ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βασίλης Μανέττας, πρόεδρος ΔΕΥΑΡ: «Το θέμα των βιολογικών σε όλο το νησί δεν μπορεί να λυθεί από την μια μέρα στην άλλη»

 

“Επί σειρά ετών ήταν στο έλεος του θεού”

«Το θέμα των βιολογικών σε όλο το νησί δεν μπορεί να λυθεί από την μια μέρα στην άλλη» λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Μανέττας στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και ξεκαθαρίζει την θέση του Δήμου Ρόδου ότι είναι διατεθειμένοι να το φέρουμε σε πέρας ή τουλάχιστον να δρομολογήσουμε λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στον Δημότη Ρόδου. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι μετά τις αποκαλύψεις για την κακοδιαχείριση στα οικονομικά, η ΔΕΥΑΡ καταφέρνει να προχωρήσει μπροστά στο μέλλον. 

 

Κύριε Μανέττα, από πέρσι που ανέλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο, βρήκατε την ΔΕΥΑΡ σε κακή οικονομική κατάσταση ενώ ακολούθησε και η κρίση με τον κορωνοϊό. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα;

Για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΡ έχω αναφερθεί τόσο εγώ όσο και γενικός διευθυντής κ. Γεώργιος Υψηλάντης. Την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΡ την λένε πολύ εύγλωττα οι αριθμοί. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι δικά μας αλλά της οικονομικής υπηρεσίας της επιχείρησης.

Μιλήσαμε για μια επιχείρηση που ήταν οικονομικά και οργανωτικά κατεστραμμένη και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι απαιτήσεις την περίοδο 2014-2018 εκτινάχθηκαν από τα 31 εκατ. στα 58 εκατ.€ (αύξηση 27 εκατ. ή 87% ή 5,4 εκατ. €/έτος).

Ξεκινήσαμε μ’ ένα τεράστιο ταμειακό ΜΕΙΟΝ της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ και σαν να μην έφταναν αυτά ήλθε η πανδημία, για να επιδεινώσει τηνοικονομικήκατάσταση της επιχείρησης και η οποία θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Ήταν δεκάδες τα υδρόμετρα που δεν είναι καταχωρημένα στο σύστημα της ΔΕΥΑΡ και προφανώς γι’ αυτά δεν εκδίδονται λογαριασμοί εδώ και χρόνια, με προφανή την απώλεια εσόδων της ΔΕΥΑΡ και προσπαθούμε τώρα να συμμαζέψουμε την κατάσταση

Σε οργανωτικό επίπεδο χιλιάδες είναι τα υδρόμετρα που δεν πήγε κανείς να τα «διαβάσει» και αντί να τα φτιάξουν, εξέδιδαν λογαριασμούς κατά «προσέγγιση» με αποτέλεσμα να κλονίζεται η αξιοπιστία της επιχείρησης και να χάνονται πολλές εργατοώρες από τους εργαζόμενους μας για την τακτοποίηση των λογαριασμών.

Υπήρχε μία εμμονή στην έκδοση λογαριασμών και σύναψη συμβολαίων μόνο με τους ιδιοκτήτες, και όχι με τους ενοικιαστές που οδήγησε στο τραγικό φαινόμενο, η ΔΕΥΑΡ να μην γνωρίζει τους πελάτες της. Κανένα μέτρο διακοπής νερού σε βάρος στρατηγικών καταναλωτών δεν είχε ληφθεί, και έτσι έχει φορτωθεί με φέσια όχι μόνο με τη ΔΕΥΑΡ, αλλά οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χρέη των ενοικιαστών τους.

Επειδή η ΔΕΥΑΡ ως επιχείρηση έχει την ευθύνη διαχείρισης του νερού που είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να λειτουργεί στο επίπεδο που της αξίζει, εμείς από την πλευρά μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ΔΕΥΑΡ να είναι στο επίπεδο που την έχει ανάγκη η Ρόδος και οι συμπολίτες μας.

Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι ενωμένοι, Διοίκηση, Γενικός διευθυντής, προσωπικό, που έχοντας ενστερνισθεί την επιλογή μας, έχει σηκώσει τα μανίκια και εργάζεται πυρετωδώς.

Θέλουμε η προσπάθεια μας ν’ αποδώσει καρπούς γρήγορα για το καλό των δημοτών μας και της επιχείρησης.

Στα προηγούμενα ήλθε να προστεθεί η δυσπραγία της πανδημίας, που σε οικονομικό επίπεδο θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό ακόμα

 
Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, αποφάσισε να δώσει ένα δάνειο στη ΔΕΥΑΡ. Πότε θα γίνει αυτό;

Κάναμε όση υπομονή μπορούσαμε πριν φθάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 30/3/2020.Π.Ν.Π.

Όπως είναι γνωστό τα μοναδικά έσοδα της ΔΕΥΑΡ είναι αυτά που προέρχονται από την έκδοση λογαριασμών και την μετέπειτα καταβολή τους εκ μέρους των δημοτών. Τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης ανέρχονται σε 1.521.787,15 ευρώ ενώ τα έσοδα μας τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ανήλθαν στο ποσό των 721.534,83 ευρώ παρουσιάζοντας μια υστέρηση της τάξεως των 800.000 ευρώ.

Παρά τις οποίες προσπάθειες γίνονται από την επιχείρηση να εισπράξει χρήματα από οφειλές παρελθόντων ετών οι οποίες και έντονες είναι και θα συνεχίσουν να είναι ωστόσο πρέπει να δούμε την πραγματικότητα η οποία είναι  ότι έχουμε ανελαστικές δαπάνες της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα και οι εισπράξεις μας τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ήταν στο ύψος των 700.000 ευρώ. Αναμένεται δε η πτώση των εσόδων να είναι μεγαλύτερη και αυτό οφείλεται αφενός στις μειωμένες τιμολόγησης αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ήταν σε αναστολή εργασίας και στη δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών. Επειδή προβλέπεται ότι θα βρεθούμε δε πολύ δεινή θέση έπρεπε να αντιδράσουμε γρήγορα και γι το λόγο αυτό ζητήσαμε δάνειο που ανέρχεται στα 3,2 εκατομ. Ευρώ. Στη διαδικασία αυτή βρέθηκαν πολλές ΔΕΥΑ της χώρας και κυρίως αυτές των τουριστικών Δήμων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς περιμένουμε την έγκριση του υπουργού και θα μας χορηγηθεί το ποσό που αιτηθήκαμε από τον δήμο , το οποίο θα πάει κατά προτεραιότητα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών καικυρίως αυτών που αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσά όπως η ΠΝΑΙ ( φράγμα Γαδουρά) , σε προμηθευτές υλικών και αναδόχους έργων ,ώστε να μειωθεί η πίεση προς την επιχείρηση για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών, όπως μισθοδοσίες , ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.

 

Η Ρόδος είχε πολύ περιορισμένη τουριστική κίνηση. Όμως οι ανάγκες για νερό, ύδρευση υπάρχουν. Είστε αισιόδοξος;

Μπορεί βέβαια να μην είχαμε την τουριστική κίνηση των προηγούμενων χρόνων, αλλά μια κάποια κίνηση υπήρχε. Είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσίασε φέτος η ΔΕΥΑΡ στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στην Νότια Ρόδο όπου τα προβλήματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα τις προηγούμενες χρονιές. Ανταποκριθήκαμε τόσο όσον αφορά στις απαιτούμενες ποσότητες, όσο και στη διασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας του νερού. Τα όποια προβλήματα εμφανίζονται και που έχουν να κάνουν συνήθως με βλάβες δικτύων ή αντλητικών συγκροτημάτων αντιμετωπίζονται ταχύτατα είτε από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ , είτε από συνεργεία εξωτερικών συνεργατών με τους οποίους η ΔΕΥΑΡ έχει σύμβαση. Σε λίγες μέρες η ΠΝΑΙ θα δημοπρατήσει τον Νότιο Αγωγό των Έργων Ύδρευσης Ρόδου και το νερό του Φράγματος από το διυλιστήριο της Αγάθης, θα φτάσει μέχρι και τη Λαχανιά. Έργο πνοής που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα υδροδότησης πολλών περιοχών του νησιού που ταλανίζονται για χρόνια.

Πού βρίσκεται το θέμα με τον βιολογικό της Κρεμαστής;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ, το θέμα των Βιολογικών είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι γνωστό σε όλους και το ενδιαφέρον που δείχνει ο Δήμαρχος ο Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος έχει δώσει σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι βιολογικοί μπορεί κάποιος να τα συνοψίσει στο παρακάτω τρίπτυχο:

·         έλλειψη περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

·         λειτουργική κατάσταση τους λόγω γήρανσης του εξοπλισμού,

·         στελέχωση τους με εξειδικευμένα άτομα

Μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μας, προβήκαμε σε:

Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις όλων των βιολογικών της Ρόδου. Σημειώνεται εδώ ότι από τους 12 βιολογικούς στο νησί, οι 11 δεν έχουν ή είχαν αλλά απώλεσαν την περιβαλλοντική τους άδεια. Σε παλιότερες προσπάθειες που είχαν γίνει για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων αυτών, οι προηγούμενες διοικήσεις είτε ανέβαλαν την έγκριση, είτε ακύρωσαν σχετικούς διαγωνισμούς. Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώσει και να δρομολογηθούν οι λύσεις που χρειάζεται η Ρόδος.

Οι Υπηρεσίες συνέταξαν μελέτη και τις προσεχείς μέρες θα υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών, για την λειτουργική αναβάθμιση του βιολογικού βοθρολυμάτων και αστικών λυμάτων στην Ρόδο, η οποία και θα συνοδευτεί από ταυτόχρονη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων από εξειδικευμένο κατασκευαστή – λειτουργό.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παρόμοια αντιμετώπιση όχι μόνο για τον βιολογικό της Κρεμαστής αλλά και για όλους τους βιολογικούς στην Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα και με την συνεργασία της ειδικής γραμματείας λυμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δρομολογηθούν οι λύσεις για το αποχετευτικό των Αφάντου, Αρχαγγέλου, Λάρδου και όχι μόνο.

Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αποφυγή με κάθε τρόπο της περιβαλλοντικής δυσφήμησης της Ρόδου.

 

Συγκεκριμένα τώρα για τον Βιολογικό της Κρεμαστής.

Ο Βιολογικός της Κρεμαστής ξεκίνησε την λειτουργία του το 2005 μετά από επέκταση που έκανε ο πρώην Δήμος Πεταλούδων.

Η επέκταση αυτή δεν συνοδεύτηκε από ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν λήξει από το 2004. Έτσι ο βιολογικός στην Κρεμαστή σήμερα δεν διαθέτει τέτοιες αδειοδοτήσεις και θεωρείται «παράνομη εγκατάσταση»

Από προηγούμενες διοικήσεις έγινε μια προσπάθεια να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον βιολογικό, αλλά ανέκυψε ένα νέο πρόβλημα. Ο βιολογικός είχε εγκατασταθεί σε χώρο που κτηματολογικά βρίσκεται εντός της κοίτης του «Κρεμαστενού ποταμού». Έτσι η Αδειοδοτούσα Αρχή αρνήθηκε να δώσει αδειοδότηση για αυτόν εδώ τον λόγο.

Το πρόβλημα αυτό δεν έχει ξεπεραστεί έως και σήμερα και ευελπιστούμε στην λύση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την εκπόνηση νέων μελετών και προτάσεων.

Ο Βιολογικός λειτουργεί, με την παρούσα μορφή, για δεκαπέντε συνεχή χρόνια. Ο εξοπλισμός του έχει υποστεί την φυσιολογική φθορά και χρειάζεται εκτεταμένη αντικατάσταση. Δυστυχώς η αναβάθμιση και αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κανένα πρόγραμμα, είτε της περιφέρειας είτε του υπουργείου περιβάλλοντος, λόγω έλλειψης αδειοδοτήσεων.

Ολοκληρώνεται η μελέτη, όπως σας έχω πει,  που αφορά την λειτουργική αναβάθμιση των βιολογικών σε όλη την Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, και για τον λόγο αυτό εντάσουμε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 μια τέτοια πράξη με στόχο να την εκτελέσουμε «παση θυσία.

Παράλληλα θα εξασφαλίσουμε και το πρόβλημα της στελέχωσης με την παρουσία εξειδικευμένων τεχνιτών για την ασφαλή λειτουργία του βιολογικού είτε με δικά μας στελέχη είτε επικουρικά με εξωτερικούς συνεργάτες.

Τέλος το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον υποθαλάσσιο αγωγό θα λυθεί εντός των ημερών καθόσον έχουν τελειώσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίας για την ανάθεση του σε εργολάβο.

Το θέμα των βιολογικών σε όλο το νησί δεν μπορεί να λυθεί από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται υπερβολικά μεγάλα ποσά και χρόνο για την λύση του, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να το φέρουμε σε πέρας ή τουλάχιστον να δρομολογήσουμε λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στον Δημότη Ρόδου.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ