ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

 

Εφιαλτικά σενάρια που φαίνεται πως δεν απέχουν πολύ από την υλοποίησή τους εκτυλίσσονται στην Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ προσανατολίζεται να βομβαρδίσει πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ιράν!

Ο πρώην διευθυντής πληροφοριών της Μοσάντ, Ζοχάρ Πάλτι, ανέφερε πως η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν είναι μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην επίθεση του Σαββάτου.

Νετανιάχου: «Θα αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα υπερασπιστούμε το Ισραήλ»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει μόνο του πώς θα απαντήσει στην εναέρια επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones το περασμένο Σάββατο.

Στην εισήγησή του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να μιλήσει με περισσότερους ηγέτες.

«Έχουν κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές. Το εκτιμώ, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα λάβουμε τις αποφάσεις μόνοι μας και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δηλώνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Συναντήσεις Χερτζόγκ με υπουργούς Εξωτερικών

Το σχόλιο του Νετανιάχου έρχεται μετά τις συναντήσεις του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χερτζόγκ με τον Βρετανό και την Γερμανίδα υπουργούς Εξωτερικών σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί επιτακτικά και αποφασιστικά εναντίον της απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς, το οποίο επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», έγραψε ο Ισαάκ Χερτζόγκ στο X.

Δήλωσε ότι είχε μία πολύ «ζεστή συζήτηση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με την Αναλένα Μπέρμποκ, που είναι οι πρώτοι υπουργοί Εξωτερικών που επισκέπτονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται το Ισραήλ μία μέρα μετά την έκκληση για «ψυχραιμία» που απηύθυνε στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος τόνισε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης δεν θα ωφελούσε κανέναν.

Το Ιράν απειλεί με μαζική απάντηση εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την παραμικρή εισβολή

Ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί ότι η παραμικρή εισβολή από το Ισραήλ θα έφερνε μία μαζική και σκληρή απάντηση καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανά ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σάββατο.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι στην ομιλία του σε μία ετήσια στρατιωτική παρέλαση, η οποία μεταφέρθηκε σε στρατώνα βόρεια της Τεχεράνης, από τον συνηθισμένο χώρο διεξαγωγής της, στα νότια προάστια της πόλης. Οι ιρανικές αρχές δεν αιτιολόγησαν τον λόγο της μεταφοράς, ενώ η δημόσια τηλεόραση δεν μεταδίδει ζωντανά την παρέλαση, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ως αντίποινα για το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο της Συρίας, στο οποίο σκοτώθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατοι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ, με την βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της γειτονικής Ιορδανίας αλλά και άλλων χωρών κατάφερε να αναχαιτίσει επιτυχώς όλους τους πυραύλους και τα drones.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να απαντήσει, χωρίς όμως να λέει το πότε ή το πού, με τους συμμάχους να προειδοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Ραΐσι δηλώνει ότι η επίθεση του Σαββάτου ήταν περιορισμένη και πως εάν το Ιράν ήθελε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη επίθεση «δεν θα έμενε τίποτα από το σιωνιστικό καθεστώς». Τις δηλώσεις του μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ισραήλ και το Ιράν διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο επί δεκαετίες, ωστόσο το χτύπημα του Σαββάτου ήταν η πρώτη ευθεία στρατιωτική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

 

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ