες επιλογές προορισμού διακοπών. Τέλος, τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους συναδέλφους μας, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες μας.

• Με την πολύ περιορισμένη τουριστική περίοδο, καταφέρατε να καλύψετε έστω μερικά έξοδα; Πώς θα βγει ο χειμώνας για εσάς;

Όπως προανέφερα η σεζόν ήταν μισή, παρόλα αυτά καταφέραμε να καλύψουμε κάποια έξοδα της καθημερινότητάς μας. Φέτος οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν χωρίς προσωπικό ή έστω και με μειωμένο προσπαθώντας με προσωπική εργασία να περιορίσουν τα έξοδά τους. Ο χειμώνας που διανύουμε είναι από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών ακόμα και σε σύγκριση με αυτούς της κρίσης γιατί εδώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο. Δυστυχώς αυτή την στιγμή στη μεσαιωνική πόλη υπάρχουν πολλά καταστήματα που ενοικιάζονται. Αν κάνετε μια βόλτα, θα δείτε σε αρκετά καταστήματα ενοικιαστήριο ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στον πιο κεντρικό δρόμο, στην Οδό Σωκράτους. Πολλοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέρθουν στις υποχρεώσεις και αναγκαστήκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους , αφού θεώρησαν ότι είναι προτιμότερο να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως και οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν <<να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους>> , βοηθώντας τους επιχειρηματίες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

• Τα αιτήματα που είχατε καταθέσει στους κυβερνώντες ακούστηκαν τελικά; Θα σας βοηθήσουν με κάποιες ρυθμίσεις;

Εμείς ως Σ.Ε.Ε.Μ.Π ήμασταν από τους πρώτους που βγήκαν μπροστά, καταθέτοντας τα αιτήματα μας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω μερικά από τα αιτήματά μας όπως οι επιταγές, τα ενοίκια, οι οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες , καθώς και ο ορισμός μας ως εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77. Πολλά από αυτά εισακούστηκαν και η κυβέρνηση έδωσε σε αυτά κάποιες λύσεις. Για παράδειγμα σημαντική ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή που δόθηκε, καθώς αποτέλεσε τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις. Ακόμα και η Περιφερειακή Αρχή, με το πρόγραμμα <<Νησίδα>> θα βοηθήσει κάποιους συναδέλφους, ενώ η Δημοτική Αρχή και ο Αντιδήμαρχος Dr. Στέφανος Δράκος ήταν και είναι δίπλα μας σε ότι ζητήσαμε. Ως σύλλογος είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό και τους Βουλευτές μας διεκδικώντας λύσεις για τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Για εμάς πρωταρχικό ρόλο έχει η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α., που θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση θα ασκήσουμε πιέσεις, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον του τουρισμού, όπου σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

Τι περιμένετε για την επόμενη χρονιά; Είστε αισιόδοξοι;

Μετά από αυτή την τεράστια δοκιμασία που περάσαμε και περνάμε ευελπιστούμε ότι η επόμενη χρονιά θα κυλίσει καλύτερα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με το άνοιγμά της σεζόν μετά το Πάσχα και ίσως προς τα τέλη Μαΐου, αφού τώρα ξεκίνησε ο εμβολιασμός και θα χρειαστούν 4-5 μήνες για να υπάρξει ένα μερικό ποσοστό ανοσίας, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν μαγικά. Θα χρειαστεί ο απαραίτητος σχεδιασμός που με τη ταυτόχρονη δουλειά που πρέπει να γίνει πιστεύουμε ότι τελικώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν την Ρόδο για τις διακοπές τους. Όσον αφορά την κρουαζιέρα, τα μηνύματα για φέτος είναι θετικά αφού υπολογίζεται ότι οι πρώτες προσεγγίσεις θα γίνουν τον Μάρτιο. Παρόλο τα πρωτόκολλα που υπήρχαν πέρσι το σωματείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα περιορίσει, κατανοώντας βεβαία πως προέχει η δημόσια υγεία. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να παραμείνουμε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός και προτρέπουμε ως σωματείο τα μέλη μας να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, <<αγκαλιάζοντας>> τους επισκέπτες μας και παρουσιάζοντάς τους την αληθινή ελληνική φιλοξενία. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδείξουμε την Μεσαιωνική Πόλη και όλο το νησί. Εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο και το 2021 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και ελπίδα.

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ