ΥΓΕΙΑ

«Βόμβα» για το εμβόλιο: Νέες παρενέργειες σε AstraZeneca και Johnson & Johnson!

 

Συναγερμός από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

«Βόμβα» έριξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson έναντι του κορωνοϊού, καθώς επεσήμανε πως έχουν νέες παρενέργειες.

Ο ΕΜΑ ζήτησε, επίσης, να υπάρξει προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, όσον αφορά στην εμφάνιση του συνδρόμου Guillan-Barre.

Ακόμη, συμβούλευσε όσους πάσχουν από σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, να αποφεύγουν τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Όσον αφορά σε αυτό το σκέλος, ζήτησε να συμπεριελήφθη αυτό το πρόβλημα υγείας στις παρενέργειες, τη στιγμή που η Pfizer ετοιμάζει τρίτη δόση του εμβολίου της για ειδικό σκοπό.

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης συνέστησε ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19 Janssen. Η Eπιτροπή εισηγήθηκε, επίσης, ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Οργανισμός εξήτασε συνολικά τρεις τέτοιες περιπτώσεις, δύο μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμός με το J&J.

Συναγερμός για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη «Δέλτα»

Μικρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα παρέχει η μία δόση των εμβολίων σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα Γάλλων ειδικών που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια αν δεν ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός. Μια μόνο δόση των εμβολίων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από την άλλη όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις -άρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι- έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Άρα, την ώρα που η Δέλτα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC – ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.

Η έρευνα που έχει διεξαχθεί έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν τον ιό στο αίμα ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid ή που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω κάποιου εμβολίου.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν εάν τα αντισώματα που παράγονται από τη φυσική μόλυνση και από τα εμβόλια εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα, όπως και μια παραλλαγή αναφοράς παρόμοια με την αρχική έκδοση του Sars-Cov-21. Για τον σκοπό αυτό εξέτασαν τα δείγματα αίματος 103 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Τα δείγματα της Δέλτα ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητα από της Άλφα σε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ομάδας. Μία δόση εμβολίου αύξησε σημαντικά την ευαισθησία, κάτι που υποδηλώνει ότι όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό, πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουν ορισμένες μεταλλάξεις.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα 59 ατόμων αφότου έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Τα δείγματα αίματος όσων έκαναν μία δόση που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα σε εργαστηριακά πειράματα ήταν 10%. Ωστόσο, η δεύτερη δόση αύξησε το ποσοστό προστασίας στο 95%. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιούργησαν τα δύο εμβόλια.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν που δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία, το τωρινό εμβόλιο παραμένει περίπου 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου από οποιαδήποτε παραλλαγή.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ