12vima ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις έξι το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον τουρισμό – Γιατί το ανακοινώνει ο ίδιος

 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει το σχέδιο για τον τουρισμό, μια επιλογή καθόλου τυχαία. Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής και μείωση προκαταβολής φόρου ανάμεσα στα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν.

Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την κυβέρνηση και το πρώτο βήμα για την υπέρβασή της ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το δεύτερο σημαντικό βήμα και πρώτο για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας προκειμένου να μπει στις ράγες της ανάκαμψης είναι το σχέδιο για τον τουρισμό. Ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στις έξι το απόγευμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τις βασικές αρχές του και θ’ ακολουθήσει η εξειδίκευσή του από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η επιλογή να επωμιστεί ο πρωθυπουργός το επικοινωνιακό βάρος της παρουσίασης του σχεδίου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Τουναντίον, καταδεικνύει τη σημασία που δίνει και ο ίδιος σ’ αυτό. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι αυτό της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης που κατακτήθηκε με την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και της άρσης της αβεβαιότητας, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακόμη κι αυτή τη στιγμή σκέπτονται εάν θα πρέπει ν’ ανοίξουν ή όχι τις επιχειρήσεις τους. Το μήνυμα έτσι έχει αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το επίδικο είναι ο τουρισμός.

Ως προς το εσωτερικό, το σχέδιο απαντά στις αγωνίες επιχειρηματιών και εργαζομένων με τα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων. Ενώ ως προς το εξωτερικό θα εμπεδώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, δικαιολογώντας την περιγραφή πως οι λέξεις-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και η άρση της αβεβαιότητας, καθώς πολλοί επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή σκέπτονται εάν θα πρέπει να λειτουργήσουν ή όχι τις επιχειρήσεις τους.

Σχέδιο με το βλέμμα στο… μέλλον

Φιλοδοξία του Μαξίμου είναι το σχέδιο για τον τουρισμό ν’ αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για την ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα είναι ολιστικό και μακράς πνοής. Δεν θα είναι, δηλαδή, ένα σχέδιο που θα επιχειρήσει ν’ αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα μόνο στη φάση του ανοίγματος των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως π.χ. έγινε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης με την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα μέτρα. Τουναντίον, θα καλύπτει ολόκληρη την τουριστική περίοδο – περίπου έως τον Οκτώβριο – και θ’ αποτελέσει «γέφυρα» για την ομαλή επαναλειτουργία και την επιστροφή στην κανονικότητα, ούτως ώστε από εκεί και πέρα να γίνει το 2021 μια χρονιά που θα σβήσει τις φετινές απώλειες.

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις για το σχέδιο καλύπτουν και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία οριστικά θ’ ανεβάσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου κι όχι το Σαββατοκύριακο (23/5), όπως ζήτησαν από την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι εστιάτορες, αλλά η πρόταση δεν «περπάτησε». Αντίστοιχα, τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, ενώ τα εποχικά καταλύματα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά από την 9η Ιουνίου, ήτοι αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πως θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός

Ως προς το περιεχόμενο των μέτρων, αναλύεται σε:

  • Φοροελαφρύνσεις και μέτρα ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης από το 24% στο 13%, η μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από 24% στο 13%, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από 13% στο 6% κτλ. Επίσης, εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.
  • Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με χρήση πόρων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
  • Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, όπως η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας μετά τις 15 Ιουνίου. Τέτοια μέτρα, ωστόσο, εμπεριέχουν το χαρακτήρα της αμοιβαιότητας ύστερα από συνεννόηση με άλλα κράτη και διμερείς συμφωνίες. Σημειώνεται πάντως ότι η αρχική ελληνική πρόταση για διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται τελικώς στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ κι εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με την Aegean

Άγνωστο παραμένει εάν ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στο ζήτημα της κρατικής βοήθειας που έχει αιτηθεί η Aegean. Κατά πληροφορίες πάντως, το ζήτημα θα χειριστούν τα αρμόδια υπουργεία και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επαφές για διμερείς συμφωνίες για την εισροή τουριστών συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Χθες, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας προκειμένου να συγκροτηθεί ένα βαλκανικό μέτωπο, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η αντίστοιχη συμφωνία με το Ισραήλ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως βεβαιώνουν το newsit.gr κυβερνητικές πηγές.

Από newsit.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ