ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Θ’ ανοίξουν ή όχι τα σχολεία; Τα δύο «στρατόπεδα» μεταξύ των ειδικών και τι υποστηρίζουν

 

Ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση στην τιτάνια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στη χώρα μας και τώρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες.

Ήταν Τρίτη 10 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ως πρώτο βήμα, στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, το αν θα επαναλειτουργήσουν και πώς τα σχολεία «ταλανίζει» του ειδικούς, καθώς έφτασε -μετά από πολύ κόπο- η ώρα να κάνει «επανεκκίνηση» η κοινωνία και η οικονομία της χώρας.

Κι ενώ κατά τη χθεσινή (22/04) ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Τσιόδραςανακοίνωνε ότι«δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος» λόγω του Covid- 19 στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, οι επιστήμονες, ακριβώς επειδή τα νέα είναι καλά, πατούν… γκάζι προκειμένου να αποφασίσουν -μεταξύ άλλων- πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία. Αν, αυτή γίνει.

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

«Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Οι δύο πλευρές

Κατ’ αρχήν όλοι οι επιστήμονες φαίνεται ότι συμφωνούν στην επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία. Αυτό πιθανά να γίνει στις 11 Μαΐου και φυσικά υπό αυστηρά μέτρα.

Από κει και πέρα, υπάρχει μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι στην τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, πρέπει να συζητηθεί μόνο αυτό καθώς υποστηρίζει ότι στις μικρότερες ηλικίες δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής ενώ άλλοι θεωρούν ότι μπορεί σταδιακά εντός Μαΐου να γίνει η επιστροφή των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αλλά και να επαναλειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Όσοι είναι αντίθετοι με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων, θεωρούν πιθανό να επιστρέψουν σταδιακά και οι μαθητές των δύο άλλων τάξεων του Λυκείου καθώς μπορούν -λόγω ηλικίας- να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής ενώ είναι και σαν αριθμός, πιο διαχειρίσιμοι στις σχολικές αίθουσες

Θα εκτεθούμε όλοι στο νέο κορονοϊό

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει χθες, ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό»σημείωσε. Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανάρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους». Ανέφερε μάλιστα, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε. Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…».

Με μάσκες στους κλειστούς χώρους

Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, όταν οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι «η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών».

Μάλιστα τόνισε, ότι οι οδηγίες αυτές θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην επιτροπή. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κατέληξε ο λοιμωξιολόγος στην αρχική του τοποθέτηση.

Πενήντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα επτά νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2408, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 573 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 124 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 55 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. O αριθμός των νεκρών παραμένει 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Πενήντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πληροφορίες από newsbomb.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ