ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΙΝΚΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: “Επίκαιρα λόγια-Λόγω Υγείας”

Ζούμε την άνευ προηγουμένου εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην πατρίδα μας καιη γνώση είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Οι ημέρες και εβδομάδες που ακολουθούν είναι κρίσιμες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σκληρά. Οι πολίτες πρέπει να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας.

Ο περιορισμός κάθε μη απαραίτητου συγχρωτισμού και προσωπικών επαφών, ακόμα και μετακινήσεων, είναι επιβεβλημένος, λόγω της ύπαρξης αμέτρητων ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού μεταξύ μας, που φυσικά ούτε κι αυτοί έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Το αντίθετο αποτελεί απλά , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

Ένα εκ των μέτρων που μπορούμε όλοι να λάβουμε είναι η σωστή χρήση της μάσκας.

Η απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης ή υφασμάτινη, προστατεύει τους γύρω μας από τα δικά μας αερολύματα (σταγονίδια που εκπέμπονται όταν μιλούμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο προστατεύει εμάς από τα αερολύματα των ευρισκομένων γύρω μας . Φοριέται ώστε να καλύπτει πλήρως τόσο την μύτη όσο και το στόμα μας, οπωσδήποτε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και ειδικά όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από συνανθρώπους μας , ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Για επιπρόσθετη προστασία προτείνονται οι μάσκες με φίλτρο ενεργού άνθρακα που, αναλόγως της κατασκευής και της κατάλληλης χρήσης τους, μπορούν να μαςπροστατέψουν αποτελεσματικά ακόμα και σε περιβάλλον συγχρωτισμού, αλλά και πάλι ταυτόχρονα πρέπει να προστατευτούν οι βλεννογόνοι των ματιών μας (προστατευτικά γυαλιά) και να χρησιμοποιούνται σωστά γάντια νιτριλίου μιας χρήσης και αντισηπτικά.

Η μάσκα φοριέται ώσπου να υγρανθεί από την αναπνοή ή ομιλία μας, ακολούθως αντικαθίσταται και αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη, πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία και σιδερώνεται για να αποστειρωθεί. Δεν προσφέρει στον χρήστη καμιά προστασία η μάσκα που αιωρείται περασμένη στο χέρι του όλη μέρα και χρησιμοποιείται περιστασιακά, ή βρίσκεται πεταγμένη μέσα στο αυτοκίνητο επί σειρά ημερών.

Η σωστή χρήση της μάσκας περιορίζει την πιθανότητα να μολύνουμε τους γύρωμας και να μολυνθούμε από αυτούς , και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εκ των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας μας και ατομικής υπευθυνότητας!

Και ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την (απευκτέα!) πιθανότητα ένα μέλος του οικογενειακού μας περιβάλλοντος να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα ενός ύποπτου κρυολογήματος ή γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια!

Πριν καν φτάσουμε στην διάγνωση, οφείλουμε να προστατέψουμε έγκαιρα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας από ένα δυνητικό φορέα του κορωνοϊού, ακόμα κι αν ως ύστατο μέτρο κριθεί σκόπιμο να αποφευχθείπροσωρινά η συμβίωσή τουςμε τον ασθενή, ειδικά τα άτομα μεγάλης ηλικίας και αυτά με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπαθείς, διαβητικούς, άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παχύσαρκα άτομα, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ.), ενώ ταυτόχρονα σεβόμαστε την προσωπικότητα του ασθενούς και την πιθανότητα να μην νοσεί τελικά από τον κορωνοϊό.

Γι’ αυτό διαμορφώνουμε ένα οικογενειακό προσωποποιημένο πλάνο συνολικής αντιμετώπισης και υποστήριξης (σωματικής και πνευματικής) του ασθενούς σε περιβάλλον προστασίας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας , αποφεύγοντας την συνύπαρξη στο ίδιο δωμάτιο και την χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό. Φροντίζουμε να αερίζουμε επαρκώς και συνέχεια όλους τους εσωτερικούς χώρους και ειδικά αυτούςπου βρίσκεται ο ασθενής. Προνοούμε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα στον ασθενή για 3 εβδομάδες ώσπου, αν είναι τελικά θετικός στον κορονοϊό να πάψει να μπορεί να μεταδώσει άθελά του την ασθένεια, όπως χαρτομάντηλα, πετσέτες, κατάλληλη διατροφή και φαρμακευτική αγωγή (αντιπυρετικά, αντιεμετικά και ηλεκτρολύτες) και φροντίζουμε την καθαριότητα και περιποίησή του από νεαρό άτομο που κατανοεί πλήρως την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας (μάσκα, γυαλιά, γάντια, προστατευτική ποδιά μιας χρήσης και προστατευτικό κάλυμμα της κεφαλής, κλπ.), και εφαρμόζει σχολαστικά και συστηματικά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών. Λαμβάνουμε ιδιαίτερη μνεία για την απρόσκοπτη επικοινωνία του με το περιβάλλον και τους ιατρούς (τηλέφωνο & διαδίκτυο) και την ψυχαγωγία του(τηλεόραση, βιβλία, εφημερίδες) στο μέτρο του δυνατού, γιατί θα πρέπει να αμυνθεί «ψυχή τε και σώματι» και να στεφθεί νικητής!

Είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μας απέναντι στον ύπουλο αυτό μικροσκοπικό εχθρό αλλά και στον κακό μας εαυτό και απαιτείται επίδειξη Ατομικής Ευθύνης, Κοινωνικής Συνείδησης και Οικογενειακής Εγρήγορσης.

 

 

Ο Πρόεδρος                            Ο  Αντιπρόεδρος

Ευγενικος Γιωργος              Αργυριου θεοδωρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ