ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Η εντολή «κόφ’ το» και οι ομάδες ΔΙΑΣ που δεν ενημέρωσαν – Δεν οδηγούσε ο 20χρονος;

 

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα κρίσιμα λεπτά πριν το βροχή πυροβολισμών κατά του λευκού Hyundai, ύστερα από καταδίωξη 12 χιλιομέτρων, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (23.10.2021) στο Πέραμα. «Δεν οδηγούσε ο 20χρονος» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά.

Η βαλλιστική αλλά και η πειθαρχική έρευνα που έχει διατάξει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ρίξουν φως στα όσα έγιναν στο Πέραμα, μετά την καταδίωξη του λευκού Hyundai που φέρονται να είχαν κλέψει οι επιβαίνοντες. Και αυτό γιατί οι αναφορές του Κέντρου Επιχειρήσεων αναφέρουν ότι είχε δοθεί και μάλιστα με έντονο τρόπο η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη αλλά δυο ομάδες της ΔΙΑΣ δεν σταμάτησαν και συνέχισαν χωρίς να έχουν ενημερώσει.

Οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο υποστηρίζουν ότι δεν άκουσαν εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη. Αλλά οι αναφορές τους διαψεύδουν. Αλλά και πηγές διαψεύδουν -εν μέρει- τις αναφορές!

Τις υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που εκτελούσαν βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης φέρνει στο φως η Καθημερινή και απ’ αυτές προκύπτει ότι η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη είχε δοθεί και μάλιστα πολλές φορές και με έντονο ύφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων περιγράφει ότι στις 23.45 μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών με κατεύθυνση το Αιγάλεω, το οποίο δεν συμμορφώθηκε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο. Το λευκό Hyundai κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και παραβιάζοντας φανάρια προκειμένου να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που το καταδίωκαν.

Στην αναφορά του προς τους ανωτέρους του, ο ίδιος αξιωματικός περιγράφει ότι κατόπιν διαταγής του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός των αστυνομικών ή των υπόπτων αλλά και διερχόμενων πολιτών. Κατά τον αξιωματικό, η εντολή για διακοπή της καταδίωξης φέρεται να δόθηκε περισσότερες από μια φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. «Διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα» καταθέτει.

Ο ίδιος λέει ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη καθώς και ότι κατόπιν αυτού οι αστυνομικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν το συμβάν ως λήξαν και επανήλθαν στη φυσιολογική ροή διαχείρισης των περιστατικών.

«Μετά τις εντολές του Κέντρου περί μη εμπλοκής των σταθμών, διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εάν έλαβε τις εντολές και εκείνος διαβίβασε ότι έλαβε τις εντολές και δεν συνεχίζει πλέον να ακολουθεί, χωρίς να γνωρίζει εάν συνεχίζει κάποια άλλη ομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.

Ωστόσο, 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. διαβιβάστηκε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμούς και εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων και ότι υπάρχουν τραυματίες στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Σύμφωνα με όσα φέρεται να επισημαίνει στην αναφορά του ο ίδιος αξιωματικός, μόνο τότε το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τη Δυτική Αττική είχαν συνεχίσει να καταδιώκουν το όχημα, χωρίς να διαβιβάσουν το παραμικρό στο Κέντρο.

Στο ίδιο μήκος ανώτερος αξιωματικός

Ίδια περιγραφή των γεγονότων δίνει στην αναφορά του και άλλος, ανώτερος αξιωματικός που το μοιραίο βράδυ της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.. Λέει ότι η ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά κατόπιν εντολής διέκοψε την καταδίωξη καθώς και ότι δικυκλιστές της ομάδας από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι συνέχισαν να ακολουθούν το ύποπτο όχημα χωρίς όμως να ενημερώσουν το κέντρο.

«Το όχημα εντοπίστηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου και το ακολούθησε χωρίς να έχουν ενημερώσει περί αυτού το Κέντρο», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Ο συγκεκριμένος πάντως φρόντισε να επισημάνει ότι το κρίσιμο για την έκβαση της υπόθεσης διάστημα πριν τους πυροβολισμούς απουσίαζε από το Κέντρο Επιχειρήσεων καθώς είχε πάει στην τουαλέτα.

«Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφ’ το” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς».

Οι αστυνομικοί πάντως που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τους τρεις Ρομά κάνοντας χρήση των υπηρεσιακών του όπλων και τραυματίζοντας θανάσιμα έναν από τους υπόπτους υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν άκουσαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να διακόψουν την καταδίωξη.

Τους διαψεύδουν

Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός πως αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή υπό τον όρο της ανωνυμίας, διέψευσαν τους αξιωματικούς. Ανέφεραν ότι υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες όσων διημείφθησαν μέσω ασυρμάτου το κρίσιμο διάστημα της καταδίωξης. Επιβεβαίωσαν μεν ότι ο εκφωνητής στο Κέντρο Επιχειρήσεων ζητούσε συνεχώς από τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να διακόψουν την καταδίωξη, όταν το ύποπτο όχημα άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς.

Ωστόσο, με δύο επισημάνσεις διαψεύδουν σε ένα βαθμό όσα περιγράφουν στις αναφορές τους οι αξιωματικοί του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από την οποία να προκύπτει ότι ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαβίβασε στο Κέντρο ότι πράγματι άκουσε την εντολή και διέκοψε την καταδίωξη. Και περιέγραψαν επίσης ότι οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωναν, με εξαίρεση ένα μικρό κενό διάρκειας λίγων λεπτών, για το που βρίσκονται στη διάρκεια της καταδίωξης και επομένως το Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζε ότι μετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό.

Οι αστυνομικοί, πάντως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν πάρει καμία εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη. «Είναι κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν κάτι τέτοιο», είπε ο δικηγόρος τους, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υποστηρίζοντας πως δεν ήθελαν να σκοτώσουν και ότι οι τρεις Ρομά που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, ήταν οπλισμένοι…

Βίντεο – Κούγιας: Οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι 

Δεν οδηγούσε ο 20χρονος;

Όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος, ισχυρίστηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι το λευκό Hyundai δεν το οδηγούσε ο 20χρονος που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικός, αλλά ο ανήλικός που διέφυγε και ο οποίος, σύμφωνα με τον γαμπρό του θύματος, αναμένεται σήμερα (25.10.2021) να παραδοθεί.

Το λευκό Hyundai, που όπως προέκυψε ήταν κλεμμένο, δεν σταμάτησε σε σήμα να σταματήσει σε έλεγχο στη λεωφόρο Θηβών και ύστερα από καταδίωξη, κατέληξε στο Πέραμα, όπου μπήκε ανάποδα σε μονόδρομο και εγκλωβίστηκε από λεωφορείο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου επιχείρησε να ξεφύγει εμβολίζοντας τους αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν περισσότερες από 30 φορές, σκοτώνοντας τον 20χρονο και τραυματίζοντας έναν ακόμη επιβάτη του αυτοκινήτου, ενώ ο 15χρονος -που αναμένεται να παραδοθεί- κατάφερε να διαφύγει.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με μια εκδοχή, πρώτος φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές ο επικεφαλής της ομάδας με στόχο την ακινητοποίηση του οχήματος, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς να θεωρούν εσφαλμένα ότι δέχονται πυροβολισμούς από τους επιβάτες του Ι.Χ. και να απαντούν με καταιγισμό πυρών.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ