ΕΛΛΑΔΑ

Βγαλμένο από το ομορφότερο όνειρο: Το ελληνικό χωριό δίπλα στο ποτάμι που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες

 

Η Γλυκή Θεσπρωτίας είναι ένα ιστορικό γραφικό χωριό του δήμου Σουλίου γεμάτο αξιοθέατα και δυνατότητες για δραστηριότητες κοντά στις φημισμένες πηγές του ποταμού Αχέροντα.

Οι κάτοικοι του χωριού που έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία μιας και το χωριό βρίσκεται σε πεδιάδα.

Γλυκή Θεσπρωτίας: Πώς πρόεκυψε το όνομα του γραφικού χωριού

Το όνομά του οφείλεται σύμφωνα με την παράδοση στον Άγιο Δονάτο. Ο Άγιος Δονάτος σκότωσε τον δράκο, ο οποίος φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα. Έτσι, το νερό του ποταμού μετατρέπονταν σε θανατηφόρο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για εκείνη των ζώων. Στη συνέχεια, ο Άγιος αποφάσισε να ευλογήσει το νερό και να το κάνει γλυκό. Έτσι, το χωριό πήρε το όνομα Γλυκή.

Γλυκή Θεσπρωτίας: Ιστορική αναδρομή στο γραφικό χωριό

Ιστορικά στην συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες θεωρούν από τα ευρήματά τους πως έδρευε η αρχαία Εύροια. Αυτό, βέβαια, διασταυρώνεται και από πηγές του 4ου μετά Χριστόν αιώνα.

Το χωριό οφείλει την ιστορία, τη διαδρομή του, αλλά και την ύπαρξή του, κατά το πέρασμα των χρόνων, κυρίως, στη στρατηγική θέση του. Το χωριό έλεγχε μία από τις διαβάσεις του Αχέροντα ποταμού. Από εκεί περνούσε ο διεθνής δρόμος για την εποχή, Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Ο Αχέροντας απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Γλυκή Θεσπρωτίας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα κρυστάλλινα  και παγωμένα νερά είναι ιδιαιτέρως ορμητικά κατά την περίοδο του χειμώνα, διασχίζουν τεράστιες εκτάσεις. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι προσβάσιμα από τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες από το μαγευτικό μέρος:

 

enimerotiko.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ