ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας

 
Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην χώρα μας αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο.

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα σχεδίασε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF. Η Δράση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί σε πολυεπίπεδη κλίμακα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία που στη χώρα μας έχει λάβει δυσθεώρητες διαστάσεις.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη υπέγραψαν σήμερα προγραμματική συμφωνία για το πρόγραμμα, με τον διπλωματικό εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα κ. Λουτσιάνο Καλεστίνι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Η εικόνα ότι βρισκόμαστε σε υψηλές θέσεις στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία δείχνει ότι πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, προκειμένου τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον με μία καλύτερη διατροφή, άθληση και έλεγχο του βάρους από μικρή ηλικία», είπε.

Και συνέχισε: «Προς αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία μας με την UNICEF μας δίνει δυνατότητες να αναπτύξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα της μείωσης των δεικτών της παιδικής παχυσαρκίας».

«Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 14 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο στα πέντε παιδιά», επισήμανε ο κ. Καλεστίνι. «Σήμερα, μέσω αυτής της πολυετούς, διατομεακής, συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της ΕΕ, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα τολμηρό και ουσιαστικό βήμα προόδου για να αντιμετωπίσουμε και να αντιστρέψουμε από κοινού αυτή την κρίση δημόσιας υγείας, για τα παιδιά μας και για την χώρα μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα ολοκληρωμένο πρότυπο μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, εντός αλλά και εκτός συνόρων της ΕΕ».

Δράσεις στα σχολεία

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στόχος του είναι να καλύψει τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας έως και 17 ετών, καθώς και τις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία. Επιδιώκει ακόμα να καταπολεμήσει τις συνέπειες των περιττών κιλών, τα οποία οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων κατά την ενήλικο ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Οι δράσεις αυτές θα έχουν διαβαθμισμένη ένταση, συχνότητα και δυναμική. Θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης:

  • Νηπιαγωγεία
  • Δημοτικά
  • Γυμνάσια
  • Λύκεια

Στις δράσεις θα έχουν ενεργό συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί. Θα συμμετέχουν επίσης οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για:

  • Την υγεία
  • Την ανάπτυξη
  • Την διατροφική κατάσταση των παιδιών τους

Θα ενημερώνονται επίσης για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Θα τους αντιμετωπίζουν επίσης εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους.

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα, θα μπορούν να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτές θα συμπεριλαμβάνουν:

  • Διατροφική συμβουλευτική
  • Συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών θα γίνεται με τη μορφή τηλεσυμβουλευτικής. Θα την παρέχουν κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές κ.λπ.).

Τέλος, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές θα παραπέμπονται σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο οποίο θα γίνονται έρευνες για την παιδική παχυσαρκία. Επιπλέον, θα έχει ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

Η παιδική παχυσαρκία σε αριθμούς

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αναφορά για την Παχυσαρκία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε το 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η ευρωπαϊκή σε παιδική παχυσαρκία στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Υπολογίζεται ότι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι 1 στα 8 Ελληνόπουλα σε αυτές τις ηλικίες.

Στις ηλικίες 5-9 ετών βρίσκεται στην 2η θέση, με ποσοστό 37,5%. Στις ηλικίες 10-19 ετών, όμως, βρίσκεται στην 1η θέση. Στις ηλικίες αυτές το 35% των εφήβων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως συχνή και στις ενδιάμεσες ηλικίες. Στα παιδιά 7-9 ετών το ποσοστό όσων έχουν λίγα ή πολλά περιττά κιλά είναι 42%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI).

«Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σοβαρή και ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Καλεστίνι. «Χωρίς άμεση ανταπόκριση, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία έως το 2030. Η πιο δυσμενής και άμεσα απειλούμενη ομάδα είναι τα παιδιά. Έως τότε, οι απαιτούμενες παγκόσμιες ιατρικές δαπάνες για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία υπολογίζονται σε 4 τρισ. δολάρια ετησίως. Και αυτό, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

iatropedia



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ