ΔΙΑΦΟΡΑ

Μένουμε σπίτι, μαγειρεύουμε όμορφες συνταγες

 

Συνταγή Γιώργος Αναστασιάδης

Γράφει ο Γιώργος Αναστασιάδης

Ακόμα ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι μαγειρεύοντας όμορφες και λαχταριστές συνταγες για τους δικούς μας ανθρώπους!

ΡΑΓΟΥ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ, ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΤΡΟΥΦΑΣ

 

Απόδοση: [4-6]

Χρόνος προετοιμασίας: [10’]

Συνολικός χρόνος: [2,5+]

Συστατικά

 [Μοσχάρι, σπάλα κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.] |[1κιλό]

 [κριθαράκι μέτριο] | [250 γρ]

 [νερό] | [1 λίτρο]

 [ζωμό μοσχαρίσιο ή κότας] | [2 κνορ]

 [κρεμμύδια μεγάλα] | [2]

 [καρότα] | [2]

 [πράσο] | [1]

 [ντοματίνια] | [12]

 [σκελίδες σκόρδο] | [2]

 [ελαιόλαδο] | [70 ml]

 [πελτέ ντομάτας] | [2 κ.σ]

 [κονκασέ ντομάτας] | [400 γρ]

 [κρασί κόκκινο] | [150 ml]

 [φύλλα δάφνης] | [2]

 [στίκ κανέλας] | [1]

 [αλάτι-πιπέρι] |

 [παρμεζάνα] [50 γρ]

 [βούτυρο προαιρετικά] [50 γρ]

 [φλέιξ μαύρης τρούφας] [μικρή ποσότητα]

 [μαιντανός ψιλοκομμένος] [μισο ματσάκι]

 [σχοινόπρασο ψιλοκομμένο]

Οδηγίες

ΒΗΜΑ 1ο

Επεξεργαζόμαστε τα υλικά μας.

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κυβάκια/(brunoize), έπειτα κόβουμε και το μοσχάρι στο επιθυμητό μέγεθος που σας διευκρινίζω.

BHMA 2o

Αλατοπιπερώνω το κρέας. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε το μοσχάρι σε δόσεις.

Μόλις πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα εξωτερικά το αφαιρούμε σε ένα μπολ.

*TIP (το θωράκισμα στο κρέας μας δίνει την ιδιότητα να κλείνουμε όλους τους εξωτερικούς πόρους, για να εγκλωβιστούν οι χυμοί και στην διάρκεια του μαγειρέματος να παραμείνει ζουμερό).

Στην συνέχεια ρίχνω το καρότο, τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματά τους, επαναφέρω το κρέας, βάζω τον πελτέ ντομάτας, δάφνη, στικ κανέλας και περιμένω 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σβήνω με το κρασί και περιμένω να εξατμιστεί. Προσθέτω την ντομάτα κονκασέ, τον 1 κύβο, τα 300 ml νερό, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζω για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

ΒΗΜΑ 3ο

Σε ένα μπολ τοποθετώ τα ντοματίνια, λίγο από το ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι και τα ανακατεύω. Έπειτα τα τοποθετώ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να αφυδατωθούν ελαφρώς και πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

ΒΗΜΑ 4ο

Σε ένα τηγάνι τοποθετώ λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρω ελαφρά το κριθαράκι για να μου μείνει σπυρωτό. Μόλις μαλακώσει το κρέας και έχει γίνει μια ωραία παχύρευστη σάλτσα, αφαιρώ την δάφνη και το στικ κανέλας και τοποθετώ το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο νερό, τον κύβο και ανακατεύω συνεχώς για να μην μου κολλήσει σε μέτρια θερμοκρασία, μεχρι να χυλώσει και να γίνει να γίνει al dente.

Αν χρειαστεί προσθέτω ακόμα λίγο νεράκι.

ΒΗΜΑ 5ο

Τέλος, αφαιρώ την κατσαρόλα από την φωτιά και τοποθετώ τον ψιλοκομμένο μαιντανό, το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα φλειξ μαύρης τρούφας.

*TIP (προσέχω το αλάτι γιατί έχω την παρμεζάνα η οποία είναι αλμυρή)
*TIP (Η τρούφα δεν θέλει θερμική επεξεργασία, ίσα ίσα χρειάζεται για να βγάλει τα αρώματα της. ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ)

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετώ 80 γρ κριθαρακι,τα ψητά 3 ντοματίνια, φλέιξ παρμεζάνας, λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΡΟΥΦΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

(Εδώ μπορείτε να βρείτε την προήγουμενη συνταγή, ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ )



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ