ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός σήμερα 6/1: Αλλαγή σκηνικού βλέπουν Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

 

Καιρός σήμερα: Ανατροπές υπάρχουν σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, καθώς το σκηνικό αλλάζει άμεσα με σύννεφα, βροχές και καταιγίδες, αφήνοντας πια το ανοιξιάτικο σκηνικό και φέρνοντας πίσω τον χειμώνα, όπως ανέφεραν Αρναούτογλου και Μαρουσάκης σε προηγούμενη προειδοποίηση.

Για την Πέμπτη (6/1), ανήμερα των Φώτων, στην δυτική Ελλάδα, στην Θράκη και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με γενικά ασθενείς τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες βροχές στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Θράκη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Θρακικό Πέλαγος τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, γενικά ασθενείς, που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4-5 μποφόρ, πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα νότια θα πυκνώσουν, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη νότια Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 5-6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές, με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στην Κρήτη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, γενικά ασθενείς. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Πότε αλλάζει το σκηνικό για τον Αρναούτογλου

Άνοιξη θυμίζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες, κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει από την Παρασκευή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου. «Από την ερχόμενη Παρασκευή και σταδιακά, η ανοιξιάτικη φάση του καιρού των τελευταίων ημερών φτάνει στο τέλος της», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, «αλλάζει ο καιρός σταδιακά αρκετά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Παρασκευής οι όποιες βροχές της δυτικής Ελλάδας θα περπατήσουν ανατολικότερα.

Αναμένεται κυρίως προς το μεσημέρι και αργότερα να έχουμε βροχές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί στα δυτικά, αλλά μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα αφορούν την υπόλοιπη κεντρική, τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις μετά από αρκετές ημέρες αρχικά στην ορεινή βορειοδυτική Ελλάδα αλλά σε μεγάλα υψόμετρα.

Το Σάββατο οι συννεφιές θα μείνουν αρκετά πυκνές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι βροχές θα γίνουν περισσότερες στις περισσότερες περιοχές.

Την Κυριακή θα διατηρηθεί άστατος ο καιρός».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο Σάκης Αρανούτογλου σημειώνει πως «δεν είναι μόνο στην Ελλάδα οπου ο καιρός κάθε άλλο παρά χειμώνα θυμίζει με χαρακτηριστική την απουσία χιονοπτώσεων ακόμα και στα βουνά εδώ και μέρες! Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης εκτός της Σκανδιναβίας!

Μια σύγκριση από την κοιλάδα Kalser στην αυστριακές Αλπεις δείχνει ένα φανταστικό χειμερινό τοπίο στα τέλη Νοεμβρίου σε αντίθεση με τις τελευταίες ημέρες όπου χιόνι συναντά κανείς από το υψόμετρο των 2000 μέτρων και πάνω.

Από την ερχόμενη βδομάδα όμως η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική με τα χιονοδρομικά μας κέντρα να δέχονται ιδιαίτερα αξιόλογες χιονοπτώσεις και πολλά εκατοστά φρέσκου χιονιού!».

 

Πού θα βρέξει σύμφωνα με τον Καλλιάνο

Αίθριος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, με βροχές κατά διαστήματα σε αρκετά τμήματα της επικράτειας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Τοπικές βροχές λοιπόν, θα σημειωθούν στα Επτάνησα, την Ήπειρο, στη δυτική Θεσσαλία, στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου, σε περιοχές των Κυκλάδων αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα έχουμε παροδικές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18 με 19 βαθμούς στα δυτικά και στους 16 με 18 βαθμούς στα βόρεια. Στους 18 με 19 στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ο νοτιάς είναι η αιτία για αυτές της αυξημένες θερμοκρασίες.

Στην Αττική θα υπάρξουν νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Το βράδυ υπάρχει πιθανότητα για βροχή. Η θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

Και στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς. Μεταβλητοί θα είναι οι άνεμοι στον Θερμαϊκό, ως 3 μποφόρ το πολύ τοπικά.

Τι αναφέρει ο Μαρουσάκης για το νέο κύμα

Αλλάζει ο καιρός από αύριο και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε βροχές και έναν καιρό πιο συμβατό με την εποχή. Αυτή είναι η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN το νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από την Ιταλία. Το χαμηλό βαρομετρικό μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και θα επιδεινώσει τον καιρό από αύριο μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί.

Την Παρασκευή θα δούμε βροχές στα δυτικά της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτούν τα κεντρικά και πιο νότια ηπειτωτικά τμήματα της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται κακοκαιρία με καταιγίδες και τον υδράργυρο σε πτώση.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ