ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ευθύμιος Λέκκας: Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού πάνω στη μείωση των κινδύνων από κατολισθήσεις στις παραλίες της χώρας (ΗΧ)

 

Σήμα κινδύνου για επικίνδυνες κατολισθήσεις σε τουριστικές περιοχές της χώρας εκπέμπουν οι ειδικοί, με αφορμή την τραγωδία στην Κρήτη. Μερικές από τις διασημότερες ελληνικές παραλίες περιλαμβάνονται στη λίστα: η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, ο Μύρτος της Κεφαλονιάς, τα Λαλάρια της Σκιάθου, η Λίνδος της Ρόδου είναι κάποιες από αυτές.
Δεν έχουν περάσει άλλωστε ούτε δύο μήνες από την ημέρα που μια παραλία διεθνούς φήμης, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, συγκέντρωνε με αρνητικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επιστημόνων: έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ στο σημείο προκλήθηκε αποκόλληση και πτώση βράχων.
Πιέσεις δέχονται σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πολλές περιοχές της Ελλάδας, όμως μερικές από τις διασημότερες παραλίες της χώρας .
Ο Μύρτος της Κεφαλονιάς, η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, η Λίνδος στη Ρόδο, οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, τα Λαλάρια της Σκιάθου, το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, πολλές παραλίες στο νότιο κομμάτι της Κρήτης, η Αγία Άννα στη Βόρεια Εύβοια και οι βόρειες παραλίες της Καλύμνου είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες για κατολισθήσεις τουριστικές περιοχές, ενώ υπάρχουν κι άλλες με υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο λόγω της γεωμορφολογίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή, από την επόμενη κιόλας σεζόν, ένα πιλοτικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων στις πιο εμβληματικές παραλίες της χώρας και το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων προστασίας όπου χρειαστεί.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός επικινδυνότητας των παραλιών και στη συνέχεια να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι όταν χρησιμοποιούμε μία παραλία ή ένα όμορφο μέρος, αυτό το μέρος έχει και κινδύνους από φυσικά φαινόμενα, κινδύνους  οι οποίοι εκδηλώνονται επειδή εμείς είμαστε ως παρουσία σε αυτές τις περιοχές. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι να μεν χρησιμοποιούμε τις παραλίες, χρησιμοποιούμε αυτά τα ομορφότερα σημεία του κόσμου, αλλά θα πρέπει και να προσέχουμε και να λαμβάνουμε κάποια μέτρα τα οποία είναι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.  Δεν μπορούμε να χτίζουμε  όπου θέλουμε, όπως θέλουμε και ό,τι θέλουμε. Αυτό είναι γεγονός.  Από την άλλη μεριά εκείνα τα οποία μπορούμε να κάνουμε, δυστυχώς είναι λίγα.  Δεν μπορούμε να πάμε σε κάποια παραλία και να κάνουμε τεχνικά έργα τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο.  Ακυρώνεται η ίδια η παραλία. Άρα θα πρέπει να σχεδιάσουμε έτσι ούτως ώστε να μειώσουμε την έκθεσή μας,  να μειώσουμε τη διακινδύνευση αυτής της παραλίας,  αν θέλουμε να αποτελούν οι παραλίες και τα ωραία σημαία της Ελλάδας πόλο έλξης”, ανέφερε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: “Εκείνο που πρωτίστως πρέπει  να γίνει μία ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου.  Είμαστε σε καλό επίπεδο με το Υπουργείο Τουρισμού και τον κ. Κικίλια,  να το κάνουμε πιλοτικά σε αυτές τις δέκα παραλίες και στη συνέχεια να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση,  να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις παραλίες, που είναι και τα δέκα  πιο σημαντικά σημεία του κόσμου”. 

Ειδικά για τις προαναφερθείσες  παραλίες, ο κ. Λέκκας είπε ότι  “δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Έγινε πρώτα ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων στις περιοχές αυτές, με βάση εξελιγμένες διαδικασίες που έχουμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, εκείνο  το οποίο θα πρέπει να μειώσουμε είναι η  τρωτότητα αυτών των παραλιών και την έκθεση μας.  Η έκθεση μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως κάναμε και στο Ναυάγιο αμέσως μετά τη μεγάλη κατολίσθηση. Για παράδειγμα,  δεν χρειάζεται να φορτώνουμε με 5.000 άτομα μια παραλία που χωράει ασφαλώς 1000 άτομα. Εκεί αν γίνει κάτι, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα έχουμε μεγάλες εκπτώσεις. Ή μπορεί να οριστεί ένας βαθμός πρόσβασης στην παραλία, να υπάρχει μία διαβάθμιση στην ώρα ούτως ώστε να μειώνεται ο πληθυσμός να μειώνεται οι επισκέπτες.  Άρα να μειώνεται η έκθεση  και η  διακινδύνευση . Είναι θέματα αυτά τα οποία εξετάζουμε και έχουμε πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και πολύ καλές σκέψεις, οι οποίες θεωρώ ότι μπορούν να αρχίσουν την επόμενη χρονιά.  Υπάρχει το ενδιαφέρον του Υπουργού Τουρισμού  προς αυτή την κατεύθυνση,  έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πόλος έλξης των χιλιάδων των εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα μας. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει πάρει αυτήν την πρωτοβουλία για όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί και όλη η χώρα, ίσως η πρωτοβουλία  να επικεντρωθεί στις περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο  και να αναλάβουν την όλη δράση οι Περιφέρειες και οι Δήμοι”. 

realvoice995.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ