ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρση μέτρων-Κρούσματα κορωνοϊού: Αισιοδοξία από τον δείκτη R0 και τα στατιστικά την α’ εβδομάδα της άρσης των μέτρων

Με χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας διανύθηκαν οι πρώτες 8 μέρες της β’ φάσης της πανδημίας – Θετική εικόνα από τα τεστ των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ – Σε πολύ καλή φάση τα «σκληρά νούμερα», που όμως αντικατοπτρίζουν τα τέλη Απριλίου – Αστάθμητος παράγοντας σε μία σταθερή διαδρομή οι «αυθόρμητες» συναθροίσεις

Με «σύμμαχο» τον χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, το R0, διανύθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες οκτώ ημέρες της δεύτερης φάσης της πανδημίας, της κρίσιμης φάσης κατά την οποία επιχειρείται η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή όλων προς μία διαφορετική κανονικότητα, με τον κορωνοϊό SARS-COV-2 παρόντα αλλά και με νέα μέτρα προστασίας και δημόσιας συμπεριφοράς.

Από τις 4 Μαϊου μέχρι σήμερα έχουν αρθεί σε δύο φάσεις περιοριστικά μέτρα – κάτι που θα συνεχιστεί για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Την Δευτέρα 4 Μαϊου δόθηκε το «ελευθέρας» στις μετακινήσεις των πολιτών και λειτούργησαν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις και από χθες, 11 Μαϊου, άνοιξαν όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα Λύκεια, αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ τάξης.

Πρεμιέρα στα καταστήματα με μάσκες, αντισηπτικά και σίδερα ατμού - Κεντρικό δελτίο | OPEN TV

Με δεδομένο ότι η καραντίνα ολοκληρώθηκε στις 3 Μαϊου η πιο ευκρινής εικόνα για την επιδημία θα υπάρχει περίπου 14 ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας, δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή και μετά. Τότε θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του δείκτη R0, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω της λοίμωξης Covid-19 στα νοσοκομεία όπως και ο αριθμός των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θα αποτιμηθεί πως η άρση των μέτρων επέδρασε στο αποτέλεσμα που θα υπάρξει, θα φανεί αν επιδείνωσε ή όχι την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα.

Τα χθεσινά και προχθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν, για παράδειγμα, δηλαδή τα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Δευτέρας και τα 12 της Κυριακής αφορούν τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, που ίσχυε ακόμη το πλαίσιο της καραντίνας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο που πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις παραλίες και τις πλατείες και άλλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους σε πολλές περιοχές της χώρας θα αποτυπωθούν σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, περίπου στις 23 με 24 Μαϊου.

Θετική κρίνεται ωστόσο από τους ειδικούς η πρώτη, ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Φαίνεται πως η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι πολύ περιορισμένη. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτους και ευπαθείς πληθυσμούς, ασυμπτωματικούς, μόλις τα δύο ήταν θετικά. Στη «μάχη» ελέγχων και επιτήρησης της νόσου Covid-19 έχουν μπει και τα Κέντρα Υγείας αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στα Covid – Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διενεργήθηκαν 333 τεστ εκ των οποίων 11 ήταν θετικά, και στα Κέντρα Υγείας για τον κορωνοϊό της 2ης Υπε διενεργήθηκαν 220 τεστ, εκ των οποίων ήταν θετικά τα 10.

Χαμηλή η μεταδοτικότητα

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός κυμαίνεται πλέον στο 0,3 με 0,4 που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα τον μεταδώσουν σε άλλους 30 -40 όταν, στις αρχές Μαρτίου ο δείκτης R0 ήταν 1, οι 100 μολυσμένοι με τον κορωνοϊό «κολλούσαν» άλλους 100. Ωστόσο, ο μειούμενος ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης μπορεί να αναστραφεί με τη δημιουργία εστιών με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού.

Ως τέτοιες εστίες οι υπαίθριες συγκεντρώσεις και οι «αυθόρμητες» συναθροίσεις εκατοντάδων ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες χαρακτήρισαν τις πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα, απασχόλησαν πολύ στις σχετικές συνεδριάσεις τους επιστημονικούς και τους κυβερνητικούς φορείς.

Κι αυτό διότι, παρότι ήταν αναμενόμενες, αιφνιδίασαν ως προς τον μεγάλο όγκο τους και την εξάπλωσή τους σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως έγινε ορατό από ειδικούς και μη πόσο εύκολα μπορεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις να παρασύρουν σε μία ανεξέλεγκτη πορεία κατά την κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας.

Υπό το πρίσμα αυτό όσοι συζητούν και αποφασίζουν την άρση των μέτρων συμφωνούν πλέον πως οι συγκεντρώσεις αποτελούν έναν εξαιρετικά αστάθμητο παράγοντα σε μία σταθερή διαδρομή, ο οποίος θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Αυτό θεωρείται ότι μπορεί να γίνει με την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης, καφέ, μπαρ κλπ, νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ώστε η αναγκαία έξοδος των πολιτών να γίνεται αλλά να έχει σαφή και συγκεκριμένο προορισμό και βεβαίως να γίνεται σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία.

Η χάραξη της βασικής διαδρομής όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Απριλίου, για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου, δεν έχει διαφοροποιηθεί, πλέον όμως φαίνεται πως κατά περίπτωση ίσως χρειάζεται να αλλάξουν οι χρόνοι και οι προθεσμίες όπως είχαν προσδιοριστεί. Ζητούμενο είναι να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια όπου παρέμειναν σε λιγότερη ή περισσότερη απομόνωση για έξι ολόκληρες εβδομάδες, αλλά να γίνει αυτό με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια. protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ