ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την επέτειο της 8ης Μαΐου

Φωτογραφία αρχείου
 

Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, με αφορμή την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα μνήμης που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και ημέρα που η πατρίδα μας ολοκληρώνει την γεωγραφική της απελευθέρωση και τιμάται η επέτειος της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου από τον αρχηγό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο Βρετανό αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και στον Ιερό Λόχο του συνταγματάρχη Τσιγάντε στη Σύμη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φέτος τα Δωδεκάνησα είναι λειψά. Η μεγαλύτερη ίσως επιστημονική, πολιτική και κοινωνική προσωπικότητα της Δωδεκανήσου, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της απουσίας. Δεν είναι μαζί μας να γιορτάσει το μήνυμα της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας όπως είναι χαραγμένο στο βράχο της Σύμης και είναι και σήμερα επίκαιρο, όσο ποτέ. Γιατί ο αγώνας για τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, για πρόοδο κι ευημερία των λαών, παίρνει σήμερα διπλό νόημα και σημασία όχι μόνο για τους Δωδεκανήσιους αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Πρώτα με την ανυποχώρητη θέληση να αγωνιστούμε ενάντια στην ξενοφοβία, την ακροδεξιά και στον φασισμό για να μην σηκώσει κεφάλι.

Και στη συνέχεια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας, μακριά από πολεμικές κραυγές και με την προσδοκία ότι η Ιστορία αποτελεί χώρο άντλησης διδαγμάτων για τους λαούς, να τους κάνει σοφότερους και να ρίξει γέφυρες που θα τους φέρουν πιο κοντά, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ