ΔΙΕΘΝΗ

Ζήλεψε τον Ερντογάν ο Τσαβούσογλου: Σόου με… νέους χάρτες, προκλήσεις και λέιζερ

Τύφλα να ‘χει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται στην τουρκική τηλεόραση και με ένα λέιζερ στα χέρια δείχνει τα… σχέδιά του για την ανατολική Μεσόγειο και ως άλλος μάγος εξαφανίζει το Καστελόριζο. Έτσι, εμφανίστηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με χάρτες στα χέρια ή σε videowall, αλλά κι ένα λέιζερ για να δείχνει πως… εξαφανίζεται το Καστελόριζο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (18.06.2020) στο CNN Turk και επανέλαβε τα όσα προκλητικά λέει και ο πρόεδρος του: πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά και στοχεύει το Καστελόριζο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, παρουσίασε ανανεωμένους χάρτες και επανάλαβε ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τερτ. χιλιομέτρων. Προσπαθούν να αφήσουν σε μας μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και στον επόμενο χάρτη που έδειξε με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η Ρόδος και η Κρήτη δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από τους χάρτες που έδειξε ο Τσαβούσογλου δεν έλειψε κι ένας του Ιονίου, με την Κεφαλονιά και τους Στροφάδες, προκειμένου να επιμείνει πως η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι… θετική για την Τουρκία.

Με πληροφορίες και από ΣΚΑΪΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ