ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βύρων Κοτζαμάνης – Απογραφή 2021: Γιατί το Νότιο Αιγαίο είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που αύξησε τον πληθυσμό της (audio)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2021, σημείωσε αύξηση πληθυσμού, κατά 5% .

Όσον αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες, μόνο 13 αύξησαν τον πληθυσμό τους και 61 είχαν μείωση, με τη μέγιστη αύξηση να καταγράφεται στην ΠΕ Κω (+10,5%), και τη μέγιστη μείωση στην ΠΕ Γρεβενών (-16%).

Σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία διαπιστώνεται ότι αύξηση του πληθυσμού καταγράφεται μόνον στο 25% του συνόλου (81/325). Επίσης, οι περισσότεροι από όσους «κέρδισαν» πληθυσμό εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσων και περιμετρικά των δύο μητροπολιτικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης (δευτερευόντως δε στην Κρήτη και στις Κυκλάδες).

Τα προαναφερθέντα αποτελούν κάποια από τα συμπεράσματα έρευνας των καθηγητών Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη (Παν. Θεσσαλίας) και Βασίλη Παππά (Παν. Πατρών) και παρατίθενται στο τελευταίο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» με θέμα «Η απογραφή πληθυσμού του 2021, μια πρώτη ανάλυση των προσωρινών αποτελεσμάτων της», ένα ψηφιακό ενημερωτικό δελτίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενο από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 και την Ρένα Παυλάκη, είναι:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων έναντι θανάτων
  • Η συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά (ήταν μικρότερο το κύμα της φυγής προς το εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) αλλά και η προσέλκυση πληθυσμού από άλλες περιοχές της χώρας, όπως και από το εξωτερικό.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό νέων από 22 έως 26 ετών (οι πιο παραγωγικές ηλικίες) ανά 100 κατοίκους

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, επέδειξε ανθεκτικότητα στα χρόνια της κρίσης και αυτό συνέβη προφανώς λόγω της τουριστικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας. «‘Όχι μόνο κρατάτε τους νέους σας αλλά προσελκύετε κι άλλους. Αυτό οφείλεται στον τουρισμό σας, επομένως είστε πιο ανθεκτικοί από τους υπόλοιπους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ΠΕ Κω που είχε την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού μεταξύ των ΠΕ του Νοτίου Αιγαίου (αλλά πανελλαδικά) ακολουθούν η Ρόδος και η Κάλυμνος, ενώ πολύ περιορισμένη μείωση είχαν οι ΠΕ Άνδρου, Σύρου, Μυκόνου και Κύθνου.

realvoice995.gr

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ