ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός: Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Όμικρον 4 εντοπίστηκε στην Ελλάδα

 

Δύο ακόμα κρούσματα του στελέχους ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς και το στέλεχος ΒΑ.4 σε ένα δείγμα, εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, και τα τρία δείγματα ήταν από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

κρούσμα της υποπαραλλαγής Όμικρον 4

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απομόνωση του στελέχους ΒΑ.5 είχε γίνει σε δείγμα από την περιφέρεια της Ηπείρου, την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 26 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Ομικρον (B.1.1.529). Τα 23 από τα 29 δείγματα με στέλεχος Ομικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (δηλαδή την Όμικρον 2) (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από Περιφέρεια Κρήτης).

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.309 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.586 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

athensmagazine.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ