12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς κριτήρια κατανομή κρατικής διαφήμισης και αποκλεισμός των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης

 

Προσπαθώντας να αποκαλυφθούν δημοσίως τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία διαμοιράστηκαν οι λεόντειες κρατικές διαφημίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της καμπάνιας για την πανδημία, ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πέτσα, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κανόνες στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, με την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής του 70% για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας και του 30% υπέρ των Μέσων της Περιφέρειας. Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιγράψει σαφώς, και με σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των διαφημιστικών δαπανών από το αρμόδιο τότε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως η υποβολή προγραμμάτων με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και προοπτική υλοποίησης, η έγκαιρη κατάθεση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής αλλά και η τήρηση, ανά φορέα, της κατανομής σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Επίσης, η προηγούμενη Κυβέρνηση θέσπισε και τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, βάζοντας τέλος στην ανομία στο διαδίκτυο.

Σήμερα όμως, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που η ενημέρωση των πολιτών είναι ζωτικής σημασία, η Κυβέρνηση διαμοίρασε 11εκ ευρώ χωρίς να τηρηθούν, όπως καταγγέλλεται από το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), οι παραπάνω προϋποθέσεις που διασφαλίζουν διαφάνεια και ισόρροπη κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων. Όπως μάλιστα σημειώνεται από το ΣΗΠΕ η διαφημιστική δαπάνη διακινήθηκε μέσω ιδιωτικής διαφημιστικής εταιρείας και χωρίς οι σχετικές αναθέσεις να αναρτηθούν στη «Διαύγεια».

Στα παραπάνω που υπονοούν μια άνιση και αδιαφανή κατανομή κονδυλίων, έρχεται να προστεθεί και η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση (7μήνες) στην απόδοση προς τα περιφερειακά και τοπικά έντυπα, ποσού 4εκ€ το οποίο ήταν εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του 2019 από το πρόγραμμα Ενίσχυσης του Τύπου που είχε νομοθετήσει και υλοποιούσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό Πρόγραμμα αφορούσε την περίοδο 2019-2023, είχε συνολικό προϋπολογισμό 16 εκ. και είχε σα σκοπό στην ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ με τρόπο ισότιμο, σκοπεύοντας στην ενδυνάμωση της ενημέρωσης της Περιφέρειας με κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις και υπόγειες διαδρομές.

Ο Περιφερειακός Τύπος δίνει και αυτός τη δύσκολη μάχη της ενημέρωσης και παράλληλα ως μικρές επιχειρήσεις αγωνιούν για την επιβίωση αυτών και των εργαζομένων τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση τονίζουν ότι είναι ηθική και νομική η υποχρέωση της παρούσας Κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την ποσόστωση του 30% υπέρ του Περιφερειακού Τύπου. Ενώ ζητούν από την Κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το με ποια κριτήρια επιχορηγήθηκαν τα μέσα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μέσα σε συνθήκες ανασφάλειας για τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που τα fake news έχουν γιγαντωθεί, η ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου αποτελεί αντίβαρο ενημέρωσης και πλουραλισμού. Η Δημοκρατία μας και η Ελευθεροτυπία δεν επιτρέπουν φωτογραφικά μοιράσματα παχυλών ποσών, αλλά και καμία εκμετάλλευση της κρίσης που ο λαός μας αντιμετωπίζει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ