ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος τρόμος από τον κοροναϊό: 30 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα – Ποια είναι τα συμπτώματα

 
Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Κίνα ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορορναϊού, ενώ στην Ουχάν θα ανεγερθεί σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο για τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Αυτά είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ο νέος ιός ανήκει στηv κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Τα εκατοντάδες κρούσματα πνευμονίας ήταν αυτά που σήμαναν συναγερμό στις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει την αρχική πηγή του ιού. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κοροναϊός μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο, γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν ήταν να σφραγιστεί η αγορά της πόλης Oυχάν όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδεςμαρμότες και άλλα άγρια ζώα.

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τον κοροναϊό

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο κινεζικό έτος που ξεκινά το Σάββατο.

Έως τώρα γνωρίζουμε τα εξής:

  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.
  • Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
  • Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.
  • Η Oυχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.
  • Οι κάτοικοι της Oυχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.
  • Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.
  • Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

Newsbomb.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ