12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ.Χατζημάρκος στην Κω: Τέλος Νοεμβρίου παραδίδεται ο Ι.Ν Αγ.Νικολάου- Μέχρι το καλοκαίρι η ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

 

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στο Επαρχείο Κω αναφορικά με τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί μας με ευθύνη της Περιφέρειας.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον η ανοικοδόμηση των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγ. Αγίας Παρασκευής πόλεως Κω καθώς και του Τεμένους  Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι ενώ σύμφωνα με τον κ.Χατζημάρκο, μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν θα έχει παραδοθεί το έργο ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού.

Γενναία παρέμβαση θα επιχειρηθεί και στον κόμβο του αεροδρομίου ‘’Ιπποκράτης’’.

Ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, επίσης, αναφέρθηκε αφενός στην τεράστια επιτυχία της τουριστικής σεζόν του 2022 κι αφετέρου στην απόλυτη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 προς όφελος των νησιών μας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν τον φάρο ελπίδας κι αισιοδοξίας της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά, ο κ.Χατζημάρκος, πρωταρχικά αναφέρθηκε στο success story του φετινού καλοκαιριού η οποία, παρότι βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου σε αρκετά νησία καλά κρατεί, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου κατάφερε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο παρότι τα προγνωστικά λόγω και της πανδημίας έδιναν το στίγμα μιας δύσκολης έκβασης.

Όσον αφορά την Κω, ο ίδιος, υπογράμμισε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το νησί μας ξεπέρασε το 1,3 εκατομμύριο επισκέπτες με απευθείας διεθνείς πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το 2019. Ο κ.Χατζημάρκος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού για τα όσα προσέφεραν το φετινό καλοκαίρι ώστε τα νησιά μας να κερδίσουν το στοίχημα.

Ο κ.Χατζημάρκος έκανε εκτενή αναφορά στις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, σημειώνοντας ότι ολοκληρώνεται σε 14 μήνες το ΕΣΠΑ 2014-2020, με ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 104% ενώ το επόμενο, της περιόδου 2021-2027,  θα τρέξει με διπλάσιο προϋπολογισμό, με στόχο να δώσει ομαλή συνέχεια σε δράσεις για το ανθρώπινο περιβάλλον και σε έργα υποδομών στα νησιά μας.

Ο Περιφερειάρχης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος, στάθηκε στη χθεσινή του επίσκεψη στον πολιούχο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κω παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, κ.κ Ναθαναήλ υπογραμμίζοντας ότι σε πολύ λίγες ημέρες στη θέση του ”λαβωμένου” Ναού θα δεσπόζει ένας νέος, πλήρως ανακαινισμένος, για τον οποίο θα είναι όλοι περήφανοι και πρωτίστως ο ίδιος. Ο κ.Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του έργου ανοικοδόμησης των Ιερών Ναών Αγ. Νικολάου & Αγίας Παρασκευής πόλεως Κω καθώς και του Τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι δεν ήταν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, παρόλα αυτά ο Περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις απαραίτητες εργασίες από ηθικό χρέος. Ο ίδιος, ενημέρωσε ότι ως το τέλος  Νοεμβρίου θα παραδοθεί το έργο του Αγίου Νικολάου.

Αναφερόμενος στο έργο του ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κω, ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο νησί μας πρόκειται να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο συνεχόμενο φωτισμένο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα που παρά τις όποιες χρονικές καθυστερήσεις θα αποζημιώσει άπαντες! Ο Περιφερειάρχης δε δίστασε να αναφερθεί σε εκείνους που επικρίνουν σκληρά τις καθυστερήσεις ενώ στάθηκε στην τεράστια κι αδικαιολόγητη αργοπορία έκδοσης από μέρους της Πολεοδομίας Κω, της βεβαίωσης ότι το έργο ηλεκτροφωτισμού στερείται ανάγκης οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία Κω. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μέρος του έργου ενώ έχει ολοκληρωθεί δεν έχει φωταγωγηθεί. Ο κ.Χατζημάρκος ενημέρωσε ότι ο ηλεκτροφωτισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κω θα ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν το ίδιο και η αναμόρφωση του κόμβου του αεροδρομίου ”Ιπποκράτης”.

Ο Περιφερειάρχης, παράλληλα, προανήγγειλε επικείμενες εξελίξεις σε δυο πολιτικά θέματα, αφενός στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας ελλείψει διαθέσιμων καταλυμάτων για μακροχρόνια μίσθωση κι αφετέρου στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια με διαδικασίες εξπρές.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος έθιξε και το καυτό ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Κω σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι επανειλημμένες άγονες προκηρύξεις για την πρόσληψη ιατρών θα σταματήσουν μόνο αν τεθούν στο τραπέζι σημαντικά χρήματα, λέγοντας, ουσιαστικά, ότι μονάχα οι ιδιαίτερα υψηλοί μισθοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.

Τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου πλαισίωναν ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Ιωάννης Καμπανής, η Αντιπεριφερειάρχης, Ευριδίκη Νάκη και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Γιώργος Χαλκιδιός και Γιάννης Κρητικός.

 

Πηγή: kostv.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ