ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεραυνοί» Μητσοτάκη κατά Τσίπρα: «Δε γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ – Καταθέστε πρόταση μομφής, αλλιώς είστε θρασύδειλος πολιτικός» (video)

Με μομφή κατά του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όσο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει συμμερίζομαι την άποψη πολλών ότι είχαμε Άγιο και γλυτώσαμε απ’ την απόλυτη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια απάντησε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, αφήνοντας αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Το να θεωρείτε ότι ένας πρωθυπουργός πρέπει να έχει άμεση γνώση επί των θεμάτων που ερευνά η ΕΥΠ προέρχεται ίσως από τη δική σας σχέση με την ΕΥΠ κατά την περίοδο που ήσασταν εσείς πρωθυπουργός κύριε Τσίπρα».

Και συνέχισε: «Ο απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων υπόγειων συνεννοήσεων. Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία».

«Μερικές φορές θεωρούμε ότι επειδή είμαστε σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις που είναι βαθύτατα προσβλητικές και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή θα ήταν μηνύσιμες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα για ταχύτητα και ευαισθησία που επιδείξατε να κάνετε μια ακόμα εντυπωσιακή κοινοβουλευτική κωλοτούμπα και πήρατε πίσω όσα προσάψατε στον κ. Γεραπετρίτη. Αναρωτιέμαι όμως με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση η οποία είναι μυστική και διαπράττετε διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας και χρησιμοποιείτε φράσεις από απόρρητη επιτροπή διαστρεβλώνοντας παράλληλα όσα ειπώθηκαν. Δεν φτάνει που μεταδίδατε ζωντανά το περιεχόμενο άλλης απόρρητης συνεδρίασης!».

«Μπορούμε να κάνουμε τελικά σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους και συνθήκες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια; Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός όταν έρχεστε και παραβιάζετε ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά απόρρητης επιτροπής;» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με κατηγορήσατε ότι έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε με τόση σιγουριά λες και κρίνατε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα καταματα τον λαό και είπα ότι δεν γνώριζα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και όποιου άλλου δημοσιογράφου! Ο λόγος μου εναντίον του δικού σας. Αλλά ο κόσμος θα συγκρίνει!» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι εσείς δεν ακούγατε κανέναν.

Αλήθεια κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα κ. Τσίπρα ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό επιχειρηματία ή δημοσιογράφο; Αν πείτε όχι θα ψεύδεστε γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να το γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Έρχονται πολλές φορές πληροφορίες που έρχονται ως πολύ υψηλή πηγή που πρέπει να προστατευτεί. Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι αυτές οι πηγές;

Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω γιατί τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, οι υπηρεσίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ο αρμόδιος εισαγγελέας που εγκρίνει και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται».

«Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται ή ότι το ίδιο γίνεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό; Αναρωτιέμαι αν εσείς γνωρίζατε πράγματα για να λάβετε συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπήρχε πόρισμα – έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που ήρθε στο γραφείο σας κ. Τσίπρα. Σε εκείνη την έρευνα υπήρχαν συνομιλίες ελεγχόμενων αστυνομικών με τον τότε υπουργό Άμυνας και την σύζυγό του.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας έκανε νταλαβέρια με κάποιον υπόδικο και έχετε αυτή την πληροφορία και εσείς δεν κάνετε τίποτα; Προσέχετε λίγο κ. Τσίπρα. Για αναζητήστε λίγο τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και μετά ελάτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός και δημοσιογράφος».

«Πρέπει ή δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές ή κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο. Επί της αρχής κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας επιχειρηματίας διπλωμάτης ή πολιτικός ότι προκαλεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια αλλά όταν γίνεται προκαλείται από τέτοια πρόσωπα.

Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας.

Η πρώτη βελτίωση που κάναμε είναι με την τοποθέτηση 2ου εισαγγελέα ώστε να υπάρξει διπλή έγκριση τέτοιων ενεργειών. Δεν μπορώ όμως επί της αρχής να δεχθώ ότι πρέπει να εξαιρείτε ένας βουλευτής από τέτοιες διαδικασίες. Όπως είπατε και εσείς είμαστε όλοι ίσοι απένατι στο νόμο.

Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ. Κατρίνης κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη.

Κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη εξ ου και δεχθήκαμε την παραίτηση του διοικητή ΕΥΠ και γγ του πρωθυπουργού. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα την υπόθεση και γι’ αυτό παρενέβην. Οι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αποτυπωθούν στην Θεσμών και Διαφάνειας και στην εξεταστική.

Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην επιτροπή Θεσμών να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πως διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις. Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας. Ηταν ο διοικητής της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου. Να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και εφόσον κριθεί απαραίτητο να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις.

Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις αλλά δεν άκουσα από τα κόμματα καμία δημιουργική πρόταση. Θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα εξεταστικής να έχει και μια σειρά από προτάσεις για να γίνει η ΕΥΠ πιο διαφανής χωρίς όμως να υπονομεύεται ο ρόλος της. Σήμερα υπάρχουν 3 δεδομένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

1.Η ΕΡΤ περιήλθε το 2015 στον κ. Παππά. Σήμερα ο κ. Παππάς παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις τηλεοπτικές άδειες.

2.Ο κ. Παπαγγελόπουλος το ίδιο. Στο Ειδικό δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες και εσείς τους καλύπτετε

3.Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος λειτουργίας της γενικής γραμματείας ο κ. Κρέτσος έχει επίσης παραπέμπει στην Δικαιοσύνη.

Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα σε σχέση με τον τρόπο που χειριστήκατε τα ΜΜΕ

Μου έκανε εντύπωση ότι μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων. Ο τέως γγ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατάπτυστη ανάρτηση κατά δημοσιογράφων λέγοντας ότι αρκετά με το καρότο να πάτε στο μαστίγιο. Και εσείς σήμερα μας εγκαλείτε για παρεμβάσεις στα μέσα.

Δεν έχετε συναίσθηση των δικών σας πράξεων. Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται.

«Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας»

Και στον επίλογό του, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την αντεπίθεσή του προς την Αξιωματική αντιπολίτευση: «Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτική μου ομάδας και της Βουλής καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση, Σας προκαλώ! Ελάτε να μετρηθούμε».

athensmagazine.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ