12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας

Στρατηγικής σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον για το Νότιο Αιγαίο και για τη χώρα γενικότερα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ναυτιλιακό τομέα,  χαρακτηρίζεται  το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,Ciscoκαι ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίαςστη Σύρο.

 

Η τριμερής αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ίδρυσης του Κέντρου Τεχνολογίας, από τους Γ. Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Α. Τσιμπούκη,Διευθύνοντα ΣύμβουλοCisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας και Π. Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEXNeorionShipyards, με την παρουσία σημαντικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης και των προξενικών αρχών.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. GeoffreyPyatt, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο ΓΓ Νοτίου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων, κυρία ΚατερίναΜονογυιού, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Αχλαδίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Ρούσσος.Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου.

 

Η δημιουργία του  Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου , ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από   τον παγκόσμιο κολοσσότηςπληροφορικής CISCOσε συνεργασία με την ONEXNeorionShipyards,  στόχος του οποίου είναι  να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευρεία σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους.   Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας

 

στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η CISCO και η ΟΝΕΧ  με χαρά καλωσόρισαν  την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾, ως συνιδρυτής  και αρωγός στην υλοποίηση του εν λόγω Κέντρου.

Καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θαλάσσια δραστηριοποίηση τόσο σε εμπορικό όσο και αμυντικό επίπεδο,  στη νέα ψηφιακή εποχή θα διακριθεί για το άνοιγμά της σε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανταλλαγή, δημιουργία και μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας, και ειδικά μέσω της ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών από κοινού ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών και διεθνών, και δημοσίου. Σύντομα, το  Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες ManagedServicesOfferings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών τα οποία θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών,  Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μιας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Νίκου Παπαθανάση,ο οποίος σημείωσε ότι η πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής και στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας είναι στρατηγικής σημασίας, αφού το μέλλον είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα της Ελλάδας προς την ψηφιακή εποχή.Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμπράττει με δύο κορυφαίες στον κλάδο τους επιχειρήσεις για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, την επένδυση στην εξειδίκευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός Κόμβου θαλάσσιας Καινοτομίας στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, μία σημαντική επένδυση την οποία στηρίζει και το Υπουργείο αλλά και ο Πρωθυπουργός.

 

Ο κ. GeoffreyPyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδατόνισε τησημασία της συνεργασίας των εταιριών CISKO και ONEX Neorion Shipyardsμε τη και στη με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και πως η Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας επισφραγίζει μια μακρά συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική με την ένθερμη υποστήριξη και των δύο πλευρών. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνδυασμό της τεχνογνωσίας των Αμερικανών με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την πρόοδο» σημείωσε ο κύριος Πάιατ.

 

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε, αποτελεί μία σημαντική και πολύπλευρη νίκη. Αποτελεί άλλη μία νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μιας πανδημίας, που μας στέρησε πολλά. Είναι μία νίκη των δημιουργικών δυνάμεων. Μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ. Αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής. Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας  είναι μία νίκη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.  Η στήριξη και η συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες θα είναι αμέριστη», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος,Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 

Ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος Cisco επεσήμανε:«Με μεγάλη χαρά υπογράφουμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας το οποίο πιστεύουμε θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ναυτιλία, αλλά και στην ανάπτυξη της νησιωτικής μας χώρας. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των επικοινωνιών με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργατών από τον ιδιωτικό, ακαδημαϊκό και δημόσιο χώρο, θα προτείνουμε καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογικές τάσεις. Επιπλέον, στο Κέντρο θα λειτουργήσει τμήμα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες, υλοποιώντας το πρόγραμμα σπουδών NetAcad της Cisco, παρέχοντας διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στους συμμετέχοντες. Ο ρόλος του προγράμματος είναι καίριος στη δυνατότητα reskilling ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν ειδικότητα, καλύπτοντας περιζήτητες θέσεις στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του Κέντρου το οποίο ευελπιστούμε να  αποτελέσει κύριο κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας και ανάπτυξης»

 

Ο κ. Πάνος Τ. Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Neorion Shipyards σημείωσε: «Η αποκέντρωση στην ανάπτυξη, η τεχνολογική και όχι μόνο γέφυρα μεταξύ Νοτίου Αιγαίου και Αμερικής, η ψηφιακή ενοποίηση των πλοίων με τις ακτές και τα λιμάνια και αυτών με τις υπόλοιπες υποδομές, δημιουργούν νησιά και κοινωνίες του μέλλοντος, καταργούν τις αποστάσεις, διευκολύνουν την ζωή, βελτιώνουν το περιβάλλον και

 

 

δημιουργούν ευελιξία στις επιλογές ζωής, διασκέδασης και εργασίας για τους πολίτες του κόσμου.   Η Σύρος γίνεται η τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου και το Νότιο Αιγαίο ηγέτης

μιας νέας εποχής πολιτών και κοινωνίας του κόσμου», συμπληρώνοντας «Άλλο ένα όμορφο ταξίδι ξεκίνησε σήμερα. Όλες οι θάλασσες οδηγούν στην Σύρο, όλες οι θάλασσες οδηγούν στο Νότιο Αιγαίο μας

 

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας

 

Αξιότιμε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα,

Αξιότιμε Υπουργέ,

Γενικοί Γραμματείς,

Αγαπητοί Επικεφαλής της Cisco και της ONEX,

Αγαπητοί φίλοι που συμμετέχετε διαδικτυακά σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση,

Tο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, αποτελεί μία σημαντική και πολύπλευρη νίκη.

Καταρχάς,αποτελεί άλλη μία νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μίας πανδημίας, που μας στέρησε πολλά. Μας στέρησε ανθρώπους, μας στέρησε επικοινωνία, μας στέρησε ενέργεια και ζωή.

Αφήνουμε πίσω μας μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Τα νησιά μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία και η οικονομία μας ανοίγουν και πάλι, με ασφάλεια, δημιουργικότητα και αισιοδοξία προς τον κόσμο. Με υπευθυνότητα, σχέδιο, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην μετά CoVid εποχή.

Η σημερινή ημέρα είναι μία νίκη των δημιουργικών δυνάμεων. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον κολοσσό της πληροφορικής Cisco, την ONEX, συμβάλλει ουσιαστικά, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια, όχι απλά για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

 

 

Οι στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου η χώρα μας να διαμορφώσει ένα στιβαρό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μας δείχνουν το δρόμο.

Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη της γνώσης, των συνεργειών και της αξιοποίησης του απαράμιλλου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας.

Συνδυάζει της επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών της Γαλάζιας Οικονομίας, με την δυναμική ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, τη ναυτιλία, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες, αλλά και νέες προκλήσεις για το επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό της χώρας μας.

Το ΜνημόνιοΣυνεργασίας αποτελεί μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ. Αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ,η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μαςστην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής.

Με τη συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης, της Cisco, της ONEX, και μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾ της Περιφέρειάς μας, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Δημιουργούμε στη Σύρο έναν κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας, με ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ για τον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούμε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο σύγχρονο οικοσύστημα, επιστημονικών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Start-up επιχειρήσεων, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης.

Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ Τσιμπούκη, (γενικό διευθυντή της Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας), τον κ. Ξενοκώστα, (πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards), τους γενικούς γραμματείς, τον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση και τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt για αυτή τη μεγάλη και πολύπλευρη νίκη που καταφέραμε όλοι μαζί με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θάλασσα τόσο σε εμπορικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.Στη μετά CoVid εποχή, με στρατηγικές συνεργασίες, με καινοτόμες ιδέες, με τεχνολογικά επιτεύγματα, με πρωτοβουλίες σαν και τη σημερινή ο ρόλος μας στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται προς όφελος όλων μας και κυρίως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων των νησιών μας.

Η στήριξη και η συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες θα είναι αμέριστη.

Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας είναι η αρχή.

Εύχομαι Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους μας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ