ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ :Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι τα νησιά μας αποτελούν στην ουσία καθαρή περίπτωση σε σχέση με την πανδημία

Συνέντευξη παραχώρησε στο Βήμα της Δωδεανήσου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Υψηλάντης.  

Όπως δηλώνει «τα νησιά μας αποτελούν στην ουσία καθαρή περίπτωση σε σχέση με την πανδημία» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αυτό αποτελεί και μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη μελλοντική λειτουργία  της πιο σημαντικής οικονομικής μας δραστηριότητας για το μέλλον».  

Για τις αποφάσεις της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, ο βουλευτής των Δωδεκανήσων δηλώνει ότι «Η προσέγγιση των συμμάχων, η διάνοιξη νέων διπλωματικών οδών και ο πολυμερής διάλογος είναι διαδικασίες διαρκείς, συνεπώς κάθε προσπάθεια που συντείνει στην αποφόρτιση του κλίματος είναι σίγουρα θετικό και χρήσιμο βήμα».  

Για τα ελληνοτορκικά, λέει ότι «Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που προϋποθέτει ψυχραιμία, λεπτούς χειρισμούς αλλά και αποφασιστικότητα» και τέλος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, υπογραμμίζει ότι «κινούνται σε τρείς άξονες: την ουσιαστική ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, την οικονομική ενίσχυση ιδιωτών και επιχειρήσεων και τέλος την συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». 

 

 

 

-Κύριε Υψηλάντη, πώς σχολιάζετε από τις αποφάσεις της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική; Είναι προς όφελος της Ελλάδας; 

 

Είναι σαφές πως κάθε διπλωματική ενέργεια που επιτυγχάνει την βαθμιαία αποκλιμάκωση της τρέχουσας συγκυρίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στην Ευρωμεσωγειακή Διάσκεψη διατυπώθηκε ηχηρή αποδοκιμασία για τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος χώρας, ιδίως για τις ανεπίτρεπτες πρακτικές που δημιουργούν και συντηρούν την ένταση στις θάλασσές μας. Παράλληλα οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου έδειξαν με τις δηλώσεις τους την έμπρακτη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που οι έκνομες ενέργειες συνεχιστούν. Η προσέγγιση των συμμάχων, η διάνοιξη νέων διπλωματικών οδών και ο πολυμερής διάλογος είναι διαδικασίες διαρκείς, συνεπώς κάθε προσπάθεια που συντείνει στην αποφόρτιση του κλίματος είναι σίγουρα θετικό και χρήσιμο βήμα.

 

-Η τουρκική προκλητικότητα δεν σταματάει και μάλιστα πολύ κοντά μας. Η ελληνική κυβέρνηση το διαχειρίστηκε σωστά;   

 

Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που προϋποθέτει ψυχραιμία, λεπτούς χειρισμούς αλλά και αποφασιστικότητα. Τόσο η Πολιτική όσο και η Στρατιωτική ηγεσία απέδειξαν πως η χώρα διαθέτει έμψυχο προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται από τις έκνομες ενέργειες της άλλης πλευράς. Σε τέτοιες περιπτώσεις θέτουμε πάντα ως προτεραιότητα την επίλυση αυτών των ζητημάτων με αποκλειστικό μέσο τον διάλογο, την αμοιβαία συνεργασία και συναντίληψη. Εντούτοις τα μέσα αυτά δεν ευδοκιμούν πάντοτε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, όπως και είμαστε. Είμαι αισιόδοξος πως οι συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες θα επιφέρουν αποτελέσματα.

 

-Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει την αγορά, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού;  

 

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κινούνται σε τρείς άξονες: την ουσιαστική ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, την οικονομική ενίσχυση ιδιωτών και επιχειρήσεων και τέλος την συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ως προς τον πρώτο άξονα, είναι σαφές πως οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την περεταίρω ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων. Οι διαδικασίες αναβάθμισης πραγματοποιούνται εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων, ενώ μας εξασφαλίζουν υπεροχή σε αέρα και θάλασσα. Ως προς τον δεύτερο άξονα, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις οικονομικές δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημική κρίση υπήρξε άμεση. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται τα μέτρα υποστήριξης με πρώτιστη επιδίωξη την διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

 

-Πιστεύετε ότι αντιμετωπίσαμε σωστά στα Δωδεκάνησα την κατάσταση με τον κορωνοϊό;   

 

Οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης υπήρξαν εντονότατες σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία. Η χώρα μας υιοθέτησε άμεσα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι που μας επέτρεψε να ανοίξουμε, πάντα με ελεγχόμενο τρόπο, τις πύλες εισόδου για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι τα νησιά μας αποτελούν στην ουσία καθαρή περίπτωση σε σχέση με την πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση λειτούργησαν άψογα. Το γεγονός αυτό αποτελεί και μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη μελλοντική λειτουργία  της πιο σημαντικής οικονομικής μας δραστηριότητας για το μέλλον.

 

 

ReplyForward

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ