12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ!

Το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος δεν αρκεί για να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα

Άρχισαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Ο ένας μετά τον άλλον καταλαβαίνουν ότι μπορεί να πήγε καλά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου για την φετινή τουριστική περίοδο, δεν είναι όμως αρκετό για να κρατήσουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές τους επόμενους δύο μήνες αφού ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, δεν είναι σίγουρο αν θα έχουν τουριστική κίνηση.

Οι καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά, ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια με το ιδιοκτησιακός καθεστώς να βρίσκεται στον αέρα κυριολεκτικά και να προχωρούν χωρίς πυξίδα!

Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου, από το 2017, ήθελε να προχωρήσει στην αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου «πακέτο» με το κτήριο της Νέας Αγοράς. Έκτατε, έχουν περάσει χρόνια και τίποτε δεν έχει γίνει.

Ωστόσο, η νέα δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί για την αξιοποίηση του μνημείου.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτη Κατσιδώνη, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου αρχής γενομένης με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Ταρασλιά για το φλέγον ζήτημα της αξιοποίησης του μνημείου και βεβαίως τέθηκαν όλα στο τραπέζι: «Εμείς σαν διοικητικό συμβούλιο, έχουμε δεσμευτεί ότι σ’ αυτό το ιστορικό μνημείο, στο οποίο έχουμε τις επιχειρήσεις μας εδώ και χρόνια, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρει την λάμψη αλλά και τον ρόλο που του αρμόζει. Υπάρχουν προοπτικές για το μνημείο της Νέας Αγοράς αν και δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρο σχέδιο και λεπτομέρειες. Εμείς, περιμένουμε τη νέα μελέτη η οποία –όπως μας ενημέρωσαν- είναι έτοιμη να βγει για δημοπράτηση. Είναι αναγκαία η αξιοποίησή της γιατί θα δώσει μια νέα εικόνα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου».

Ο κ. Κατσιδώνης αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση η οποία πήγε καλά αλλά δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: «Η… θηλιά στον λαιμό των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, ολοένα και σφίγγει, καθώς δείχνει να μην προλαβαίνουν να καλύψουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Χρέη προς το δημόσιο, επιταγές και ασφαλιστικές εισφορές συσσωρεύονται συνεχώς και δεν είναι κανείς από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Αγορά, σε θέση να γνωρίζει τι τον περιμένει τον χειμώνα που έρχεται. Ζητάμε στήριξη από την κυβέρνηση όσον αφορά στις ΜμΕ. Δυστυχώς, από τις εξήντα επιχειρήσεις στην Νέα Αγορά, μόνον οι εννέα μπήκαν στο πρόγραμμα ‘ΝΗΣΙΔΑ’ κι αυτό γιατί διατηρούν και επιχειρήσεις εκτός. Κατά τις εκτιμήσεις, η κίνηση θα ανέβει στο επόμενο χρονικό διάστημα κι ευελπιστούμε να προχωρήσουν καλά οι επόμενοι μήνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή έχει έτοιμη τη μελέτη για να ανακαινίσει το μνημείο και κατόπιν, να ενοικιάσει όσα καταστήματα είναι κλειστά και να ανανεώσει τα συμβόλαια στις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

«Αυτό είχε δηλώσει ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης εξαρχής. Εμάς, μας βρίσκει σύμφωνους, από την στιγμή που δεν θα το αναλάβει ένας ιδιώτης –όπως ήθελε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το μνημείο θα το κρατήσει ο Δήμος Ρόδου, θα το αξιοποιήσει και θα έχει σαφώς περισσότερα κέρδη από αυτά που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Όσον αφορά τις δικές μας συμβάσεις, παραμένουν ληγμένες για δεύτερη χρονιά και βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Πάντως, όταν θα ανανεωθούν οι δικές μας συμβάσεις, θα έχουμε ένα προνομιακό δικαίωμα» είπε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν σχετικά με τη μελέτη ότι είναι σχεδόν έτοιμη κι έχει προϋπολογισμό περίπου 2.500.000 ευρώ.

Η μελέτη συντάσσεται από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ