ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Lockdown: Στα όριά της η αγορά της Ρόδου! – Σε απόγνωση και η εστίαση!

 

Σε απόγνωση είναι οι έμποροι και επιχειρηματίες της Ρόδου αφού με το δεύτερο Lockdown βλέπουν τα καταστήματά τους να παραμένουν κλειστά και τα ταμεία τους, να είναι εντελώς άδεια.

«Τα καταστήματα λιανικής μένουν κλειστά. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ακόμη περιμένουμε νέες εξαγγελίες για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης.

Η κυβέρνηση καθημερινά ανακοινώνει και νέες αλλαγές ενώ δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα ανοίξουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές, αναγκάζονται να στρέφονται στις αγορές μέσω διαδικτύου. Αυτό όμως, δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις στην Ρόδο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόνη: «Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει στον μετασχηματισμό τους σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτή την περίοδο δεν προβλέπεται κάποιος άλλος τρόπος για πωλήσεις. Εκτίμησή μου είναι ότι πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να τα φέρουν εις πέρας, αφενός επειδή ‘τρέχουν’ τα λειτουργικά τους έξοδα και αφετέρου το εμπόρευμά τους δεν μπορεί να πωληθεί λόγω του Lockdown. Επίσης, ‘τρέχουν’ και τα ενοίκιά τους. Μπορεί με παρέμβαση της κυβέρνησης να έχει ληφθεί απόφαση για ελάφρυνση των ενοικίων και ανακούφιση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Τα ποσά είναι πολύ δύσκολα να καλυφθούν, όταν τα καταστήματα είναι κλειστά. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε ξανά ενώ οι εισφορές του ΕΦΚΑ μεταφέρονται για τις 30 Απριλίου 2021. Οι εισφορές αυτές, ήρθαν από την εκκαθάριση του 2019 κι εμφανίζονται συσσωρρευτμένες».

Όσον αφορά την εκτίμηση εάν η αγορά θα καταφέρει να… συνέλθει από την κρίση της πανδημίας και τα δύο Lockdown, η ύφεση στην αγορά της Ρόδου ίσως και να ξεπεράσει το 10% με την ανάκαμψη να μην φαίνεται πουθενά.

Πολύ δύσκολο να υπάρξει φως στο τούνελ, λένε οι έμποροι. Ακόμη κι αν ανοίξουν τα καταστήματα, μέχρι να επέλθει η ανάκαμψη της οικονομίας μετά το σοκ της κρίσης με την πανδημίας του κορωνοϊού, θα πάρει μήνες.

Οι καταναλωτές, αναγκάζονται να κάνουν τις αγορές τους μόνον για τα απαραίτητα και από συγκεκριμένα καταστήματα που είναι ανοιχτά όπως τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα φαρμακεία και τα take away (για φαγητό, καφέ, γλυκά κ.λπ.)

Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει την αγορά και φυσικά, από την στιγμή που δεν υπάρχει κίνηση, δεν μπορεί να υπάρξει και ρευστότητα αφού ‘στέρεψαν’ όλα!

Το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθάει καθόλου τις επιχειρήσεις και οι ενισχύσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένες για να μπορέσει να αναπνεύσει η αγορά.

«Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν είναι παρά δανεισμός και η μείωση των ενοικίων μαζί με το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, απλά μεταθέτουν τις οφειλές για το 2021. Αυτό είναι ένα είδος βοήθειας, αλλά όχι όσο θα έπρεπε» λέει γνωστός έμπορος που έχει επιχείρηση στο κέντρο της πόλης.

Μία βόλτα να κάνεις στην πόλη και στην Παλιά Πόλη θα δεις πολλά ενοικιαστήρια αφού πολλά καταστήματα δεν έχουν το περιθώριο θα λειτουργήσουν ξανά μετά το Lockdown. Και από όσο φαίνεται, δυστυχώς, θα μετράμε συνεχώς λουκέτα…

Σε χειρότερη κατάσταση είναι η εστίαση.

Οι εστιάτορες δεν είναι μόνον σε απόγνωση αλλά οδηγήθηκαν σε ξαφνικό θάνατο με την ανακοίνωση του δεύτερου Lockdown.

Τα περισσότερα εστιατόρια μόλις που πρόλαβαν να κλείσουν αλλά κατέγραψαν πολλές ζημιές βλέποντας τα ευπαθή προϊόντα τους και τις προμήθειες που είχαν, να καταστρέφονται.

Η εστίαση, τα καφέ και μερικά εστιατόρια, ψητοπωλεία, γυράδικα κ.λπ. παραμένουν κλειστά εκτός από μερικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως take away (χωρίς να έχουν τραπεζάκια και καρέκλες) ενώ διαθέτουν και την τεχνογνωσία για να λειτουργούν διαδικτυακά για παραγγελίες.

Όλα αυτά όμως, λειτουργούν μόνον σε βάρος της αγοράς. Και όσο παραμένει η αβεβαιότητα, όλοι βγαίνουν χαμένοι περιμένοντας την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία, αφενός θα καθυστερήσει και αφετέρου δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ