12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαύρο καλοκαίρι για 7.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στη Ρόδο που μένουν άνεργοι εξαιτίας του κορονοϊού

 

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν ΠΟΕΕΤ και συνδικάτα για να μην μείνουν χωρίς χρήματα οι εργαζόμενοι

Μαύρο καλοκαίρι θα είναι το φετινό, για 300.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Τόσοι  υπολογίζεται πως θα είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που φέτος εξαιτίας της πανδημίας θα μείνουν χωρίς εργασία .

Στην  Ρόδο από τους 14.000 εργαζόμενους  με βάση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις  θα εργαστούν οι 7.000 .

Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν έρθει στο νησί οι εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία του νησιού. Παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και περιμένουν.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιέγραψε στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό  κ. Γιώργος Χότζογλου.

« Τα μηνύματα που έχουν φθάσει σε μας δεν είναι καθόλου καλά. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι το 50% των ξενοδοχείων δεν θα τεθούν σε λειτουργία φέτος. Οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν πως δεν πρέπει να ανοίξουν τα καταλύματα τους είτε γιατί η τουριστική σεζόν δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες  και τα έσοδα θα λιγότερα από τα έξοδα  είτε γιατί φοβούνται την πανδημία και την διάδοση κρουσμάτων από τους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χότζογλου.

Το χειρότερο από όλα όπως τόνισε ο κ. Χότζογλου είναι ότι ουδεμία πρόβλεψη έχει γίνει για τους ανθρώπους που δεν θα εργαστούν από την κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ το μόνο που έχει γίνει η παροχή των 800 ευρώ και η παράταση των επιδομάτων για δύο μήνες.

«Με αυτά όμως δεν λύνεται το πρόβλημα. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης το φετινό καλοκαίρι. Πως θα ζήσουν τόσες οικογένειες χωρίς χρήματα ;», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό  Τουρισμό είναι να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα πιάσουν δουλειά φέτος ακόμη και αν δεν έχουν ένα ένσημο.

« Η πολιτεία να ενισχύσει και εκείνους που θα δουλέψουν. Να πληρώνουν δηλαδή από 50% κράτος και εργοδότες τους μισθούς. Εμείς προειδοποιούμε πως με 400 ευρώ δεν θα δουλέψουμε», τόνισε.

Σε ερώτηση  για τους τρόπους αντίδρασης από τους εργαζόμενους ο κ. Χότζογλου τόνισε πως το λόγο θα έχουν οι κινητοποιήσεις.

«Περιμένουμε απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας και όλα τα άλλα υπουργεία που ασχολούνται με το θέμα. Αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν το  λόγο θα έχουν οι κινητοποιήσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του και το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος στη συνεδρίαση έκανε λεπτομερή ενημέρωση για τις ενέργειες της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου από την αρχή της κρίσης έως σήμερα και ανέπτυξε προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Κύριο μέλημα της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ. είναι να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις ώστε σε πρώτη φάση να εξασφαλιστεί η εργασία των συναδέλφων με πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής νομοθεσίας.

Σε περίπτωση που αυτό είναι ανέφικτο η διοίκηση του ΕΚΡ ζητά:

  • Επίδομα ανεργίας στο ύψος του μισθού που θα λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, εάν δούλευε κανονικά και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
  • Εξασφάλιση του δικαιώματος επαναπρόσληψης για την επόμενη σεζόν.
  • Να μην υπάρξει για το 2020 ποσοστό μετακινούμενων μαθητών από άλλες χώρες ώστε να εξασφαλισθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον ζητά:

-Για όσους εργαζόμενους καταφέρουν να εργασθούν φέτος να μην υπάρχει όριο ή βάση για

την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας.

-Κατάργηση των απολύσεων

-Πάγωμα δανείων πλειστηριασμών.

-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και την περίοδο αυτή πλήττονται.

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ