ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Xρήστος Μπάρδος στο ΒΗΜΑ Της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ας σταθούν απέναντι στη λογική του “εσείς ή εμείς” ή ακόμα χειρότερα του “εμείς ή κανείς”

Κατηγορηματικός είναι Χρήστος Μπάρδος, Εντεταλμένος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρόεδρος της Ενεργειακής ΑΕ στην συνέντευξη στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. «Ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ας σταθούν απέναντι στη λογική ‘εσείς ή εμείς’ ή ακόμα χειρότερα του ‘εμείς ή κανείς’» λέει απαντώντας στην μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου με αφορμή την αντίρρηση των συμβούλων να ψηφίσουν τον Αναπτυαξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης μιλάει για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην οποία είναι πρόεδρος και για το κονδύλι για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων του Νότιου Αιγαίου.

 

• Κύριε Μπάρδο στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ήσασταν πολύ αιχμηρός με την αντιπολίτευση και είπατε ότι ‘το “δεκαπενταμελές” απέχει από το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και η σύνδεση στο internet από το WiFi στη χρήση δεδομένων’. Πώς σχολιάζετε την στάση αυτή;

Η μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να είναι χρήσιμη, απαιτείται να έχει οργανωμένη φωνή, με ιεραρχία και συλλογικές τοποθετήσεις. Αντί για αυτό, παρακολουθούμε μεμονωμένες κραυγές μηδενισμού των προτάσεων και μία άναρχη δομή, που παραπέμπει σε ιδεοληψίες τις περασμένης δεκαετίας. Η άρνηση της καινοτομίας και του νέου τρόπου διακυβέρνησης, που προωθεί ο Γιώργος Χατζημάρκος και η ομάδα του, φαίνονται ξένα προς αυτούς. Είναι ο λόγος που λειτουργούν φοβικά, επιλέγοντας τον ασφαλή δρόμο της πεπατημένης, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι και ο πιο εποικοδομητικός. Ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ας σταθούν απέναντι στη λογική του ‘εσείς ή εμείς’ ή ακόμα χειρότερα του ‘εμείς ή κανείς’. Ως Περιφερειακή Αρχή, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, με ευέλικτο τρόπο, πάντα προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες, για να θεραπεύσουμε τις ανοιχτές πληγές, δεκαετιών, του Νοτίου Αιγαίου. Τα ορατά αποτελέσματα μας επιβεβαιώνουν περίτρανα.

• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που στο δικό της πρόγραμμα για τις πληττόμενες από την πανδημία covid -19 επιχειρήσεις, διεκδίκησε και πέτυχε διακριτούς προϋπολογισμούς για δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και την εστίαση. Είστε ικανοποιημένος από τις δράσεις και τις επιδόσεις αυτές;

Η ξεχωριστή επιλογή διακριτών προϋπολογισμών για δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και την εστίαση, στο πρόγραμμα ΝΙΣΗδΑ, παρέχει την ανάσα που οφείλουμε να δώσουμε στους επιχειρηματίες και πολύ περισσότερου σε εκείνους που λόγω των κριτηρίων που είχε θέσει η ΕΕ στο πρόγραμμα, δεν θα είχαν ελπίδες χρηματοδότησης. Ήμασταν η πρώτη περιφέρεια που το διεκδίκησε και το πέτυχε, δίνοντας ανάσα στους πολύ μικρούς. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, επικρίθηκε έντονα από μεμονωμένες αντιπολιτευτικές φωνές. Για μια ακόμα φορά όμως, διαψεύσθηκαν από την πραγματικότητα. Και σε αυτό τον τομέα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων . Γιατί είναι μια Περιφέρεια που νοιάζεται. Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτή η συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κινηθήκαμε ταχύτατα και αποτελεσματικά και στο επίπεδο της υγειονομικής θωράκισης των νησιών μας. Το συνολικό εγχείρημα, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχή σχεδιασμό, ανά λίγες ημέρες, γιατί η μεταβολή των συνθηκών ήταν και είναι, ραγδαία. Οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν γρήγορα, προσαρμοσμένες στις καθημερινές προκλήσεις.
Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων της Περιφέρειας μας με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα για μοριακούς ελέγχους (και όχι μόνο για τον covid 29), η προμήθεια κλωβών αρνητικής πίεσης και η δωρεά τους στο ΕΚΑΒ (όταν το ΕΚΑΒ όλης της Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα παλαιωμένο), η προσφορά πλήθους αναλώσιμων υλικών (γάντια και μάσκες) και τελευταία, τα rapid test, δεν επιτεύχθηκαν χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδάκι. Κρύβουν πίσω τους πολλές ώρες σκληρής δουλειάς και προγραμματισμού.

Αξίζει να αναφερθούν και τα πιστοποιημένα σεμινάρια αντιμετώπισης του ιού από το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, με τα οποία ενημερώθηκε πολύ μεγάλο πλήθος επαγγελματιών. Πάνω από 30.000 άνθρωποι! Εννοείται, ότι το πρόγραμμα αντιγράφηκε αυτούσιο, από τις υπόλοιπές περιφέρειες.

• Η εντολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου είναι να μην μείνει καμία εκκρεμότητα στα έργα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉΣ Α.Ε. με την δικαιολογία του κορωνοϊού. Μιλήστε μας γι αυτό.

Όταν αναλάβαμε την εταιρία στο μέσο της 1ης θητείας μας, αρχικά ο Γιώργος Χατζημάρκος και μετά εγώ, “τρέχανε”, με κόπο, 2 προγράμματα μόνο και είχε πενιχρό ταμειακό υπόλοιπο. Η νοικοκυροσύνη της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, αποτελούσε το πρώτο μέλημα μας. Μετά από 5 χρόνια δουλειάς, παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια, τα επιτεύγματα της.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ενεργειακή Α.Ε. αποτελεί το βασικό εργαλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κύριο αντικείμενο της την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (Interreg MED, Interreg Europe,Ελλάδα Κύπρος κ.α.) και την παροχή τεχνικής στήριξης στην Περιφέρεια ΝοτίουΑιγαίου αναφορικά με την συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα. Το Περιφερειακό Γραφείο μας λόγω της δυναμικής του, της εμπειρίας του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, καθώς και του έμπειρου εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού του, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.Η συμβολή της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. στο επιχειρηματικό περιβάλλον του ΝοτίουΑιγαίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη, αν και οι δράσεις της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο βαθμό της χρησιμότητας της. Η επιτυχημένη πορεία της την καθιστούν αξιόλογο εταίρο σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εγκυρότητατων παραδοτέων της, έχει αναγνωριστεί πλήρως από τους κύκλους τωνευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμμεσο αποτέλεσμα την προβολή της περιφέρεια μας στην Ευρώπη.
Α. Συμμετέχουμε στην υλοποίηση των παρακάτω ευρωπαϊκώνσυγχρηματοδοτούμενων έργων:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MEDWINTER MED – Δίκτυο Χειμερινών Νησιών για όλο το χρόνο Τουρισμός Εμπειρίαςστη Μεσόγειο Ειδικότερα, το σχέδιο θα ενσωματώσει και θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των τρεχόντων έργων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα
ETC (Interreg IT_FR Marittime, Interreg MED, Interreg Europe) και Horizon 2020 γιατην ανάπτυξη μιας κοινής διακρατικής στρατηγικής με στόχο τη διαφοροποίηση της προσφοράς του τουρισμού και την επέκταση της καλοκαιρινής τουριστικήςπεριόδου μέσω της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας θεματικών τουριστικών προϊόντων. Η εποχικότητα αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους προορισμούς της Μεσογείου. Αυτό αναφέρεται ιδιαίτερα στα μικρά και μεσαία νησιά των οποίων οι κοινότητες φιλοξενούν εκατομμύρια τουρίστες για λίγους μόνο καλοκαιρινούς μήνες. Αν και ο τουριστικός τομέας φέρνει κοινωνικοοικονομικά οφέλη και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία, η υψηλή ένταση του τουρισμού και ο υπερπληθυσμός προκαλούν επίσης τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.
LABEL SCAPE: Ενσωμάτωση αειφόρων ετικετών στις μεσογειακές τουριστικέςπολιτικές.
Οι ετικέτες ( LABELS) βιωσιμότητας επικεντρώνονται σε όλο το φάσμα του βιώσιμου τουρισμού, περιλαμβάνουν τη διαχείριση, τις κοινωνικοοικονομικές, τις πολιτιστικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποτελούν εργαλεία για τη διαφοροποίηση, την οικοδόμηση κοινότήτων, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία.Υποδεικνύουν διαφορετικά βιώσιμα χαρακτηριστικά ή πρακτικές και είναι προσαρμοσμένα στις επιχειρήσεις, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τον προορισμό. Για να αποκτήσει το σήμα του αειφόρου τουρισμού, η κοινότητα προορισμού πρέπει να επενδύσει το χρηματοοικονομικό, κοινωνικό και οργανωτικό κεφάλαιο της για να περάσει περιοδικά τη διαδικασία πιστοποίησης διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών. Οι τοπικές κοινότητες είναι πολύ καλά ενεργοποιημένες για να συμμετέχουν σε προγράμματα βιώσιμης πιστοποίησης, υποστηριζόμενη από δημόσιες πολιτικές σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
DESTIMED PLUS: Οικοτουρισμός στoυς Μεσογειακούς Προορισμούς σε προστατευόμενες περιοχές (Natura) Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των τ οπικών κοινοτήτων και των παρόχων υπηρεσιών, τη δημιουργία και δοκιμή Μεθοδολογίας μέτρησης οικολογικού αποτυπώματος. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η συνεργασία για τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού ψηφιδωτού της περιοχής, προωθώντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικοτουρισμού στην αγορά, μέσω της ανάπτυξης προϊόντων οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και καινοτόμων εργαλείων για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους."
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE
EUREGA: Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης. Ο κύριος στόχος της πρότασης EUREGA είναι να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές στρατηγικές και πολιτικές για την πολιτιστική κληρονομιά το φαγητό, οι διατροφικές συνήθειες και η γαστρονομία.
RECREATE: Βελτίωση ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών σε επίπεδο περιφερειών. Το RECREATE θα βελτιώσει την ικανότητα και την δυνατότητα των περιφερειακών ΜμΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ταχύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-Α Ελλάδα–Κύπρος 2014-2020
ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Όλα αυτά σε περίοδο covid-19. Η εντολή, λοπόν, του Περιφερειάρχη, έχει εκτελεστεί με τον καλύτερο τρόπο.

• Η Περιφέρεια έδωσε μεγάλο κονδύλι για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων του Νότιου Αιγαίου και μάλιστα στον Δήμο Ρόδου για τα σχολεία του νησιού. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι γεγονός, ότι η Περιφερειακή αυτή αρχή, έχει επωμισθεί και ευθύνες που δεν της αναλογούν, όπως έκανε από την αρχή της θητείας της, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των νησιωτών και ειδικά των μικρών μαθητών. Είμαστε οι πρώτοι που διεκδικήσαμε και απορροφήσαμε κονδύλι ύψους 4.000.000 euro, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων. Μόνο στο Δήμο Ρόδου, διατέθηκαν 1.200.00 euro. Σε μια περίοδο, που το τοπίο στην Ελλάδα είναι γκρίζο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει την πολυτέλεια να παρέχει χρήματα για σκοπούς, που δεν είναι ψηλά στην εθνική ατζέντα. Αυτά πραγματοποιήθηκαν με στρατηγικό σχεδιασμό, στοχευμένα και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης. Εννοείται, ότι δεν έλειψαν ούτε εδώ οι πολιτικά κατευθυνόμενες φωνές αντιπαράθεσης, που τελικά ισοπεδώθηκαν, μετά την πρόσκρουση τους με τον τοίχο της πραγματικότητας. Βέβαια, εννοείται ότι οι υπόλοιπες περιφέρειες, αντέγραψαν τον τρόπο που αποδεσμεύσαμε τα ποσά. Τελικά, ο καθημερινός σχεδιασμός, η τόλμη και η καινοτομία, με την οποία λειτουργεί αυτή η Περιφερειακή Αρχή, είναι οι αιτίες δημιουργίας του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν οι νησιώτες, από την Κέα έως το Καστελλόριζο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ