ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο πόλεμος των καλλιστείων: 13 χρόνια κρατάει η διαμάχη για τους τίτλους των διαγωνισμών ομορφιάς

 

Οταν ο Γιώργος Πρεβελάκης αναλάμβανε το μακρινό 1969 τη διεξαγωγή των Καλλιστείων, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 42 χρόνια το 2011, θα άρχιζε ο «Πόλεμος των Καλλιστείων», που συνεχίζεται ακόμα μέχρι τις μέρες μας -ένας πόλεμος που ξεκίνησε το 2011, όταν ο γιος του Βασίλης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του διοργανωτή αντίστοιχου διαγωνισμού ομορφιάς Γιώργου Κούβαρη και η σκυτάλη πέρασε το 2021 στον σχεδιαστή μόδας Πάνο Ζήνα, έναντι 100.000 ευρώ.

Ο πόλεμος, που μαίνεται εδώ και 13 χρόνια μεταξύ του ιδιοκτήτη των δικαιωμάτων των Ελληνικών Καλλιστείων «Σταρ Ελλάς, Μις Ελλάς, Μις Γιανγκ» και του διοργανωτή του διαγωνισμού «Εθνικά Καλλιστεία Star & Mr GS Hellas», έχει αντικείμενο τον τίτλο των διαγωνισμών ομορφιάς.
H διαμάχη ξεκίνησε το 2011, όταν ο τότε ιδιοκτήτης των δικαιωμάτων της διοργάνωσης Βασίλης Πρεβελάκης (πέθανε το 2021) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του Γιώργου Κούβαρη, ισχυριζόμενος ότι ο τίτλος της διοργάνωσης των καλλιστείων του κ. Κούβαρη «Star & Mr GS Hellas» προκαλεί σύγχυση στο ευρύ ενδιαφερόμενο κοινό και συσχέτιση με τον ιστορικό θεσμό των Καλλιστείων που γνώρισε το πανελλήνιο μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Επισημαίνεται ότι Καλλιστεία τα κληρονόμησε ο Βασίλης Πρεβελάκης από τον πατέρα του Γιώργο, ο οποίος τα διοργάνωνε από το 1969, και το 2021 πούλησε τα δικαιώματα αντί 100.000 ευρώ στον Πάνο Ζήνα.

Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) γίνεται η καταχώρηση εμπορικών σημάτων που παρέχουν στον δικαιούχο αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης. Στο τμήμα της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων του Οργανισμού προσέφυγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ο Πάνος Ζήνας εναντίον του κ. Κούβαρη για την ονομασία των Kαλλιστείων. Τον Νοέμβριο του 2023 με τρεις αποφάσεις της η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμφώνησε στην ακύρωση των σημάτων των καλλιστείων που διοργανώνει ο κ. Κούβαρης για την από εδώ και πέρα χρήση τους, εφόσον, όπως λέει η απόφαση, δεν είναι επαρκής η διαφοροποίησή τους από τον ιστορικό διαγωνισμό και «προκαλεί βλάβη του διακριτικού χαρακτήρα του σήματός της που έχει καθιερωθεί από δεκαετίες στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και υφίσταται εν προκειμένω σοβαρός κίνδυνος σύγχυσης και παραπλάνησης του μέσου καταναλωτή καθώς και κίνδυνος συσχέτισης των προϊόντων που διακρίνει το προσβαλλόμενο σήμα, πολλώ δε μάλλον που τα προϊόντα (διαγωνισμός ομορφιάς) που διακρίνει το επίδικο σήμα απευθύνονται σε ευρύτατο κοινό, γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερο τον κίνδυνο σύγχυσης του μέσου καταναλωτή».

Οπως προαναφέρθηκε, για τα σήματα υπήρξαν τρεις διαφορετικές αποφάσεις στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2023. Με την πρώτη απόφαση ακυρώνεται η απόφαση της εξετάστριας σημάτων που είχε εκδοθεί στις 6 Οκτωβρίου του 2021 με την οποία είχε γίνει δεκτή η κατάθεση του λεκτικού σήματος «Εθνικά Πανελλαδικά Καλλιστεία GS Hellas». Με την δεύτερη ακυρώθηκε η απόφαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2021, με την οποία είχε γίνει δεκτή η δήλωση κατάθεσης του απεικονιστικού-λεκτικού σήματος «Πανελλαδικά Καλλιστεία Star & Mr GS Hellas» και με την τρίτη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων ακυρώθηκε η απόφαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την πλευρά του κ. Ζήνα, η οποία αισθάνεται δικαιωμένη έπειτα από 13 χρόνια, όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν ο ιδιοκτήτης των καλλιστείων «Grande Secreto Fashion» Γιώργος Κούβαρης, άλλαξε το όνομα του διαγωνισμού του σε Εθνικά Πανελλαδικά Καλλιστεία Star GS Hellas & Mr. Hellas, προκαλώντας σύγχυση στο ευρύ ενδιαφερόμενο κοινό και συσχέτιση με τον ιστορικό θεσμό των Καλλιστείων που γνώρισαν όλοι μέσα από τον του ΑΝΤ1, ο οποίος από τις αρχές του 1990 μονοπωλούσε τη ζωντανή πανελλαδική τηλεοπτική τους μετάδοση, κατακτούσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης και εισέπραττε αντίστοιχες οικονομικές προσόδους.

kallisteia-2
Το 2011, λοιπόν, ο τότε ιδιοκτήτης των καλλιστείων Βασίλης Πρεβελάκης αντέδρασε άμεσα κινούμενος δικαστικά, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ποτέ δεν είχα οποιουδήποτε είδους συνεργασία με τον κ. Κούβαρη. Δεν έχω πρόβλημα να δώσω ευκαιρίες σε νέους, αλλά δεν πρόκειται να καθίσω ενώ άλλοι εκμεταλλεύονται το γόητρο και την αναγνωρισιμότητα του θεσμού του διαγωνισμού Σταρ Ελλάς, Μις Ελλάς και Μις Γιανγκ για να προωθήσουν τους δικούς τους διαγωνισμούς.

Τα προηγούμενα χρόνια, που ο κ. Κούβαρης ονόμαζε τον διαγωνισμό του GS Fashion, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Και προτού φτάσουμε στα δικαστήρια έκανα πολλές προσπάθειες μέσω κοινού γνωστού να καταλήξω σε κάποιο συμβιβασμό με τον κ. Κούβαρη αλλά αυτές απέβησαν άκαρπες». Το γεγονός ότι ο Β. Πρεβελάκης ζούσε στο εξωτερικό άφησε ελεύθερο πεδίο στον κ. Κούβαρη, ο οποίος συνέχιζε με το όνομα και το σήμα του διαγωνισμού του να προκαλεί σύγχυση στο κοινό, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Ζήνα.

Από τη στιγμή όμως που ο διαγωνισμός πέρασε από τον στα χέρια του κ. Ζήνα η θέση του τελευταίου ήταν ξεκάθαρη, κάτι που εξήγησε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ». «Είναι γνωστή η αφοσίωσή μου στον κορυφαίο θεσμό ομορφιάς της χώρας μας, καθώς επί σειρά ετών έχω ντύσει με τις δημιουργίες μου όχι μόνο εκατοντάδες υποψήφιες Σταρ και Μις Ελλάς αλλά και λαμπερές παρουσιάστριες όπως η Ελένη Μενεγάκη, η Τατιάνα Στεφανίδου και πολλές ακόμη λαμπερές κυρίες της showbiz.

Οταν η εταιρεία ανέλαβε τα Καλλιστεία, τον Σεπτέμβριο του 2021, πρώτη μου προτεραιότητα ήταν να συνεχίσω την προσπάθεια του Βασίλη Πρεβελάκη να καθαριστεί το όνομα του θεσμού απ’ όσους θέλησαν να καταχραστούν τη φήμη και τη δόξα του. Με τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας προβήκαμε σε μια σειρά αναγκαίων ενεργειών μέχρι που καταλήξαμε πρόσφατα στην τελεσίδικη απόφαση της Επιτροπής Σημάτων – το πλέον αρμόδιο κρατικό τμήμα που επιλύει σε νομικό πλαίσιο την κάθε είδους διαφορά σε εμπορικά σήματα και λογότυπα.
Ο άμετρος σεβασμός μου στην ιστορία του θεσμού με έχει υποκινήσει στο να παράσχω κάθε μέσο που έχω στη διάθεσή μου -υλικό και πνευματικό- χωρίς να αποσκοπώ σε υλικό όφελος. Είναι γνωστό άλλωστε πως πρόκειται για μια δαπανηρή δράση, καθώς η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς διαγωνισμούς κάθε άλλο παρά επικερδής είναι! Κάθε χρόνο, όμως, επιθυμώ να στοχεύω στην ανάδειξη των κατάλληλων υποψηφίων που θα προβάλλουν την ιστορία του πανέμορφου τόπου μας έξω από τα σύνορά μας. Ο θεσμός μας έχει όλα εκείνα τα προσόντα ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας προς το εξωτερικό και ελπίζω η Πολιτεία να μπορέσει να σταθεί στο πλευρό μας στηρίζοντάς μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Αξια αναφοράς είναι η περίπτωση της Κίνας κατά την περίοδο 2000-2010, που, στο πλαίσιο της πολιτιστικής της εξωστρέφειας, χρηματοδότησε πλήθος διαγωνισμών ομορφιάς που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στο έδαφός της προκειμένου να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα και κουλτούρα της, κάτι που πέτυχε με ραγδαίους ρυθμούς. Ας μιμηθούμε το παράδειγμά της επενδύοντας στον τουρισμό των διαγωνισμών ομορφιάς που μετρά εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς ανά τον κόσμο.

Προσωπικά έχω δεσμευτεί να μη σταματήσω να περιφρουρώ την ιστορία των 72 χρόνων που μετρούν τα Καλλιστεία από όσους λειτουργούν με δόλο εναντίον τους, ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τους κατά τόπους διαγωνισμούς ομορφιάς της χώρας, καθώς και κάθε άλλη αξιόλογη προσπάθεια”.
Μια διαφορετική εκδοχή της υπόθεσης δίνει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κούβαρης, ο οποίος αναμένεται να στραφεί στα διοικητικά δικαστήρια και αναφέρει ότι «ο θεσμός των Εθνικών Καλλιστείων GS Hellas οφείλει να ενημερώσει όλους τους Eλληνες και να είναι ξεκάθαρος και διαυγής, όπως πράττει 14 ολόκληρα χρόνια. O οργανισμός Star Hellas – Miss Hellas ισχυρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια πως ο δικός μας εθνικός οργανισμός ομορφιάς Star και Mr GS Hellas δημιουργεί τάχα σύγχυση στο κοινό με το λογότυπό μας. Τα εθνικά καλλιστεία Star και Mr GS Hellas, στις 6 Ιουλίου 2022, υπερανέλυσαν τη σχέση των δύο θεσμών και φυσικά με απόλυτη ειλικρίνεια διαχώρισαν τη θέση τους πως ουδεμία σχέση έχει με τα Star Hellas – Miss Hellas.

Μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες, με τελευταία στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και με εξίσου απορρίψεις των αιτημάτων τους με προσωρινές διαταγές και δεδικασμένα ασφαλιστικά μέτρα υπέρ μας, από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια, δεν δικαιώθηκε κανένα αίτημά τους, αφού ο διαχωρισμός είναι οφθαλμοφανής τόσο λεκτικά όσο και στην απεικόνισή τους. Μετά τις συνεχείς δικαιώσεις για εμάς απευθύνθηκαν στη Διοικητική Επιτροπή Εμπορίου και Σημάτων και υπέβαλαν ένσταση για το δικό μας σήμα. Η ένσταση έγινε αποδεκτή με μια ουσιαστική επισήμανση ερήμην μας. Κανένα δικαστήριο δεν τους δικαίωσε. Ο θεσμός των εθνικών Καλλιστείων GS Hellas, με το που ενημερώθηκε από τη σχετική ανάρτησή τους έσπευσε ταχέως στο υπουργείο Εμπορίου, μέσω δικηγόρου και εφόσον εξεδόθη η σχετική απόφαση ευθύς καταθέσαμε την προσφυγή μας στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας».

Τα ελληνικά καλλιστεία ομορφιάς έχουν μακρά ιστορία που αναβίωσε την περίοδο του Μεσοπολέμου από τον Γάλλο δημοσιογράφο Μορίς ντε Βαλέφ και την ανακήρυξη της Ντίνας Σαρρή ως Μις Ελλάς 1928, της Ασπασίας Καρατζά το 1929, ενώ η Αλίκη Διπλαράκου το 1930 κέρδισε τον τίτλο της Μις και λίγους μήνες αργότερα το στέμμα της Miss Europe 1930. Ο θεσμός έμελλε να διακοπεί με τη στέψη της Μις Ελλάς Χρυσούλας Ρόδη το 1931.

Το 1952 ο διαγωνισμός αναβιώνει από την εφημερίδα το «Εθνος», για την ανάδειξη της Ελληνίδας που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Γιουνιβέρσαλ. Η ανακοίνωση έλεγε πως η νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού επρόκειτο να γίνει «Σταρ του Χόλιγουντ» και έτσι, τόσο απλά γεννήθηκε ο τίτλος «Σταρ Ελλάς» για την Ελληνίδα καλλονή που εκπροσωπούσε τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό. Δύο χρόνια όμως μετά, το 1954, τη σκυτάλη στη διοργάνωση των Καλλιστείων ανέλαβε η «Απογευματινή», η οποία φιλοξένησε τον διαγωνισμό για 28 ολόκληρα χρόνια με υπεύθυνο τον Γιώργο Πρεβελάκη.
Τις μεγαλύτερες επιτυχίες στους είχαν η Κορίνα Τσοπέη που κατέκτησε τον τίτλο Μις Υφήλιος το 1964 και η Ειρήνη Σκλήβα που το 1996 στέφθηκε Μις Κόσμος.

Μια σειρά από νέες κοπέλες που κέρδισαν τα βραβεία έκαναν καριέρα στον χώρο της ομορφιάς, της μόδας, του κινηματογράφου και του θεάτρου όπως η Ρίκα Διαλυνά (Σταρ Ελλάς 1954), η Ζωή Λάσκαρη (Σταρ Ελλάς 1959), η Τζένη Μπαλατσινού (Σταρ Ελλάς 1990), η Μαρίνα Τσιντικίδου (Σταρ Ελλάς 1992), Ρέα Τουτουνζή (Σταρ Ελλάς 1994), η Εύη Αδάμ (Μις Ελλάς 1994), η Εβελίνα Παπαντωνίου (Σταρ Ελλάς 2001 και 1η ανα/κή Miss Universe 2001), η Δούκισσα Νομικού (Σταρ Ελλάς 2007), η Ηλιάνα Παπαγεωργίου (Σταρ Ελλάς 2011), η Ελενα Μιαρίτη (Μις Ελλάς 2011), Βασιλική Τσιρογιάννη (Σταρ Ελλάς 2012), η Ισμήνη Νταφοπούλου (Σταρ Ελλάς 2014), η Ιωάννα Μπέλλα (Σταρ Ελλάς 2018) και πολλές ακόμη.

protothema



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ