ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: Θύελλα για το σπάσιμο της καραντίνας

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να δείξει τα σχετικά έγγραφα όταν του ζητήθηκαν από τους Λιμενικούς επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα – Σχηματίζεται δικογραφία – Τι υποστηρίζει ο ίδιος χωρίς να αναφέρεται καθόλου στο επεισόδιο

Τόνοι μελανιού και ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου έχουν χυθεί για την τήρηση των μέτρων περιορισμού προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ούτε μία, ούτε δύο φορές τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόρδας ζήτησαν από τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Αυτό, όμως, το οποίο κατέστη ιδιαίτερα σαφές είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μεταβεί στο εξοχικό του στο χωριό ή στο νησί του. Αν και είναι προφανής ο λόγος όλων αυτών των εκκλήσεων αλλά και προειδοποιήσεων για επιβολή κυρώσεων, με περισσή υπομονή οι αρμόδιοι απαρίθμησαν δεκάδες φορές τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πριν την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγνόησαν τις οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας λόγω της πανδημίας. Η στάση τους, μάλιστα, προκάλεσε και την σφοδρή αντίδραση συμπολιτών τους, που συχνά πυκνά εξαπέλυαν μύδρους εναντίον της αντικοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Ακολούθησε, όμως, μία αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια, η οποία θα υπέθετε κανείς ότι ήταν και αποτέλεσμα μιας κάπως απότομης ωρίμανσης της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, λόγω των συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά, ένα πολιτικό πρόσωπο, αρχηγός κόμματος και εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό φαίνεται ότι έγραψε όλα τα παραπάνω στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην Αίγινα όπου έφτασε με το πλοίο της γραμμής στο νησί του Αργοσαρωνικού, στο οποίο έχει εξοχικό.

Κατά την άφιξή του στο λιμάνι θα έπρεπε να περάσει, όπως και όλοι οι επιβάτες, από τον ενδελεχή έλεγχο που είχε στηθεί. Παρά την έκκληση των λιμενικών αρνήθηκε να παράσχει τα σχετικά έγγραφα της μετακίνησής του. Αντιθέτως, επικαλέστηκε την ιδιότητά του. Την ίδια αντιμετώπιση επεφύλαξε και στον δήμαρχο του νησιού που βρέθηκε επίσης στο λιμάνι. Αναχώρησε για την οικία του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι συντάσσεται δικογραφία.

Είναι προφανές ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι έσφαλε, καθώς το ίδιο βράδυ έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο CNN, αποκαλύπτοντας την τοποθεσία του. Στην διαδικτυακή τηλεσυζήτηση που είχε με μέλη και φίλους του Μέρα25 από την Πελοπόννησο δήλωσε: «εμείς στο Μέρα25 αρνούμαστε να μείνουμε σπίτι τουλάχιστον ψυχολογικά, κινηματικά, πολιτικά. Σωματικά μένουμε στο σπίτι…»

Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Στη Βρετανία έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο υφυπουργός, που καλεί καθημερινά τους πολίτες να σεβαστούν την καραντίνα, την «έσπασε». Όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδεψε περίπου 200 χιλιόμετρα από το σπίτι του στο Λονδίνο μέχρι την εξοχική έπαυλή του στο Χέρεφορνσάϊρ, αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν καταδέχτηκε ούτε αυτό να πράξει. Η ενέργειά του, πάντως, έγινε αντικείμενο καυστικών σχολίων στα social media. πρωτο θεμαΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ