ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιώργος Υψηλάντης, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ : «Παραλάβαμε μία ΔΕΥΑΡ, διαλυμένη οικονομικά και οργανωτικά»

 

Την κατάσταση στην ΔΕΥΑΡ από την ώρα που την παρέλαβε η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη μέχρι και τώρα, έναν χρόνο μετά, περιγράφει ο Γιώργος Υψηλάντης, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ. Στην αναλυτική συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα» αναφέρεται στο δάνειο που θα ζητήσει η δημοτική επιχείρηση με το οποίο θα βοηθηθεί στα χρέη της και στο Φράγμα Γαδουρά, που προχωράει για να δώσει νερό και στο υπόλοιπο νησί στην Ρόδο.  

 

 

• Κύριε Υψηλάντη, έχετε πει επανειλημμένα σε δημόσιες δηλώσεις σας ότι βρήκατε την ΔΕΥΑΡ σε κακή οικονομική κατάσταση. Πώς είναι τώρα τα πράγματα, που τελειώνει το καλοκαίρι;   

 

Ναι πράγματι έχω αναφερθεί στο θέμα αυτό επανειλημμένα. Κι έχω πει ότι η εικόνα διάλυσης -κυριολεκτικά μιλώντας- της ΔΕΥΑΡ που παραλάβαμε, δεν είχε να κάνει μόνο με την οικονομική της κατάσταση. Ήταν εικόνα διάλυσης σε όλα τα επίπεδα. Σε οργανωτικό επίπεδο, το χάλι ήταν επίσης απερίγραπτο. Οι υποδομές παρατημένες στο έλεος του Θεού. Τα περιουσιακά της στοιχεία εγκαταλελειμμένα, βορρά στις ορέξεις οιουδήποτε. Οι σχέσεις της με τους πολίτες-καταναλωτές,στο χειρότερο δυνατό σημείο. 

Πως είναι λοιπόν τα πράγματα σήμερα; Σηκώσαμε τα μανίκια όλοι μαζί, η νέα Διοίκηση και η νέα υπηρεσιακή δομή και ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια κατ’ αρχήν ανακοπής αυτής της καταστροφικής πορείας και στη συνέχεια αναστροφής και επαναφοράς της Επιχείρησης στο επίπεδο λειτουργίας που της αξίζει, που πρέπει και μπορεί να είναι, στο επίπεδο που την έχει ανάγκη η Ρόδος και οι συμπολίτες μας. 

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλή και δεν είναι καθόλου εύκολη. Για να το πω απλά. Δεν είναι μια προσπάθεια βελτίωσης κάποιων πραγμάτων που δεν δούλευαν σωστά. Γιατί τίποτα απολύτως δεν δούλευε. Κι όσα δούλευαν, δούλευαν με τρόπο καταστροφικό για την Επιχείρηση και καταδυναστευτικό για τους πολίτες. Στην ουσία λοιπόν αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι να βελτιώσουμε κάτι που δεν λειτουργεί, αλλά να το ξαναχτίσουμε. Ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε. Ξαναχτίζουμε τη ΔΕΥΑΡ. Με πολύ κόπο, με θυσίες κυριολεκτικά πολλών ανθρώπων, αλλά και με μεγάλο ενθουσιασμό και πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, απλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα και κυρίως αρκετός χρόνος. Οι συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά τις αλλαγές που συντελούνται και τις υποδέχονται με ανακούφιση. 

Συμπερασματικά λοιπόν, τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι τα πράγματα έχουν ως εξής. Η φάση ανακοπής της καταστροφικής πορείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με επιτυχία και είναι σε πλήρη εξέλιξη η φάση αναστροφής, το ξαναχτίσιμο της ΔΕΥΑΡ. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πως αλλιώς μπορεί να γίνει; Όταν βρίσκεις ένα ταμείο άδειο και απλήρωτες υποχρεώσεις έξη εκατομμυρίων στο τέλος του 2019 και στο «καπάκι» πέφτεις στη δίνη της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που τη συνοδεύει, τι μπορείς να κάνεις; Τα μαγικά και τα θαύματα τελειώσανε. Σχεδιασμός, επιμονή, πίστη στους στόχους και πολλή δουλειά. Αυτό μας μένει να κάνουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε.  

Κι αξίζει να σημειώσω, ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς εκπτώσεις στο επίπεδο εξυπηρέτησης των καταναλωτών και των αναγκών του τόπου, αλλά αντίθετα με συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή τους! 

 

• Τελικά θα ζητήσετε δάνειο από τον Δήμο Ρόδου και σε ποιο ύψος; Θα βοηθήσει την κατάσταση;   

 

Η εικόνα που σας περιγράφω, νομίζω ότι κάνει απολύτως κατανοητή την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας της Επιχείρησης μέσω δανεισμού. Τη διαδικασία την προβλέπει ο νόμος και πιο συγκεκριμένα την καθόρισε η κυβέρνηση της χώρας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 30/3/2020. Δυστυχώς ενώ προβλέφθηκαν κρατικές ενισχύσεις σε μια σειρά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για τις ΔΕΥΑ η μόνη ρύθμιση ήταν αυτή της ενίσχυσης μέσω δανεισμού. Το δάνειο το έχουμε ζητήσει ήδη και το ύψος του έχει προκύψει από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Για τη δική μας ΔΕΥΑ, ανέρχεται στα 3,2 εκατομ. Ευρώ. Στη διαδικασία αυτή βρίσκονται πολλές ΔΕΥΑ της χώρας και κυρίως αυτές των τουριστικών Δήμων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. 

Άποψή μου αλλά και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ ωστόσο είναι, ότι η ταμιακή αυτή διευκόλυνση ρευστότητας προς τις ΔΕΥΑ δεν έπρεπε να έχει τη μορφή δανεισμού, αλλά τη μορφή επιχορήγησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Στο σημείο αυτό εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης από μεριάς των Δήμων και της Ένωσης των ΔΕΥΑ. 

 

• Σε άλλες χρονιές, τέτοιες εποχές η Ρόδος «δίψασε». Φέτος αν και οι συνθήκες άλλαξαν με τον κορωνοϊό και την μικρή τουριστική κίνηση, πώς είναι οι ανάγκες;   

 

Σε άλλες χρονιές συνέβαιναν «πολλά»! Γιατί δεν ήταν μόνο το αν δίψαγες, αλλά και όταν έπινες, τι νερό έπινες! Και για να μην ξεχνιόμαστε, να θυμίσω ότι κι όταν ακόμα υπήρχε άφθονο νερό από το Φράγμα, κάποιοι έκαναν τ’ αδύνατα δυνατά για να μην μπει στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ, για να μην περάσει στην κατανάλωση. Και δυστυχώς δεν ήταν αμέτοχη η ΔΕΥΑΡ σ’ όλο αυτό. Καλοκαίρι ήταν και τότε.  

Φέτος ευτυχώς τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε, ή τουλάχιστον έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και έχουν περιστασιακό χαρακτήρα. Οι επενδύσεις που σχεδιάζουμε, θα λύσουν πολλά απ’ αυτά τα ζητήματα, που ταλανίζουν το νησί για πολλά χρόνια. 

 

• Τι γίνεται με το Φράγμα Γαδουρά; Θα συνδεθούν και άλλες περιοχές του νησιού και ποια είναι τα σχέδια;   

 

Μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσες και προσωρινού χαρακτήρα λύσεις, νερό από το Φράγμα Γαδουρά εκτός από την πόλη της Ρόδου, παρέχεται στα Στεγνά, στα Κολύμπια, σε μεγάλο τμήμα του Αφάντου και στην Παστίδα. 

Βρίσκεται επίσης σε στάδιο κατασκευής έργο, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μπορούμε να δώσουμε νερό από το Φράγμα, στην Ιαλυσό και στα Κοσκινού. 

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι επίκειται η δημοπράτηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Νότιου Υδραγωγείου, το οποίο θα εξασφαλίσει με την ολοκλήρωσή του την υδροδότηση της Αρχαγγέλου, του Αφάντου, της Δημοτικής Ενότητας Λίνδου (Λίνδος, Κάλαθος, Πυλώνα και Λάρδος) και των Κοινοτήτων της ΔΕ Νότιας Ρόδου, μέχρι τη Λαχανιά. 

Παράλληλα η ΔΕΥΑΡ, προετοιμάζει φάκελο υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, που θα περιλαμβάνει συμπληρωματικά έργα του Κεντρικού Υδραγωγείου (Φαληράκι, Καλυθιές, νέες δεξαμενές Ασγούρου της πόλης και τροφοδοσίας Κοσκινού). 

Όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα βουνό προβλημάτων οργανωτικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να ασχολούμαστε εντατικά με τον προγραμματισμό, την οργάνωση και προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων της Επιχείρησης, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν παγώσει και είχαν περιορισθεί σε πυροσβεστικές ή ρουσφετολογικές μικροπαρεμβάσεις δεξιά κι αριστερά. 

Ο τόπος, έχει ανάγκη από καλοσχεδιασμένα και καλά εκτελεσμένα έργα ουσίας, που θα λύνουν οριστικά και σε βάθος δεκαετιών τα προβλήματα του κόσμου. Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχουν κάνουν τις σωστές επιλογές και σ’ αυτήν την πορεία προχωράμε συντεταγμένα. 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ