12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Οι 12 άθλοι του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, άλλαξε τις ταχύτητες 

Γίναμε πρωταθλητές παντού!  Ο άθλος και η επιτυχία έγιναν νοοτροπία!

 Του Σταύρου Μάτση

Τις τελευταίες μέρες, νέες πρωτοβουλίες που πήρε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, για να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, ήρθαν να βάλουν καινούργια κομμάτια στο μωσαϊκό της διακυβέρνησης της πιο δύσκολης Περιφέρειας της Ευρώπης από την δική του Περιφερειακή Αρχή.

Η λύση που δόθηκε για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων σε Κάρπαθο και Κάσο, με πλοίο που ναύλωσε με δικούς της πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση κλιματιστικών στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρόδου, είναι απλώς τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά, που αποτυπώνουν τον τρόπο λειτουργίας ενός πολιτικού, που έχει κάνει σημαία του την αποτελεσματικότητα και την πρακτική επίλυση των προβλημάτων, μικρών και μεγάλων που καθημερινά προκύπτουν, χωρίς να κρυφτεί πίσω από αρμοδιότητες και χωρίς να διστάσει να αναλάβει πολιτικό κόστος, που άλλος στη θέση του, μπορεί να το μετακυλούσε σε άλλους. Για χρόνια άλλωστε αυτό γινόταν, κατά πολιτικά ήθη και έθιμα του παρελθόντος, ενός παρελθόντος που ο Γιώργος Χατζημάρκος διέγραψε οριστικά.

Οι δημοσιογράφοι είναι αλήθεια ότι συνηθίζουμε να θεωρούμε ειδήσεις μόνο τις «κακές» ειδήσεις. Νομίζουμε πως είδηση αποτελεί μόνο το λάθος, η παράλειψη, η αποτυχία. Οφείλουμε όμως, με τον ίδιο ζήλο που αναδεικνύουμε τα κακά, με το σκεπτικό ότι έτσι συμβάλλουμε στο να γίνουν καλά, με τον ίδιο ζήλο λοιπόν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε και τα καλά, διότι τα καλά είναι αυτά που ωφελούν την κοινωνία μας, τα καλά είναι εκείνα που απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο για να επιτευχθούν.

Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή στην μέχρι σήμερα πορεία του Γιώργου Χατζημάρκου και μεταφορικά να δούμε τους 12 άθλους του:

Ο πρώτος άθλος του ήταν που σκότωσε το λιοντάρι της αλαζονείας της εξουσίας που καταβροχθίζει  συνήθως όσους κάθονται σε θρόνους. Ο Γιώργος Χατζημάρκος κατέβηκε από το θρόνο στο δρόμο και δεν άφησε πρόβλημα που να μη σκύψει με φροντίδα από πάνω του.

Ο δεύτερος άθλος του ήταν να κόψει τα κεφάλια της λερναίας ύδρας του μικροπαραγοντισμού και της σπέκουλας που είχαν καταδικάσει τον τόπο μας στη στασιμότητα και την αδράνεια. Έκανε σαφές εξ αρχής πως αυτό που αποφασίζεται γίνεται και φέρνει αποτέλεσμα.

Τρίτο κατόρθωμά του η ταχύτητα. Σαν το γοργό ελάφι της Κερύνειας. Σε ένα κόσμο που τρέχει με ταχύτητες “Formula-1” εμείς πηγαίναμε με τον αραμπά. Ο Γιώργος Χατζημάρκος άλλαξε τις ταχύτητες. Γίναμε πρωταθλητές παντού. Στον τουρισμό, στη συμβολή στο ΑΕΠ, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, στην εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων σε ΟΛΑ τα νησιά μας.

Τέταρτο μας απάλλαξε από τους κάπρους που έκαναν κουμάντο στον τόπο και δεν άφηναν τίποτα να φυτρώσει και να ανθίσει αν δεν ήταν υπό τον πλήρη έλεγχό τους,  κινούμενοι από προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλεια.

Πέμπτο, καθάρισε τους στάβλους από την κόπρο κι έχουμε μια Περιφερειακή Αρχή που λειτουργεί στο φως της μέρας, με εντιμότητα και διαφάνεια σε όλα.

Έκτο εξαφάνισε τις «κότες» του παραπολιτικού κουτσομπολιού που όταν ήσουν μπροστά ήταν μέσα στην ευγένεια και μόλις γύριζες την πλάτη άρχιζαν τα «τσιμπήματα» και τα κακαρίσματα.

Έβδομο, έπιασε τον ταύρο του κεντρικού κράτους από τα κέρατα και εξασφάλισε πόρους για έργα που ήταν για δεκαετίες ξεχασμένα στο συρτάρι.

Όγδοος άθλος πως έβαλε τέλος στα παρ-άλογα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύεται σε πρότυπο ορθολογικής και αξιόπιστης περιφερειακής διακυβέρνησης, αποσπώντας συχνά τα εύσημα του διεθνούς τύπου για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις.

Ένατο, βγήκαμε από τη ζώνη της «άγονης γραμμής». Αλλάξαμε επίπεδο, ανεβήκαμε κατηγορία. Νησιά Πρώτης Γραμμής για το Αύριο, για τα παιδιά που έρχονται, για να κυματίζει περήφανα η σημαία των Ελλήνων στα νησιά μας.

Ούτε άφησε «βόδια» να τον καθυστερήσουν με τη νοοτροπία του «και αύριο μέρα είναι», ούτε σταμάτησε να βρίσκεται συνεχώς στα κέντρα αποφάσεων της Εσπερίας για να κερδίσει πλεονεκτήματα, επενδύσεις, συνεργασίες, συμμαχίες, φίλους με ισχύ και επιρροή για τον τόπο μας.

Και τώρα του μένει ο δωδέκατος άθλος. Να αναμετρηθεί με τον Κέρβερο της αχαριστίας και της φαυλότητας που πάντα ύπουλα και σκοτεινά δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή του τόπου μας.

Προσωπικά πιστεύω πως θα τα καταφέρει εύκολα.  Όχι γιατί είναι ένας μυθικός ήρωας. Αλλά γιατί είναι ένας από μας. Ξέρει να μας ακούει και όταν μιλάει τιμάει το λόγο του. Κι αυτή είναι η πιο μεγάλη προσφορά του. Δίνει το πρότυπο του ηγέτη μέσα σε δύσκολους καιρούς που μπορεί να ανοίγει δρόμους όταν αυτοί δεν υπάρχουν. Τον ίδιο ηρωισμό δεν δείχνουμε όλοι μέσα στην καθημερινότητά μας για να τα βγάλουμε πέρα; Ε ακριβώς αυτό προσωποποιεί ο Γιώργος Χατζημάρκος. Τους άθλους που καλούμαστε να κάνουμε κι εσύ κι εγώ και όλοι για να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Και γι αυτό πέρα από την πολύτιμη για τα νησιά μας πρακτική αξία του έργου του, αυτό  έχει και μια τεράστια ηθική και συμβολική αξία. Μας βεβαιώνει πως μπορούμε. Πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και χαμένες είναι μόνον οι μάχες που δεν δόθηκαν.  Με τον Γιώργο Χατζημάρκο,  ο άθλος και η επιτυχία έγιναν νοοτροπία.

 Από την έντυπη έκδοσηΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ