ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Παυλάκης: Εμβολιασμός δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων

Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός αλλά αν αυτό δεν συνοδευτεί με προσοχή στα μέτρα, τότε μπορεί ο εμβολιασμός να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ξεκαθάρισε σε υψηλότατους τόνους ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, που ειδικεύεται σε εμβόλια και ανοσοθεραπείες. 

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού άρχισε στη Βρετανία, στη Ρωσία και εδώ και σχεδόν ένα 24ωρο και στις ΗΠΑ. “Είναι σημαντική ημέρα και για την Αμερική, νομίζω ότι είναι η αρχή του τέλους για να σταματήσει το κακό της πανδημίας”, είπε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (15.12.2020) στο Πρώτο Πρόγραμμα και έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. “Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει χαλάρωση μέτρων”, ξεκαθάρισε. 

“Αν όλοι μας χαλαρώσουμε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό μερικών, θα υπάρξει τρομακτικό πρόβλημα. Χαλαρώνει ο άνθρωπος που πήρε το εμβόλιο για λίγο μετά τις δύο δόσεις, γιατί ίσως είναι αρκετά προστατευμένος αλλά οι γύρω του δεν είναι. Αν δοθεί το μήνυμα, όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί τελειώσαμε με τον κορονοϊό, είναι εντελώς λάθος”.

«Ο εμβολιασμός είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ»

Ο Γιώργος Παυλάκης ήταν απόλυτα σαφής στα όσα είπε: όχι μόνο ο εμβολιασμός δεν θα σημάνει αυτόματα πως… ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό, αλλά δεν πρέπει και να περάσει αυτή η λογική στον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος.

“Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Απαιτείται όλη η επόμενη χρονιά. Αν η Ελλάδα αντισταθεί κατάλληλα στον ιό τηρώντας αυστηρά τα μέτρα, υπάρχει ελπίδα για κάποιας ποιότητας καλοκαίρι. Αν γίνουν τα πράγματα λάθος και συνεχίζει να επεκτείνεται η επιδημία και το καλοκαίρι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα παρά τους εμβολιασμούς”, τόνισε ο Έλληνας ερευνητής.

Σημείωσε ότι ότι “τα εμβόλια δεν θα έρθουν 10 εκατ. έτοιμα την 1η του Γενάρη, θα πάρει πολύ χρόνο. Θα γίνει σταδιακά. Έχει δουλειά μπροστά της όλη η ανθρωπότητα. Αυτός ο ιός είναι αερομεταφερόμενος που σημαίνει ότι επειδή βρίσκεται στον αέρα, ειδικά τώρα το χειμώνα μπορεί να κάθεται πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι το καλοκαίρι είναι επικίνδυνο για όλους”.

Απαιτείται το 90% να εμβολιαστεί για να απαλλαγούμε

Κατά τον Γιώργο Παυλάκη, ακόμη και το 50% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, δεν είναι αρκετό. “Πρέπει να πετύχουμε εμβολιασμούς ακόμα και 90% για να απαλλαγούμε από την πανδημία. Οπότε το σωστό να γίνει είναι τα μέτρα και οι εμβολιασμοί. Ταυτόχρονα. Χτυπάμε τον ιό, όσο πιο σκληρά μπορούμε”.

“Θέλουμε να απαλλαγούμε από τον ιό;”, διερωτήθηκε και αμέσως έδωσε την απάντηση: “Η μόνη λύση είναι εμβόλιο. Οι περισσότεροι πρέπει να το κάνουν για να προστατεύσουν και αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας”.

Click4more Τα σπίτια κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού – Έρευνα «βόμβα» ενόψει Χριστουγέννων

Εκτίμησε επίσης ότι μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός, οι ειδικοί θα γνωρίζουν 10 φορές περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα. “Είναι μία τεράστια κατάκτηση της ανθρωπότητας, που βρήκαμε ασφαλή εμβόλια, περισσότερα από ένα και που μπόρεσαν να παραχθούν με τέτοια ποιότητα και γρηγοράδα που να έχουμε εμβόλια σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τώρα έχουμε πολλά όπλα στο οπλοστάσιό μας”.

Το στοίχημα

Είναι ζήτημα χρόνου να νικήσουμε, έκρινε ο γνωστός ερευνητής και δεν έκρυψε ότι αν τα πράγματα γίνουν όπως πρέπει η Ελλάδα θα ανοίξει το καλοκαίρι για να βγάλει και τα σπασμένα. Αυτό είναι το στοίχημα, τόνισε. Αν η χώρα καταφέρει “να περάσει το «τσουνάμι» του χειμώνα, τότε θα φτιάξουν τα πράγματα. Το λέω, γνωρίζοντας την οικονομική καταστροφή που έχουν πάθει ορισμένοι αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να γίνει τίποτα καλύτερο. Από τη στιγμή που ο ιός παραμονεύει μέσα στους κρύους, ξηρούς χώρους π.χ. εκκλησίες, φυλακές, δομή μεταναστών, σχολείο και θα χτυπήσει, δεν τον ενδιαφέρει τι νομίζουμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Οι μάσκες, η απόσταση προστατεύουν αλλά τίποτα δεν προστατεύει 100%”.

Δικαιολογημένη η διστακτικότητα

Αναφερόμενος στους αρνητικές του εμβολίου, ο Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως είναι κάτι καινούργιο, όπως καινούργιο είναι και το εμβόλιο. “Οπότε δικαιολογημένα ο πληθυσμός αναρωτιέται πόσο ασφαλές είναι. Η πρώτη απάντηση έχει δοθεί. Έχουν γίνει περίπου 100.000 εμβολιασμοί για τα πρώτα 2 εμβόλια και δεν γνωρίζουμε για ανησυχητικές παρενέργειες. Πόνος, πυρετός, ό,τι συμβαίνει σε όλα τα εμβόλια. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις για νοσήματα, αυτοάνοσα, αλλεργίες. Μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα, η εμπειρία που θα έχουμε θα είναι δεκαπλάσια, από ό,τι θα έχουμε τώρα. Θα μπορούμε να δώσουμε οδηγίες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες κεντρικά από την Ευρώπη, θα διαφοροποιηθούν για την Ελλάδα και μετά θα κάνετε το εμβόλιο. Οπότε έχουμε καιρό μπροστά μας”, κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ