ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός – Βουλή: Τα κρούσματα και οι ανεμβολίαστοι βουλευτές

 

Με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας να είναι σταθερά αυξημένα, δεν θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν και στη Βουλή.

Κατά τους ελέγχους που διενεργούνται από την Τρίτη (12/1), διαπιστώθηκαν 9 κρούσματα σε δείγμα 893 ατόμων, τα περισσότερα ασυμπτωματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κώστας Τασούλας, μόνο ένας από τους βουλευτές δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς επικαλείται λόγους υγείας.

Επιπλέον, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Covid-19 με περιορισμό του αριθμού των παρόντων βουλευτών στις συνεδριάσεις .

Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα της Ολομέλειας δε θα μπορούν να παρίστανται περισσότεροι από 100 βουλευτές και στην αίθουσα της Γερουσίας περισσότεροι από 40.

Οι πιο μικρές αίθουσες θα χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και με μέγιστο αριθμό βουλευτών τους 6. Επιπλέον, θα υπάρξουν περικοπές στα ταξίδια στο εξωτερικό και στις επισκέψεις στους εκθεσιακούς χώρους της Βουλής.

Τέλος, συνεχίζεται το μέτρο με την επιστολική ψηφοφορία και όσον αφορά στου υπαλλήλους συνεχίζεται η τηλεργασία μέχρι και 50%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – Κατανοώ τον θυμό και την αγωνία των πολιτών»

Συγκρατημένα αισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ξανά lockdown και πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Όμικρον. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση και τα στοιχεία από χώρες που προηγούνται επιδημιολογικά το επιβεβαιώνουν. Η Όμικρον δείχνει να είναι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα και φεύγει γρήγορα χαμηλή νοσηρότητα. Εκτιμώ πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούμε μπροστά σε μια αποκλιμάκωση. Δεν είναι γρίπη και δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε:

«Διαχειριστήκαμε μια δύσκολη χρονιά. Κατανοώ τον θυμό και την αγωνία των πολιτών. Όταν είπα για το τελευταίο μίλι ουσιαστικά ήταν επειδή υπήρχε αισιοδοξία αναφορικά με τα εμβόλια. Το είπα τον Φεβρουάριο. Πριν τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός μας επιφύλασσε εκπλήξεις. Δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τον τουρισμό και έχουμε υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς και αυτό έγινε γιατί το κρίσιμο διάστημα, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο υπολειπόμασταν των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού.

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε. Αν μπεις σε ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα υπάρχει φόβος να μη βγεις ζωντανός. Όπλο στη φαρέτρα μας οι νέες θεραπείες από το στόμα. Πίσω από τα μονοκλωνικά κρύφτηκε ένας συγκαλυμμένος αντιεμβολιασμός. Δεν έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Από Δευτέρα ξεκινούν κανονικά τα πρόστιμα. Δεν ειναι… υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν το πληρώνεις. Η μάσκα πια μπήκε στη ζωή μας και πιστεύω ότι είναι θετική παρακαταθήκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως «Θα υπάρξει νέο πλαίσιο στήριξης σε εργαζόμενους και κλάδους που έχουν πληγεί από την Πρωτοχρονιά και μετά. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε διαδικασία αναστολής» ενώ σε ό,τι αφορά τα τεστ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Υπάρχουν δομές που προσφέρουν δωρεάν μοριακό τεστ. Σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ. Κάποιοι μπερδεύουν το πλαφόν με την ορισμένη τιμή του μοριακού τεστ.»



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ