ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Τετραπλό συνδυαστικό χάπι είναι καλύτερο από την κλασική θεραπεία – Τι περιέχει

White pad next to a manometer to measure blood pressure and a stethoscope in a hospital, conceptual image

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνια δοκιμή μιας νέας θεραπείας, που χρησιμοποιεί συνδυασμούς πολύ χαμηλών δόσεων φαρμάκων σε ένα και μόνο χάπι, έδειξε σημαντικά βελτιωμένο έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της κύριας αιτίας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ο κορυφαίος δολοφόνος στον κόσμο, αλλά τα φτωχά ποσοστά ελέγχου της αρτηριακής πίεσης παραμένει ένα κοινό πρόβλημα. Μια νέα στρατηγική όπου οι ασθενείς αρχίζουν να παίρνουν ένα χάπι που περιέχει τέσσερα φάρμακα, το καθένα στο ένα τέταρτο της συνήθους δόσης, αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με την κοινή πρακτική, όπου η θεραπεία ξεκινά με μόνο ένα φάρμακο.

Παραδοσιακά οι γιατροί ξεκινούν τους ασθενείς με υπέρταση με ένα φάρμακο. Στην συνέχεια παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, για να προσαρμόσουν την φαρμακευτική θεραπεία. Αλλά αυτή η στρατηγική συχνά δεν είναι επιτυχής στην πράξη και τα ποσοστά ελέγχου της αρτηριακής πίεσης παραμένουν επίμονα χαμηλά εδώ και δεκαετίες.

Η έρευνα για το 4-σε-1 χάπι για την πίεση

Τα αποτελέσματα της αυστραλιανής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ESC Congress 2021, που μόλις ολοκληρώθηκε στην Γαλλία.

Η καθηγήτρια Clara Chow, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) δεν είναι ιδανικός σε κανένα μέρος του κόσμου. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αφρική, λιγότεροι από ένας στους δέκα καταφέρνουν να θέσουν την υπέρταση υπό έλεγχο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ