ΔΙΑΦΟΡΑ

Ζωή – κόλαση για τους ανεμβολίαστους: Νέα μέτρα και «μπλόκο» σε καφέ, μπαρ και κλειστούς χώρους

Οι κλειστοί χώροι και η εστίαση θα λειτουργήσουν με νέα μέτρα, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να διαχωρίζει εμβολιασμένους και μη.

Ειδικότερα, από την προσεχή Δευτέρα αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας για όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, σε ορισμένους κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλους επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, υπό την προϋπόθεση να επιδείξουν βεβαίωση αρνητικού rapid test, των τελευταίων 48 ωρών, το κόστους του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Πως θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι βάσει των νέων μέτρων, από 13 Σεπτεμβρίου

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Κλειστοί χώροι, όπως χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Η τιμή των test θα είναι 10 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση.

Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευση στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ