ΔΙΕΘΝΗ

Διώρυγα του Σουέζ: Τι μεταφέρουν τα πλοία που περιμένουν να περάσουν

 

Η προσάραξη του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην παγκόσμια οικονομία. Περισσότερα από 400 πλοία είτε περιμένουν να περάσουν το κανάλι, είτε κινούνται προς αυτό, μεταφέροντας κάθε λογής προϊόντα.

Τσάι, έπιπλα του Ikea, ξύλινες σανίδες για το δάπεδο, 130.000 πρόβατα και ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία. Είναι κάποια από τα φορτία που μεταφέρουν τα 369 πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα άκρα του καναλιού ή στην περιοχή αναμονής της Διώρυγας του Σουέζ. Και μπορεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (29.03.2021) το πλοίο να αποκολλήθηκε, αλλά η κυκλοφορία δεν θα αποκατασταθεί άμεσα…Εδώ και μέρες στο site παρακολούθησης πλοίων θαλάσσιας κυκλοφορίας MarineTraffic, εκατοντάδες μικρές χρωματιστές κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα πλοία που συσσωρεύονται στ’ ανοιχτά του Πορτ-Σάιντ στη Μεσόγειο, στις λίμνες που χαρακτηρίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ και σχηματίζουν ακόμη και μια γραμμή στον κόλπο του Σουέζ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Διώρυγα, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, έχει αποκλειστεί από την περασμένη Τρίτη (23.03.2021) από το Ever Given, ένα πλοίο χωρητικότητας 20.000 εμπορευματοκιβωτίων και 220.000 τόνων που εκμεταλλεύεται η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Evergreen, γεγονός που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων εμπορευμάτων. newsit.gr

#pgnews

Η συνολική αξία των επηρεαζόμενων αγαθών διαφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Τζόναθαν ‘Οουενς, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ