ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοπρατεί το έργο  του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σύμης

 

Ένα  πλήρες σύστημα διαχείρισης λυμάτων θα αποκτήσει μετά από χρόνια προσπάθειας, το νησί της Σύμης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προωθεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του νησιού.

Αφού δημοπράτησε το Νοέμβριο του 2020 το έργο για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Σύμης με συνολικό προϋπολογισμό 2,19 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται τώρα να προχωρήσει στη δημοπράτηση και του έργου των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, προϋπολογισμού 2,9 εκατομμυρίων. ευρώ. Αυτά τα δύο αυτά μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, θα δώσουν οριστική λύση στο χρονίζον, σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων που αντιμετωπίζει η Σύμη.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του συνολικού έργου ανέρχεται σε 3.932.880 ευρώ και καλύπτεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Σύμφωνα με την διαδικασία: Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων – Κύριοι συλλεκτήρες λιμένα Αιγιαλού Σύμης», προϋπολογισμού 2.900.000,00 ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση των λυμάτων του συνόλου των οικισμών πάνω από τον Αιγιαλό Σύμης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σύμης (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστεί σε έκταση που βρίσκεται στη στροφή του δρόμου από Αιγιαλό προς Πανορμίτη. Οι έξι βασικοί αγωγοί βαρύτητας (συλλεκτήρες) που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, καταλήγουν σε τρία υπόγεια αντλητικά συγκροτήματα. Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αναμονών των ιδιωτικών συνδέσεων.

Τα δύο έργα υλοποιούνται  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (φορέας κατασκευής), μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Σύμης.

Με την προώθηση των σημαντικών αυτών, μεγάλων έργων θα λυθεί επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, με τη διαχείρισης των λυμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και θα βοηθήσει στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους μονίμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες (και τουρίστες) που δέχεται η Σύμη κάθε χρόνο.

 

Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας  δήλωσε στο Βήμα της Δωδεκανήσου

Όπως γνωρίζεται  η Σύμη είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός τόσο για τους έλληνες όσο για τους ξένους τουρίστες .

 

 

Οι τουριστικές  μονάδες στο νησί  συνέχεια  αυξάνονται  και οι  ανάγκες  των κατοίκων και των επισκεπτών μεγαλώνουν . Καθημερινά  τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους  τουρίστες που φιλοξενούνται στα καταλύματα του νησιού ,την Σύμη και την Ιερά μονή  του Πανορμίτη  επισκέπτονται   με ημερόπλοια χιλιάδες τουρίστες από τη Ρόδο και τα γύρω νησιά . Με χαροποίει το γεγονός  ότι  προκηρύχτηκε ο  διαγωνισμός από την περιφέρεια Νοτίου  Αιγαίου  του Έργου των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στη Σύμη Εργο  προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ

Επιτέλους  ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο  για το νησί μας που έρχεται να δώσει λύση μια για πάντα στο χρόνιο και ανεξέλεγκτο πρόβλημα της διαχείρισης λυμάτων στο νησί .

. Επίσης στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αναμονών των ιδιωτικών συνδέσεων. προϋπολογισμού 186.717,00 ευρώ, που  θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου μας. Θα ήθελα μέσα από την εφημερίδας σας να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου μας που συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ιδιαιτέρα τον περιφερειάρχη κ Γιώργο Χατζημάρκο που έσκυψε πάνω στο πρόβλημα  και η υπόσχεση του έγινε πράξη

 

 

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ