ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος – 59χρονος μεσίτης: Δεν τον χτύπησα – Το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου

 

Αθώος δήλωσε στην απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο 59χρονος μεσίτης, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο.

Ο κατηγορούμενος για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης πρόβαλλε στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι εκείνη την ημέρα βλέποντας τον 33χρονο ακτιβιστή μέσα στο κοσμηματοπωλείο, λειτούργησε ενστικτωδώς και παρενέβη διότι φοβήθηκε ότι θα γίνει… κακό.

Μάλιστα, αρνήθηκε πως κλώτσησε τον Ζακ Κωστόπουλο, υποστηρίζοντας ότι ενώ κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου».

«Τον είδα σε αλλόφρονα κατάσταση αμόκ, η προσπάθεια του, ήταν να διαφύγει διότι προφανώς είχε μπει να κλέψει και έχει εγκλωβιστεί.

Την στιγμή που προσπαθούσε να βγει είδα και μαχαίρι. Εκεί σκέφτηκα, θα γίνει κακό. Όταν τον είδα να σπάει τζαμαρία, σκέφτηκα αρχικά να απομακρυνθώ και μετά αν θα μπορούσα να τον εμποδίσω για να βγει έξω» περιέγραψε ο κατηγορούμενος ο οποίος χαρακτήρισε τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή «ένα ατυχές συμβάν και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου».

Ο 59χρονος ισχυρίστηκε πως είδε να κινδυνεύουν συνάνθρωποι του και η ενστικτώδης αντίδραση του ήταν αν το σταματήσει για να μην γίνει κακό. «Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…

Σε κάθε περίπτωση, ο 59χρονος μεσίτης δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι ήθελε να περιορίσει τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο, ταυτόχρονα, θέλησε να καθαρίσει τα τζάμια που προεξείχαν από την βιτρίνα για να του ανοίξει πέρασμα να βγει έξω.
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…
Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;
Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..
Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.
Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…
Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.
Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;
Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…
Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…
Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Οι αστυνομικοί

Στη συνέχεια σειρά πήραν για να απολογηθούν οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι κατηγορούνται για όσα έγινα στην στον οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Και οι δύο αρνήθηκαν δήλωσαν αθώοι και υποστήριξαν ότι λειτούργησαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο περιέγραψε τον Ζακ σε «κατάσταση αμόκ», προσθέτοντας «δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα».

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός συνέλεξε από το κοσμηματοπωλείο το μαχαίρι μετά από υπόδειξη του μεσίτη και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων από αυτό. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκα στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξει το πειστήριο, ωστόσο δεν είχε γάντια μιας χρήσης. «Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» ανέφερε όμως, στην παρατήρηση της προέδρου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι, απάντησε: «Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο».
Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;
Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή ήταν η μόνη επαφή που είχα μαζί του.
Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του.
Όπως ισχυρίστηκε απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας δεν παρατήρησε το χρώμα του 33χρονου να αλλάζει ενώ δεν τους ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τον συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από την πρόεδρο του ΜΟΔ αλλά και από τον εισαγγελέα για το εάν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο με τον κατηγορούμενο να απαντά «είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».
Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό.
Κατηγορούμενος: Ζωντανός έφυγε.
Εισαγγελέας: Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;
Κατηγορούμενος: Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.
Ένορκος: Το γυαλί κάνει την επικινδυνότητα σε αυτήν την περίπτωση μας;
Κατηγορούμενος: Στην εκπαίδευση μας πιο δύσκολο θεωρείται να ανταποκριθείς σε ένα μαχαίρι από ένα όπλο.
Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου.]

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ