ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δικαστήριο δικαιώνει πολιτικό – Στη φόρα στοιχεία 22 χρηστών του facebook

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δικαίωσε μια πολιτικό που ζητούσε να της δοθούν τα προσωπικά στοιχεία πολλών χρηστών του Facebook, ώστε να στραφεί εναντίον τους στα δικαστήρια για τα δυσφημιστικά σχόλια που έκαναν σε βάρος της.

Η βουλευτής των Πρασίνων Ρενάτε Κούναστ είχε ζητήσει τα στοιχεία για να μηνύσει τους συντάκτες 22 υβριστικών σχολίων στο facebook, πολλά από τα οποία ήταν σεξιστικά ή βίαια.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα σχόλια προέρχονταν από ένα μπλογκ και τις επακόλουθες αναρτήσεις σε μια συζήτηση που αφορούσε δηλώσεις τις οποίες είχαν κάνει μέλη του κόμματος αυτού τη δεκαετία του 1980 σχετικά με την παιδεραστία.

Οι δικαστές της Καρλσρούης απέρριψαν τις αποφάσεις δύο βερολινέζικων δικαστηρίων που είχαν κρίνει ότι μόνο 12 από τα 22 σχόλια ήταν μηνύσιμα και αρνήθηκαν να δώσουν στην Κούναστ τα στοιχεία των συντακτών των υπόλοιπων 10.

Έστειλαν την υπόθεση πίσω σε Εφετείο του Βερολίνου για να επανεξεταστεί το θέμα αυτών των 10 σχολίων και να αποφασισ τεί αν το Facebook θα πρέπει να αποκαλύψει τα στοιχεία και αυτών των χρηστών.

Οι πλατφόρμες Twitter και Facebook καθώς και η εταιρεία Google έχουν προσφύγει στα δικαστήρια της Γερμανίας κατά του νέου νόμου περί της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, θεωρώντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα των χρηστών τους στην ιδιωτικότητα.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ