ΔΙΑΦΟΡΑ

Ξέρεις ποια δικαιώματα έχεις αν σε σταματήσουν για έλεγχο; -Όλα όσα δικαιούσαι βάσει νόμου να κάνεις

 

Πέρασε ήδη ένας χρόνος, όπου ζούμε υπό το καθεστώς περιοριστικών μέτρων προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.

Δυστυχώς έχει γίνει συνήθεια να στέλνουμε μήνυμα στον κωδικό 13033 προκειμένου να βγούμε από το σπίτι μας, μέχρι και για να πετάξουμε τα σκουπίδια ή να πεταχτούμε στο περίπτερο για να πάρουμε τσιγάρα.

Παράλληλα οι αστυνομικοί μπορούν να σε σταματήσουν για έλεγχο και αν δεν έχεις τα νόμιμα κι απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης να σου κόψουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης με τον ξυλοδαρμό πολίτη κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούσαν αστυνομικοί στην περιοχή αλλά και άλλες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από το ένστολο προσωπικό έχουν δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Για αυτόν τον λόγο ψάξαμε και βρήκαμε ποια δικαιώματα έχεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων, μιλώντας παράλληλα με τον δικηγόρο κι εγκληματολόγο Παναγιώτη Παπαϊωάννου ο οποίος απάντησε κάποιες από τις απορίες μας.

Αρχικά οφείλουμε σε κάθε μας μετακίνηση να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς και το επιβεβαιωμένο από το 13033 μήνυμα με έναν από τους 6 λόγους, για τους οποίους κι επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Αυτή την περίοδο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο 2 καθώς στις περιοχές με βαθύ κόκκινο επιτρέπονται οι αγορές ειδών πρώτης ανάγκης εντός δήμου ή μέχρι 2 χλμ από το σημείο κατοικίας.

Αντίστοιχα στον κωδικό 4, ο οποίος χρησιμοποιείται για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καλό θα ήταν να έχουμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, καθώς ο αστυνομικός μπορεί να μας συνοδέψει μέχρι και το σημείο που μεταβαίνουμε, για να εξακριβώσει ότι λέμε την αλήθεια.

Αντίστοιχα ο κωδικός 6 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο κι όχι αυτοκίνητο.

Αντίστοιχα είναι νόμιμο κι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να διαδηλώσει παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε κατόπιν σχετικών δηλώσεων του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στις 4 Μαρτίου 2021 επιτρέπεται «η μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας».

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε όσα επιτρέπονται σχετικά με τις μετακινήσεις, προκειμένου να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σε περίπτωση που τύχουμε σε έλεγχο από κάποιον αστυνομικό, αρχικά οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και να μη δώσουμε κάποιο δικαίωμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.

Βεβαιωνόμαστε ωστόσο ότι ο αστυνομικός φέρει τα διακριτικά με τα στοιχεία του. Είναι υποχρεωτικό άλλωστε από τις διαταγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 22.12.2019 και 26.10.2020 κι αν δεν συμβαίνει ο αστυνομικός παραβαίνει τον νόμο.

«Ο αστυνομικός έχει δικαίωμα να κόψει διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των υφιστάμενων μέτρων, γράφοντας ρητά και ξεκάθαρα την αιτιολογία του προστίμου και τα μέτρα που παραβιάστηκαν.

Ο πολίτης που δέχεται το πρόστιμο ωστόσο έχει να δικαίωμα να υπογράψει, γράφοντας κάτω από την υπογραφή του, με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου για την παρά τω νόμω επιβολή του προστίμου κι έπειτα να προσβάλλει εντός 10 ημερών την απόφαση του προστίμου, καταθέτοντας ένσταση» λέει ο κύριος Παπαϊωάννου.

Είναι σημαντικό να έχουμε πάνω μας την ταυτότητα ώστε να αποφύγουμε τη διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων στο αστυνομικό τμήμα που υπαγόμαστε.

Αντίστοιχα πρέπει να τονίσουμε ότι αν μας βεβαιωθεί πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων, εφόσον έχουμε την ταυτότητα μας, δεν είναι νόμιμη η μεταφορά μας στο αστυνομικό τμήμα ώστε να μας δοθεί εκεί το αντίγραφο του προστίμου, καθώς η παραβίαση των μέτρων γίνεται σε δημόσιο χώρο, επομένως εκεί πρέπει να αποδοθεί και το πρόστιμο.

Σε περίπτωση που οι αστυνομικοί κρίνουν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην κράτηση σου κατά τη διάρκεια του ελέγχου, πρέπει να σου αναφέρουν προφορικά τον λόγο για τον οποίο κρατείσαι κι όταν φτάσεις στο αστυνομικό τμήμα να συμβεί και γραπτά εντός μισαώρου. Μόλις συμβεί αυτό, έχεις το δικαίωμα να επικοινωνήσεις άμεσα με τον δικηγόρο σου.

Τέλος όσον αφορά το δικαίωμα της καταγραφής με βίντεο των αστυνομικών, οφείλουμε να γράψουμε ότι είναι νόμιμο για κάθε πολίτη που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο κι ο οποίος μπορεί να καταγράψει τη δημόσια αρχή ειδικά όταν παρατηρεί φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ή άσκησης βίας από τους αστυνομικούς.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι εκτός από νόμιμοι πρέπει να είμαστε και διαβασμένοι, προκειμένου να μην βρεθούμε σε καταστάσεις που κανένας δεν θέλει να ζήσει, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου από αυτούς που ασκούνται εδώ κι έναν χρόνο με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ