ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ: Θετικές οι εξελίξεις στον αγώνα της Περιφέρειας ενάντια στην ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά μας

Ικανοποιημένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που περί τα δέκα εκατομμύρια δασικής έκτασης της χώρας μας γίνονται βοσκοτόπια που σημαίνει ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μια πρώτη εκτίμηση αναλογούν περί τις 328.000 επιπλέον στρέμματα βοσκήσιμης έκτασης, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Στην συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ο αντιπεριφερειάρχης μιλάει για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για να διορθωθούν και να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί στα νησιά, για την προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος που θα αναλάβει την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων των νησιών μας και αναφέρεται αναλυτικά στα τοπικά προϊόντα τα οποία θα προωθηθούν για πιστοποίηση.

 

 

-Κύριε Ζαννετίδη, ζητήσατε τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για να διορθωθούν και να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί στα νησιά. Πού βρίσκεται η υπόθεση;  

 

Το θέμα τέθηκε και στην συνάντησή μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τετάρτη 7/10 με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Στρατάκο και στην προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου κ. Χρυσούλα Παπαδημητρίου (σε συνέχεια της συζήτησης που είχα στην Κάλυμνο με τον Υπουργό κ. Βορίδη).  Είναι λοιπόν σε εξέλιξη διαδικασία που θα κρίνει την διόρθωση  της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η θα κρίνει  την έκδοση νέας που αποκαθιστά τα πράγματα στη σωστή τους βάση και έτσι οι κτηνοτρόφοι μας που εξαιρούνται  να αποζημιωθούν. Θέλω να πιστεύω πολύ σύντομα. Παρακολουθούμε το θέμα και πιέζουμε συνεχώς.

 

-Τι γίνεται με την αποτύπωση των βοσκότοπων και το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες;  

 

Είμαστε στο στάδιο της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν εγκριθεί θα ξεκινήσει η διεθνής διαγωνιστική Διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βοσκής σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες έχουμε μια καλή εξέλιξη. Εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που περί τα δέκα εκατομμύρια δασικής έκτασης της χώρας μας γίνονται βοσκοτόπια.

Στην Περιφέρεια μας με μια πρώτη εκτίμηση αναλογούν περί τις τριακόσιες είκοσι οκτώ χιλιάδες (328.000) επιπλέον στρέμματα βοσκήσιμης έκτασης. Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για πόσα στρέμματα  αναλογούν στο κάθε νησί.

Η απόφαση αυτή θα αξιοποιηθεί αναλόγως στον αγώνα που κάνει η Περιφέρεια μας ενάντια στην ανάρτηση των δασικών χαρτών που αφορούν στα νησιά μας.

 

-Έχετε νεώτερα για την τροπολογία σχετικά με την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου;  

 

Τίποτα νεώτερο μέχρι αυτή την ώρα. Έχει αποσταλεί η πρόταση με σχετικό ενημερωτικό  υπηρεσιακό σημείωμα στους κ.κ Βουλευτές μας αλλά και σε τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία. Περιμένουμε…

 

-Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος που θα αναλάβει την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Ποια είναι αυτά;

 

Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαγωνιστικής  διαδικασίας . Σε λίγο αν όλα πάνε καλά θα έχουμε σύμβαση με τον ανάδοχο που προέκυψε από τον διαγωνισμό για Υπηρεσίες καταχώρησης νέων προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα μητρώα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απόφαση αφορά την υλοποίηση των διαδικασιών για την καταχώρηση στα μητρώα των παραπάνω κατηγοριών για τα προϊόντα: Μέλι Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Κουλουρία Αρχαγγέλου, Σπινιάλο Καλύμνου, Κολιος Λέρου, Γλυκοπατάτα Αστυπαλιας, Σκόρδα Καλαβάρδων, Συμιακό Γαριδάκι, Λεμόνι Άνδρου, Μέλι Κυκλάδων, Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, Ντομάτα Κω, Βελανίδι Κέας.

Επίσης η διερεύνηση, αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα της Ε.Ε στα προϊόντα Λάδι Κω, Σιτάρι Ρόδου, Βερύκοκα Αφάντου, Φράουλες Παραδεισίου, Κατσίκι Αρνί Νάξου, Κατσίκι Αρνί Αμοργού, είναι στις υποχρεώσεις του αναδόχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ