12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Ποιος είναι ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου – Πως στρατολόγησε τον μάγειρα

Από τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ οι δυο Έλληνες που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ο ένας, ο γγ του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ήταν «σκιά» και μεταφραστής του Τούρκου πρόξενου στο νησί.

Τέσσερα κλειδωμένα USB, κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ανήκουν στον 35χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και στον 54χρονο Έλληνα, μάγειρα σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών. Τα όσα κρύβουν ίσως δώσουν απαντήσεις στο κατασκοπευτικό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου (12.12.2020).

«Το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να είπε σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εννοώντας την Τουρκία, στην ομολογία του ο 54χρονος Έλληνας από την Κομοτηνή, μουσουλμάνος της Θράκης τον οποίο είχε στρατολογήσει ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος για να φωτογραφίζει ελληνικά πολεμικά πλοία την περίοδο της έντασης με την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, οχυρωματικά έργα αλλά και να τον ενημερώνει για αλλαγές φρουράς.

Ο μάγειρας έχει ομολογήσει και αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Αντίθετα, ο 35χρονος κρατά σκληρή στάση. Δεν έχει δώσει εξηγήσεις, δεν έχει πει κουβέντα και ζήτησε πέντε μέρες προθεσμία για να απολογηθεί.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Ο προξενικός υπάλληλος ζει στη Ρόδο εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν δίπλα στον Τούρκο πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις στο νησί και συχνά είχε το ρόλο του διερμηνέα του. Στο παρελθόν η συμπεριφορά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα στη Ρόδο ενώ αναρτήσεις του στο Facebook είχαν φτάσει, με μορφή ερώτησης από τον Νίκο Νικολόπουλο, μέχρι και τη Βουλή.

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δυο κατηγορούμενων, όπως έγραψε νωρίτερα το newsit.gr, έχουν βρεθεί υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα usb που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να αποκαλύψουν και νέα στοιχεία.

Στο σπίτι του 35χρονου μάλιστα εκτός από τέσσερις υπολογιστές βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα, κάποια από τα οποία πάντως δεν είναι λειτουργικά.

Το κουβάρι της υπόθεσης κατασκοπείας άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Αύγουστο, όταν ενόψει της επίσκεψης στο Καστελόριζο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι κινήσεις τους κίνησαν το «ενδιαφέρον» της ΕΥΠ και της Ασφάλειας Ρόδου.

Οι δυο Έλληνες, μουσουλμάνοι της Θράκης, κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Η συμπεριφορά που προκάλεσε αντιδράσεις

Κατά το παρελθόν, ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος είναι προκαλέσει αντιδράσεις με τη συμπεριφορά του στην μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δημοκρατικής από τον Σεπτέμβριο του 2019, στους κύκλους της μουσουλμανικής κοινότητας είχε προκληθεί θόρυβος από πληροφορίες που έφεραν τον συγκεκριμένο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου της Ρόδου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Το ζήτημα αποτελούσε τότε το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των μουσουλμάνων του νησιού καθώς για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου είχε προκύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017. Ο 35χρονος είχε κάνει αναρτήσεις υπέρ της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», είχε ανεβάσει και την «σημαία» της.

Για την ανάρτηση αυτή είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τσόσκα, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ